Hoe lang dat drogen duurt kan variëren, afhankelijk van de luchtvochtigheid, de temperatuur en de algehele weersgesteldheid. Als vuistregel kunt u een droogtijd van vier weken aanhouden.
Een ontvochtiger kan helpen om het vocht uit de vloer en lucht te trekken en een vloer ventilator kan helpen om de lucht te laten circuleren en zo de snelheid van de verdamping van het vocht te versnellen. Ga door met het drogen van de vloer, totdat de test met het plastic, na een nachtje droog blijft.
Beton is van zichzelf niet volledig waterdicht. Uiteraard stroomt regenwater niet direct door 10 centimeter dik betonnen wanden heen, maar onbewerkt beton heeft wel degelijk poriën en scheurtjes waar water binnen kan dringen en uiteindelijk ook doorheen kan gaan.
Voor een fundering wordt in de regel altijd schuimbeton beton gebruikt. Beton wordt vaak gewapend met ijzer. De droogtijd van beton kan versneld worden wanneer calciumchloride aan de betonvloer wordt toegevoegd.
Voor het drogen is een grondige schoonmaak noodzakelijk. Hierbij moet je eventuele vuiltjes of schimmels verwijderen. Stofzuig de ruimte dus grondig en schrob vervolgens met een schrobbezem. Daarna doe je een beetje bleekmiddel in warm water om de schimmel of de meeldauw te doden.
Doordat het beton door en door nat is geworden in die 3 tot 4 jaar tijd, duurt het heel lang voordat het beton volledig droog is. En het kan ongeveer nog een jaar duren voordat het volledig droog is.
Het vochtgehalte van een betonvloer is aanvaardbaar op een niveau van ca 4%. U kunt dit controleren door op de vloer stukken plastic (van ongeveer 1 vierkante meter) luchtdicht aan te brengen met schilderstape. Als na 24 uur de tussenruimte droog is, is de betonvloer geschikt om af te werken.
De droogtijd van net gestort beton is zo'n 4 tot 8 weken. Na 4 weken moet het beton in ieder geval zijn gegarandeerde sterkte hebben. Natuurlijk zal het beton in de zomer met hoge temperaturen eerder uitgehard zijn dan in de koude wintermaanden.
Over het algemeen kan er van uitgegaan worden dat voor 1 cm gestort beton rekening gehouden moet worden met een uithardingstijd van een week. Na ongeveer 28 dagen is het beton volledig uitgehard. In veel gevallen is het beton echter reeds na 1 – 2 dagen beloopbaar, maar nog niet optimaal belastbaar.
Hoe lang er nabehandeld moet worden hangt af van de volgende factoren: De sterkteontwikkeling van het beton in het werk. De temperatuur in het betonoppervlak. Bij temperaturen boven 5°C en samengesteld met een normaal cement, is, voor beton geleverd in milieuklasse XC1, nabehandeling gedurende een halve dag voldoende.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.
Gebieden in de buurt van water zoals rivieren, meren en kanalen hebben een hoge grondwaterstand. Als er veel regen valt dan zal het water niet snel weg kunnen lopen. Door de druk die hierdoor ontstaat kan het water door het poreuze beton heen sijpelen.
Betonrot komt vaak voor in betonelementen die het einde van hun levensduur hebben bereikt, of wanneer het element niet goed ontworpen is of de wapening niet juist uitgevoerd werd, ook tijdens de levensduur. Wanneer de betonlaag die de wapening omhult te klein is spreekt men van een te kleine dekking.
Door een speciaal hiervoor ontwikkelde techniek toe te passen zal de ruimte en zo ook de isolatie onder je vloer drogen in een gemiddelde droogtijd van 28 dagen! Hierdoor krijgen schimmels geen kans zich te gaan ontwikkelen en zal het water niet aangezogen worden door je muren met zeer lange droogtijden als gevolg.
Injecteren. Wanneer je last van een vochtige vloer hebt door opstijgend vocht dan is het injecteren van je muur een hele goede oplossing. Bij het injecteren worden gaten in de binnen- en buitenmuur gemaakt en onder hoge druk gevuld met een vochtwerende gel.
Condens in de kruipruimte ontstaat door een gebrek aan ventilatie. Een andere oorzaak van een vochtige kruipruimte is door te hoge stand van grondwater. Op deze manier komt er veel water in de kruipruimte dat op den duur gaat verdampen. Er kan ook een breuk ontstaan in de riolering.
Het voordeel van snelbeton is de snelle droogtijd. Snelcement is namelijk al binnen ca. 15 minuten uitgehard.
Water is goed voor beton, zo droogt het minder rap uit en kan het beter uitharden. Uitdrogen en uitharden zijn dus niet hetzelfde. Beton kan perfect uitharden onder water, het is zelfs beter bij normale bouwkunde.
Het belangrijkste is daarom: het voorkomen van het verdampen van water. Er zijn verschillende manieren om het beton voldoende vochtig te houden: Afdekken van het betonoppervlak met plastic folie. Vrijkomend water uit het beton kan daardoor niet verdampen.
Het snelbeton is hard na 15 min en van dit moment zit de paal muurvast. Belastbaar na ongeveer 3 uur en volledige verharding na 28 dagen.
Voor beton is de thermische uitzettingscoëfficiënt afhankelijk van het gebruikte toeslagmateriaal: voor gewoon grindbeton: 12 x 10-6 per °C; voor beton met harde kalksteen: 8 x 10-6 per °C; voor beton met licht toeslagmateriaal: 7 tot 11 x 10-6 per °C.
Dan de laatste en hele belangrijke stap; het uitharden. Zorg ervoor dat het beton afgedekt is. Een aantal uren na het storten kan hiervoor een zeil of folie over de gestorte betonvloer aangebracht worden. Om het uitharden goed te laten verlopen is het van groot belang dat het vocht niet kan bevriezen of verdampen.
Gevolgen van vocht in betonvloer
Een vochtige vloer brengt veel andere vervelende problemen met zich mee zoals schimmel en meeldauw. Een slechte luchtcirculatie in kelders kan het proces versnellen en dus verergeren. Het vocht kan namelijk niet weg en begint stilaan te schimmelen.
Het vochtgehalte van een betonvloer mag daarom nooit meer dan 4 procent bedragen. Is uw vloer voldoende droog, dan kunt u de betonvloer verven. De meest nauwkeurige manier om de vochtigheidsgraad van vloeren te bepalen is het gebruik van een vochtmeter.
Voor een dikte tot en met 4 cm reken je best een droogtijd van één week per centimeter. Voor elke extra centimeter tot en met 6 cm, reken je best 2 weken extra droogtijd. Voor elke bijkomende centimeter boven 6cm wacht je best 4 weken extra.