Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne. Zo raadt het voedingscentrum aan om niet meer dan 400 milligram cafeïne per dag in te nemen. Dat is ongeveer vier kopjes koffie per dag.
Is decafé gezonder dan gewone koffie? Het antwoord is: nee. In decafé koffie zitten even veel antioxidanten en voedingsstoffen als in normale koffie. Deze antioxidanten kunnen een positieve invloed hebben op je gezondheid.
Voor het decafeïneren bevat koffie tussen de 1 en 2,5% cafeïne. Na de behandeling blijft er maximaal 0,1% cafeïne in de koffie achter. Deze hoeveelheid is bepaald in de Warenwet. Dat betekent dat in een kopje gewone koffie gemiddeld 75 mg cafeïne en in een kopje cafeïnevrije koffie gemiddeld nog 3 mg cafeïne zit.
Cafeïnevrije koffie is beter voor de maag. Cafeïne maakt je maag namelijk zuurder. Drink jij veel koffie en heb je last van maagzuur? Dan is de kans groot dat de cafeïne de boosdoener is.
Eerst en vooral, cafeïnevrije koffie is inderdaad niet helemaal cafeïnevrij. In de Europese Unie mogen gebrande cafeïnevrije koffiebonen nog maximum 0,1 procent cafeïne bevatten. Dat komt neer op hooguit 2 tot 4 milligram cafeïne per kop. Het effect op de slaap of de concentratie is verwaarloosbaar.
De voordelen van decaf koffie
Een koffiedrinker heeft volgens het voedingscentrum minder kans op hart- en vaatziekten en diabetes. Als je decaf koffie drinkt, geniet je nog steeds van deze voordelen, maar dan zonder de cafeïne.
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht.
Net als normale koffie bevat cafeïnevrije koffie ook gezonde antioxidanten en draagt het bij aan het verlagen van de kans op diabetes type 2. 8. Decafé koffie is perfect voor mensen die houden van koffie, maar last hebben van de bijwerkingen van cafeïne.
Je maag kan het prima aan, alleen het voelt misschien wat minder aangenaam. Onderzoek laat zien dat koffie een deel van onze maag, de zogenaamde onderste slokdarmsfincter, te veel kan laten ontspannen. Hierdoor kan voedsel omhoog worden gestuwd waardoor je last krijgt van brandend maagzuur.
Ook een kopje 'decaf' kon proefpersonen (iets minder snel) van de koffiepot naar de toiletpot sturen. En binnen enkele minuten kan koffie nog niet in de darmen zitten. Het lijkt erop dat koffie de maag stimuleert om de vertering te versnellen, net als na een maaltijd.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld gezien zonder problemen ongeveer 400 milligram (mg) cafeïne per dag binnenkrijgen. Voor zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven is het advies om niet meer dan 200 mg cafeïne over de dag te nemen.
Meer zelfs, volgens een studie uit 2005 van de Amerikaanse National Institutes of Health zou caffeïnevrije koffie (in lichte mate) het slechte LDL-cholesterol verhogen in vergelijking met mensen die geen of gewone (filter)koffie drinken (gemiddeld 6 koppen per dag, gedurende 3 maanden).
Cafeïne; we kunnen er geen genoeg van krijgen. Dagelijks drinken we met collega's en vrienden deze opwekkende stof die te vinden is in onder andere koffie, thee, cola en energiedrankjes. Zoals je misschien zelf al hebt gemerkt, kan teveel cafeïne leiden tot hartkloppingen en slapeloosheid.
In 1 kopje (125 gram) cafeïnevrije koffie zit: 1 kcal energie. 0 gram vet. 0 gram verzadigd vet.
Te veel cafeïne kan leiden tot vervelende bijwerkingen zoals slapeloosheid, vermoeidheid, stress en hoofdpijn.
Het is wetenschappelijk aangetoond dat cafeïne de symptomen (zoals diarree, buikpijn en zure oprispingen) verergert van chronische darmaandoeningen als het prikkelbare darm syndroom (PDS) en de ziekte van Crohn1. Mensen met deze aandoeningen worden daarom afgeraden om koffie met cafeïne te drinken.
In grote hoeveelheden kan cafeïne een behoorlijk negatieve uitwerking hebben. Te veel cafeïne kan leiden tot onder meer hoofdpijn, rusteloosheid, slaapproblemen, angstgevoelens, prikkelbaarheid, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen.
'Simpel gezegd wordt onze bloedsuikerspiegel verstoord als we beginnen met een kop koffie, vooral na een nacht van verstoorde slaap,' vertelt professor James Betts. 'We kunnen dit verbeteren door eerst te eten en daarna pas koffie te drinken, als je daar behoefte aan hebt natuurlijk.
Een kopje decafé bevat nog steeds cafeïne, ongeveer 2 tot 4 milligram, maar hier zul je geen effecten van merken. Bij een normaal kopje koffie zit er 85 milligram cafeïne in. Voor sommige mensen is daarom het drinken van decafé koffie een manier om van koffie te kunnen genieten zonder de effecten van cafeïne.
De hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie verschilt. Om een inschatting te geven: koffie bevat ongeveer tussen de 40 en 150 mg cafeïne. Voor het proces van decafeïneren bevat een kopje koffie gemiddeld 1 tot 2,5% cafeïne. Wanneer de koffie gedecafeïneerd is, is dit percentage verlaagd tot maximaal 0,1%.
Cafeïnevrije koffie smaakt niet anders dan 'normale' koffie maar het bewerkingsproces is anders. Zo worden de koffiebonen cafeïnevrij in water gelegd, waardoor ze gaan zwellen en de cafeine vrijkomt.
De gezondste koffie is een kop warm gezette zwarte koffie zonder melk of suiker. Een kopje bevat vrijwel nul calorieën, bevat geen koolhydraten of vetten en nauwelijks natrium. En behalve antioxidanten levert zo'n kopje zwarte koffie nuttige voedingsstoffen als magnesium, kalium en niacine op.
als u veel koffie drinkt (of andere dranken met cafeïne zoals thee, cola en energiedrankjes). De blaas vult zich dan sneller, waardoor de druk in de blaas en de aandrang om te plassen toenemen.
Wat u drinkt
Wat zij echter niet weten is dat koffie, thee, frisdrank en alcoholische dranken de urineproductie stimuleren. Dit betekent dat uw nieren meer vocht gaan produceren om deze dranken te verwerken en dat de blaas sneller weer vol is. Bovendien kunnen cafeïne- en koolzuurhoudende dranken de blaas irriteren.