Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
Hoe lang kun je stoofperen bewaren? Het antwoord is vrij simpel. Stoofperen blijven in de koelkast, verpakt in een luchtdichte verpakking met het sap, tot wel vijf dagen goed. Als je langer van bereide stoofperen wil genieten, dan kun je ze prima invriezen.
Je kunt de stoofperen 1 tot 2 dagen van tevoren klaarmaken en voor het serveren alleen even uit de koelkast halen, dat scheelt weer stress tijdens het (kerst)diner!
Koelen. De Gieser Wildeman stoofpeer kun je het beste bewaren bij een temperatuur van 1 - 4 C.
Je kan de ingemaakte stoofpeertjes nu maanden bewaren! Let op: als je de pot indrukt en je hoort een klik-geluid, dan is het inmaken niet goed gegaan en kan je de peren niet meer eten.
Gekookte stoofperen kun je in een afgesloten bak maximaal 3 dagen in de koelkast bewaren. Laat de stoofperen hierbij eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Je kunt de peertjes (en het kookvocht) ook invriezen: ze zijn dan tot 3 maanden houdbaar.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud.
Tegenwoordig voegen we bij stoofpeertjes meestal rode wijn, port of bessensap toe zodat de stoofperen sneller hun bekende rode kleur krijgen, maar in principe is dat niet eens nodig. Door ze lang te koken (3-4 uur), worden ze namelijk vanzelf mooi rood.
Gelukkig kun je stoofperen best een tijdje goed houden. In een afgesloten bak blijven ze maximaal een week goed in de koelkast.In de vriezer kun je ze zelfs drie maanden bewaren. Dat geldt voor zowel stoofperen met als zonder alcohol.
De kooktijd voor de Gieser Wildeman peertjes is 2 tot 4 uur. Stoofperen worden vaak als een heerlijk bijgerecht voor wild of rundvlees geserveerd. Voor een feestelijk effect kun je hele peertjes serveren. Je kunt van stoofpeertjes ook de lekkerste desserts maken of als compote serveren en verwerken in gebak.
Kook de peertjes gaar in ca. 40 minuten en laat ze dan afkoelen in dit vocht. Zorg dat er tijdens het koken een stukje bakpapier op de peertjes ligt in de pan zodat ze onder het vocht blijven tijdens het koken.
Voor 4 personen gebruik je ongeveer 1 kg stoofperen. Vul de pan vervolgens met rode wijn, water, suiker, en kruiden naar keuze. Vaak worden voor dit soort gerechten kaneel, laurierblad, steranijs en kruidnagels gebruikt.
Maar je kunt deze polyfenolen ook binnenkrijgen door regelmatig superfoods te eten, zoals gestoofde appels of peren. Peren bevatten veel antioxidanten, vitamine C, vitamine K en koper . Deze verbindingen gaan de effecten van vrije radicalen tegen en beschermen cellen tegen de schade die ze kunnen veroorzaken.
bewaartipJe kunt de stoofpeertjes 1 dag van tevoren maken.
In een stoofpeertje zitten misschien 50 calorieën – ervan uitgaand dat je ze kookt zonder suiker (wat prima kan, ze zijn zoet genoeg van zichzelf). Ondertussen leveren ze wel micronutriënten als vitamine K, magnesium en foliumzuur.Maar vooral: vezels. En daarvan krijgen we in Nederland echt te weinig binnen.
Wijn bij stoofperen en wild vlees:
Om optimaal van deze smaken te genieten, is het aan te raden om een goede wijn te kiezen die past bij wild vlees, zoals een rode wijn. Rode wijn heeft een krachtige en volle smaak die goed samen gaat met de rijke en complexe smaken van wild vlees.
Zet de peren dan meteen onderin de koelkast . Door ze een aantal dagen in het donker te bewaren bij een temperatuur van ongeveer 1 graad Celsius, zorgt u ervoor dat het fruit later gelijkmatig rijpt. Vanaf dat moment kunt u twee of drie peren uit de koelkast halen en de rest in de koelkast laten staan.
Peren oogst bewaren
Over het algemeen rijpen de meeste peren beter nadat je geplukt hebt dan aan de boom zelf. Hierdoor kun je vaak nog maanden genieten nadat je hebt geoogst. Bewaar je oogst op een donkere, koele plek. Als het kan, leg ze dan zo neer dat ze elkaar niet aanraken, bijvoorbeeld op een plank of tafel.
Gestoofde peertjes hoeven wat ons betreft niet rood te worden, maar de Gieser Wildeman doet dat wel. Kleurstoffen in de peertjes reageren namelijk sterk op zuur. Tijdens het koken van de peertjes veranderd de zuurgraad en de peertjes van kleur! Een scheut port of wijn helpt dit proces alleen maar.
Waarom doet mijn oma altijd een scheutje azijn en een tomaat bij haar draadjesvlees als ze het gaat stoven? Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt.
Specerijen die je stoofperen naar een hoger level tillen zijn: kruidnagel, een kaneelstokje, steranijs, kerdemom, piment, laurierblaadjes, citrusvruchten en suiker.
Hoe lang zijn gepocheerde peren houdbaar in de koelkast? Je kunt ze afgedekt in hun vloeistof 10 dagen in de koelkast bewaren. Als je je gepocheerde peren echter wilt gebruiken om een gepocheerde perencake te maken, zou ik ze niet langer dan 3-4 dagen bewaren.
Smaak: van nature lekker zoet door de sandelhout, zoethout, steranijs en kaneel. Winters door de gember, piment en de kruidnagel. Je proeft de zoethout goed, wat fantastisch is om je stoofpeertjes lekker in te laten sudderen.