Gebruik hiervoor ongeveer 100-200 gram Epso Top Bitterzout per vierkante meter. Geef vervolgens water om het magnesiumsulfaat op te lossen.
Aardappels, Rozen Tomaten, Wortelen, Paprika, maar ook Coniferen en andere bladhoudende planten hebben graag een extra Magnesiumgift. Bitterzout verandert de zuurgraad in de grond nauwelijks. Dit traditionele huismiddel wordt ook in bad of als kompres gebruikt. Zelfs inwendige reiniging wordt toegepast.
Bij toepassing is 10 gram bitterzout nodig per glas water. Bij een slechte stoelgang/ontlasting wordt een grotere hoeveelheid, meestal 20 - 30 gram, ineens ingenomen, verdund met water, limonadesiroop, citroensap of appelsap. Dit omdat het zout een bittere smaak heeft.
Kies je ervoor om maar maandelijks bitterzout als bladvoeding te gebruiken (ben je langer op reis bvb en wil je het voor je plant opzichters eenvoudig houden) verdubbel de dosis van 5 naar 10 gram per liter en sproei 1 keer per maand.
Ter voorkoming: gebruik 50g/m², ter genezing: los 150 à 200g op in 10 liter water. Bitterzout is tegen bruinverkleuring van coniferen. Bitterzout zorgt voor mooie groene takken en verhoogt het weerstandsvermogen.
Neem bitterzout op door het op te lossen in water en het te drinken. Voeg 1 tot 2 theelepels bitterzout toe aan een glas water en roer goed tot het is opgelost. Drink dit twee keer per dag, bij voorkeur op een lege maag. Gebruik bitterzout in als een voedingssupplement in poedervorm.
Kieseriet als oplossing voor bruine coniferen
Strooi extra kieseriet. Deze korrels bestaan uithonderd procent natuurlijk magnesium, genoeg om de conifeer zijn diepgroene kleur terug te geven. Kieseriet is oplosbaar in water.
Darmreiniging met bitterzout
Je kunt bitterzout bijvoorbeeld twee of drie dagen voorafgaand aan de kuurweek gebruiken. Ook kun je voorafgaand aan een kleikuur eerst twee dagen bitterzout innemen. Gebruik bitterzout nooit te lang achter elkaar: tijdens het gebruik ervan worden voedingsstoffen niet goed opgenomen.
Bitterzout (Magnesiumsulfaat) ook wel Engels zout of Epsom Zout genoemd, wordt al lang als huishoudmiddel gebruikt voor zowel in-als uitwendig gebruik en staat o.a. bekend om haar laxerende en ontspannende werking. Uitwendig gebruik: als badzout ongeveer 100 gram in een warm bad of als kompres om spieren te ontspannen.
Waar gebruik ik bitterzout voor? Planten die gevoelig zijn voor verkleuring, zoals coniferen en andere hagen, maar ook andere planten in sier-, moestuin, gazon of border kunnen extra magnesium en zwavel gebruiken. Magnesium draagt bij aan de aanmaak van bladgroen.
Waarom moet ik bitterzout beginnen nemen? Doet perfect dienst als detoxkuur omdat het afzettingen kan losweken van de darmwand. Ontspant de galkanalen tijdens een gal-en leverzuivering. Werkt laxerend en zorgt ervoor dat afvalstoffen sneller de darm verlaten.
Voeg een 0,5 tot 2 kopjes Epsomzout toe aan het water in een badkuip van normale grootte (verdubbel dit voor grotere badkuipen). Laat je lichaam minstens 20 minuten in het bad weken. Je mag maximaal drie keer per week een zoutbad nemen.
Wetenschappers hebben onderzocht en bewezen dat baksoda helpt tegen schimmels en parasieten op diverse planten en bloemen. Bij appels, pompoenen, komkommers, (stok)rozen heeft het reeds bewezen effect. Ook tegen grauwe schimmel en de buxusmot werkt het goed.
'Waar bomen dicht langs de strooiroutes staan, moet je soorten planten die tegen zout kunnen', vervolgt Spijker. 'Eiken bijvoorbeeld, of platanen, populieren en elzen. En dus geen vogelkers of tamme kastanjes.
Op plekken waar flink gestrooid wordt, zoals langs snelwegen, duiken zouttolerante planten op. Bijvoorbeeld de zilte rus, het Deens lepelblad en de hertshoornweegbree kunnen prima omgaan met het vele zout dat op onze wegen wordt gestrooid, vertelt Ton Denters in Vroege Vogels.
Planten groeien slecht op een zoute bodem. 'Zout maakt het moeilijk voor planten om water uit de bodem op te nemen. Daarnaast is natrium, dat in zout zit, zelfs giftig', aldus Pierik. 'We ontdekten dat een plant bij een snufje zout in de bodem niet meer uit de schaduw kan groeien, maar er ook niet aan doodgaat.
Voordelen voor je rozenstruik
Ook zou het voor mooiere rozen zorgen. De magnesium in epsomzout zorgt ervoor dat de bladeren een mooie groene kleur krijgen en dat de rozen sneller én groter groeien.
Bitterzout Groenmaker is te gebruiken van maart tot en met september. Pokon Bitterzout Groenmaker is een EG-Meststof, 16% Magnesiumoxide (MgO), en oplosbaar in water. Als je zo lang mogelijk van je buxussen wilt genieten, is het verstandig om regelmatig je buxus te voeden.
Ik heb Bitterzout van Jacob Hooy gebruikt. Van huis uit is het een badzout maar kan ook oraal gebruikt worden. Ik heb de avond van te voren de oplossing gedronken. Het was zeker niet lekker maar wat citroensap of limonadesiroop doet wonderen.
Bitterzout kopen doe je natuurlijk bij Holland & Barrett. Bij ons vind je epsom zout van verschillende merken, zoals Jacob Hooy, Sea Magik en Treets.
Zuiveringszout wordt soms verward met Epsomzout, maar dat is niet hetzelfde.
Als een conifeer/boom te weinig zonlicht krijgt kan hij doodgaan. Dit komt omdat hij dan geen voedingsstoffen meer om kan zetten(fotosynthese) om zichzelf te voeden.
Magnesium is een essentiële voedingsstof voor coniferen. Wanneer er een tekort aan magnesium in de grond ontstaat waarin de coniferenhaag groeit, kunnen er bruine plekken ontstaan in de haag. Deze bruine plekken bevinden zich meestal onderin en in het midden van de plant.
Het bemesten van coniferen
Naast de speciale coniferenmest kunt u ook gebruik maken van organische en kunstmeststoffen. Mocht u hiervoor gaan, dan adviseren wij organische mest, omdat een positiever effect heeft op het bodemleven in uw tuin. Het is belangrijk dat u met mate bemest.