Voor langdurig plezier van de barbecue zijn de THM kokosbriketten de beste tip. Zoals de naam al zegt, zijn ze gemaakt van kokosschalen. Hiervoor worden dus ook geen bomen gekapt en dit is dan weer beter voor het milieu. Ook verbranden ze langzamer, waardoor je er veel langer mee kunt doen dan houtskool.
Kokosbriketten worden gemaakt van de schil van een kokosnoot en zijn hierdoor ecologisch interessant. Voor het maken van gewone briketten en houtskool heb je een boom nodig die moet worden gekapt. Bij de kokosbriketten wordt het afval (de schil van de kokosnoot) gebruikt waardoor geen bomen omgehakt hoeven te worden.
De kokosbriketten gloeien lang en constant. Onder normale omstandigheden tot wel 2,5 uur, low&slow tot wel 5 uur. En dan nog met een temperatuur vergelijkbaar met houtskool. De kokosbriketten hebben geen chemische geur tijdens het ontsteken omdat er alleen natuurlijke bindmiddelen worden gebruikt.
Bij gebruik van briketten is het lastiger de temperatuur onder controle te houden en kan de EGG verstopt raken.
Naast dat kokosbriketten veel duurzamer zijn dan houtskool alternatieven, zijn ze ook nog eens beter en fijner om mee te barbecueën. Briketten op basis van kokoskool branden namelijk lang en gelijkmatig, vatten minder snel vlam, geven minder rook en minder as.
Stem de hoeveelheid kolen/briketten af op hoeveel en hoe lang je de barbecue wenst te gebruiken. Voor een kleine hoeveelheid zullen 3-4 blokjes volstaan, heb je een grotere barbecue dan zijn er al snel 8-10 blokjes nodig.
Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen. De rest van dit verhaal kan je als Kamado bezitter dan ook eigenlijk overslaan. Hoe lang wil ik gaan barbecueën? Dus je hebt een kogel barbecue, maar hoelang wil je gaan barbecueën?
U kan de kokosbriketten aansteken enkel met aanmaakblokjes. Dit neemt echter wel wat tijd in beslag. Je vult deze met staven of briketten en steekt hem aan met aanmaakblokjes en wat krantenpapier. Na een 20-tal minuten heb je een mooie roodgloeiende lading briketten die je uitstrooit in de barbecue.
Briketten heb je in verschillende uitvoeringen en formaten, maar wij gebruiken over het algemeen kokosbriketten. Kokosbriketten zijn in onze ogen de beste briketten voor algemeen gebruik. Ze branden lang, constant, schoon en ze zijn ook nog eens duurzaam.
Kokosbriketten en gezuiverd houtskool zorgen voor aanzienlijk minder rook dan de traditionele briketten en houtskool. Kokosbriketten besparen ook nog eens grondstoffen omdat ze gemaakt zijn van natuurlijk afval (kokosnootschalen). Bovendien heb je er minder van nodig omdat ze langer branden dan houtskool.
Het grote verschil tussen houtskool of briketten is dat briketten langer op temperatuur blijven en blijven gloeien en dus geschikter zijn voor gerechten die voor langere tijd op de plaat moeten liggen. Ga je bijvoorbeeld een grote T-bonesteak grillen of wil je pulled pork maken, dan heb je briketten nodig.
De Pini-kay briketten kunt u als beste gebruiken wanneer u lang gaat stoken. De Pini-kay briketten geven veel warmte af en branden lang. Als u geeft om de sfeer van de open haard, is het stoken van Pini-kay briketten de juiste keuze.
Pini Kay briketten zijn geperste houtsnippers die in tegenstelling tot RUF briketten niet massief zijn maar een holte in het midden hebben. Daardoor is de zuurstoftoevoer optimaal, het kan immers door de brandstof heen trekken.
Houtskool brandt sneller dan briketten. Bereikt snel hoge temperaturen. Geschikt voor dunne stukken vlees. Geschikt voor direct grillen.
EGG aansteken
Gebruik het liefst houtskool dat bestaat uit grote stukken, bijvoorbeeld onze Premium Lump Charcoal. Gebruik nooit briketten, hout of andere materialen.
Je kunt kolen en briketten hergebruiken
Nu kan je de onverbrande of gedeeltelijk verbrande kolen of briketten uit de barbecue halen. Deze kan je weer prima gebruiken voor de volgende keer. Nu zou je de onderste schuif mogen gebruiken om de as in de gaatjes te schuiven.
Leg hier ongeveer 8 aanmaakblokjes op en steek ze aan met een lange aansteker. Leg hier vervolgens een tussenrooster op en bedek dit met een dun laagje houtskool of briketten. Laat de kolen of briketten ongeveer 30 minuten op temperatuur komen. Wanneer ze roodgloeiend zijn, is het tijd om te barbecueën.
Briketten blijven lang op temperatuur, waardoor zonder tussentijds aanvullen een prima temperatuur kunt hebben in je barbecue. Ideaal als je vlees hebt dat langzaam moet garen door het indirect te grillen.
Bij het gebruik van 7 briketten verbruikt de Cobb 80% minder brandstof dan een traditionele barbecue. Losse briketten zijn heel geschikt als je gerechten wilt bereiden op een lagere temperatuur. Door het aantal briketten aan te passen kan je de temperatuur regelen. Hoe meer briketten, hoe hoger de temperatuur.
Leg op de bodem van de barbecue een laag met houtskool en bedek deze vervolgens met een goede laag briketten. De houtskool zorgt ervoor dat de barbecue op de juiste temperatuur komt en de briketten zorgen ervoor dat bbq lang genoeg doorbrandt.
De RUF briketten die u vindt bij 123hout.nl bestaan uit houtsnippers van eiken, grenen en berken. Ze branden zeer goed en geven heel veel warmte af. U kunt eventueel beginnen met 120 kilo RUF briketten, om te testen of ze u goed bevallen. Vervolgens kunt u een pallet met 320, 480 of 960 kilo briketten kopen.