Zijden en wol altijd liggend laten drogenGewassen wollen en zijden truien zijn een stuk zwaarder dan katoenen shirts en kunnen tijdens het droogproces redelijk snel hun vorm verliezen. We raden je dan ook aan om deze kledingstukken altijd liggend te laten drogen.
Liggend drogen wordt sterk aanbevolen om te voorkomen dat de stof vervormt. Voor kwetsbare stoffen, zoals zijde, kunt u uw kledingstuk ook op een handdoek leggen die u vervolgens oprolt om uit te wringen zonder de vezels uit te rekken. Laat deze kledingstukken vervolgens ook liggend drogen.
Beter: natte wollen kleren liggend en aan de lucht laten drogen. Daarbij maakt het niet uit of je ze in de wasmachine of op de hand hebt gewassen. Druk omdat de vezels veel vocht opnemen het overtollige water er van tevoren zo goed mogelijk uit.
Liggend drogen
Dit droogsymbool met een horizontale streep in het midden betekent dat je je wasgoed liggend moet laten drogen. Twee horizontale strepen betekenen dat je het kledingstuk losjes neer moet leggen als het nog druipnat is.
Schud de trui een beetje uit en leg de naden op elkaar. Rek de trui waar nodig uit, om de originele vorm te herstellen. Laat de trui vervolgens in die vorm drogen, bijvoorbeeld liggend op een handdoek of op een droogrek. Hang de trui niet op aan het rek.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Om het proces te versnellen kun je één of meer schone, droge handdoeken toevoegen aan de was. Deze helpen om het vocht op te nemen waardoor de hele lading wasgoed sneller kan drogen. Je kunt deze tip het beste toepassen wanneer je maar één of twee kledingstukken wilt drogen.
Liggend drogen
De beste manier om deze te drogen is dan ook liggend. Leg het kledingstuk op een vlakke ondergrond en duw het overtollige water eruit, vervolgens leg je het kledingstuk best op een handdoek en rol je deze even op zodat er nog wat extra water uitkomt.
Want met het natte wasgoed neemt de vochtigheid in de kamer toe en daarmee ook het gevaar van schimmel. Een mand vol natte was bevat ongeveer twee liter water. Als dit niet kan ontsnappen, hoopt het vocht zich op in de muren. Het resultaat: een ideale voedingsbodem voor schimmel.
1 of 2 strepen onder een vierkant met cirkel betekenen respectievelijk dat u een droogprogramma voor fijne was of fijne, speciale was moet gebruiken. Staat er alleen een streepje ín het vierkant, dan moet de was liggend drogen.
Gebruik liever geen wasverzachter voor wollen kleding. Gebruik eventueel een scheutje natuurazijn in plaats van wasverzachter. De azijn geeft een mooie glans en zorgt dat de kleuren mooi blijven. Texelana wolwasmiddel is zeer geconcentreerd, waardoor je maar een kleine hoeveelheid per wasbeurt nodig hebt.
Caruthers' antwoord: het is het wolvet, de lanoline. Wolfabrikanten hebben liever niet dat fijne wollen maatpakken en damesvestjes in een zweterige omgeving naar natte wol gaan ruiken. Het valt niet mee dat voor elkaar te krijgen, want wol kan nog heel lang vluchtige moleculen afgeven.
Temperaturen van 30°C voor kasjmier, lamswol en angora, en 40°C voor alle andere wolsoorten, zijn ideaal. Op deze temperaturen ben je trouwens zeker dat de wol goed gereinigd is.
De lucht kan niet meer door het rek heen stromen en je was droogt daardoor veel minder snel. Daarnaast trekt het vocht van het ene kledingstuk in het andere kledingstuk. Laat daarom voldoende ruimte over tussen de kledingstukken.
Nat wasgoed drogen is mogelijk, zelfs bij temperaturen onder het vriespunt. Als je je wasgoed in de zomer buiten hangt bij plus 20 graden, bijvoorbeeld, verdampen de waterdruppels in de vezels van de kledingstukken geleidelijk. Voor dit fysische proces is energie nodig.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Over het algemeen kun je bij onze truien aanhouden dat je ze kunt wassen op 30/40 graden, de wasverzachter in de kast kunt laten staan en de droger maar beter uit kunt laten. Het beste is om een trui liggend (het liefst op een handdoek) te laten drogen zodat hij de juiste pasvorm behoudt.
Katoenen T-shirts, overhemden en truien
Het voordeel van katoen, is dat het erg sterk materiaal is. Hierdoor gaat katoen erg lang mee en blijft het ook lang erg mooi. Katoen kan zelfs zo bewerkt worden, dat het lijkt op zijde.
Pluisjes op wasgoed voorkomen: gebruik een speciale waszak
Nog beter is het om de pluisgevoelige kleding in een speciale waszak te wassen. Door de kleding in een waszak te wassen voorkom je dat de pluisgevoelige kleding onnodig tegen andere kledingstukken aan schuurt. Hierdoor ontstaan minder snel pillen.
Hoe vaak wassen? T-shirts, sokken, ondergoed, ondershirts, sportkleding en alle andere kledingstukken die zijn doorweekt van het zweet, gooi je na elke keer dragen in de was. Kleding van waterafstotend nylon hoef je pas na een paar keer dragen in de was te doen.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.