Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje. Volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen: 6 opscheplepels pasta of rijst of aardappelen voor een jongen, 4-5 voor een meisje.
Eet gevarieerd en eet volop verse groenten en fruit Door regelmatig aanbieden raken kinderen gewend aan de smaak. Pas na 15 keer proeven went een nieuwe smaak! Beperk het snoepmoment tot 1 keer per dag en geef kleine hoeveelheden. Behalve in snoep, komt veel suiker voor in frisdranken en yoghurtdrank.
Volkorenbrood en bruinbrood zijn de gezondste keuzes. Je kunt dit afwisselen met volkoren knäckebröd, havermout of muesli. Gezond beleg is bijvoorbeeld 100% pindakaas, 30+ kaas, groente en fruit. Denk ook aan halfvolle melk en fruit voor erbij.
Kortom, brood levert in verhouding veel belangrijke voedingsstoffen op en dat in relatief weinig calorieën. En precies dat is de reden dat er voor volwassenen zo'n 4 tot 8 sneetjes per dag wordt aanbevolen.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Bij het ontbijt wordt gemiddeld 2 boterhammen aangehouden en bij de lunch 3 tot 4. Dit is altijd een gemiddelde en kan natuurlijk altijd wat meer of minder zijn, afhankelijk van je persoonlijke situatie en de afspraken die je hebt gemaakt in therapie.
kinderen van 4 tot 8 jaar hebben 3 à 4 sneetjes brood per dag nodig. Voor kinderen van 9 tot 13 jaar tel je daar een sneetje bij op. Smeer er wat halvarine op. Dat bevat vitamine A, D en E en onverzadigd vet.
In 2021 zijn kinderen van 4 tot 12 jaar gezonder gaan eten. Van deze kinderen eet bijna 51 procent vijf dagen per week fruit. Ten opzichte van 2020 is het aantal kinderen dat voldoende fruit eet gestegen. Toen ging het om ruim 46 procent van de 4- tot 12-jarigen die vijf dagen per week voldoende fruit at.
Overal ter wereld is yoghurt een favoriet als het gaat om vast voedsel voor kleintjes. Yoghurt zit boordevol calcium, proteïne en gezonde vetten. Deze vetten geven de hersenontwikkeling van je baby een boost, en probiotica zorgen voor een sterk afweersysteem.
Havermout vult goed en zorgt daardoor voor een voldaan gevoel. Je kind zal daarom minder snel zin hebben in een tussendoortje. De vezels die van nature aanwezig zijn in de havervlokken zorgen voor een beter immuunstysteem. Doordat deze de immuuncellen activeren, wordt je kind minder snel ziek.
Wanneer je kind overblijft op de eerste schooldag, is het belangrijk om niet teveel eten mee te geven. Het ligt eraan hoeveel je kind eet, maar anders zijn 2 á 3 boterhammen prima met nog een tussendoortje (extraatje). Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit, snoepgroenten of een koekje.
Elke dag heeft je kind minimaal 1 uur matig intensieve beweging nodig. Matig intensief is als je sneller gaat ademhalen, bijvoorbeeld door wandelen, fietsen, trampoline springen of paardrijden. Verder zijn er ook activiteiten die de botten en spieren sterker maken.
Zo is brood een belangrijke leverancier van koolhydraten en voedingsvezels. Bovendien bevat brood een aantal essentiële mineralen zoals ijzer, koper en magnesium en voorziet voor een belangrijk deel van onze inname aan jodium. Tenslotte biedt brood ons in belangrijke mate vitaminen en andere mineralen.
- eiwitten, uit vlees, eieren, tofu of peulvruchten. Eiwitten zijn essentiële bouwstenen die het lichaam nodig heeft om te groeien. - zink, dat zit in oesters, chocolade, pinda's, eieren, erwten, en asperges. Een zinktekort kan de groei bij kinderen remmen.
Waarom je beter geen brood of yoghurt kan nemen
Brood of een schaaltje yoghurt met muesli/cornflakes (wat vaak bewerkte suikers zijn) bevatten erg veel koolhydraten. Daarnaast zijn deze koolhydraten ook nog eens snelle suikers.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Natuurlijk hoort bij een goed ontbijt ook iets te drinken, zoals water, koffie of thee (zonder suiker). Drink het liefst zo min mogelijk suikerhoudende dranken. In vruchtensap, ook als je het vers perst, zit net zoveel suiker als in frisdrank: zo'n 7 suikerklontjes per glas.
Gemiddeld aanbevolen hoeveelheden per dag voor een kind van 14 tot 18 jaar: Groente (vers of diepvries): 250 gram. Fruit: 2 porties. Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje.