Door aquarium grind als bodembedekking te gebruiken, creëer je een meer natuurlijke omgeving voor je vissen. Naast dat aquarium grind goed is om een natuurlijke uitstraling te geven aan het aquarium verrijkt het ook je vissen. Je kunt de bodembedekking gebruiken om je vissen te laten opvallen.
Misschien wel de belangrijkste functie van aquarium stenen is het bieden van een thuis aan nuttige bacteriën. Deze bacteriële kolonies zijn nodig om afval van de vissen, voedselresten en plantenresten te verwijderen.
Hoeveel grind voor een aquarium nodig zijn, kan met de Gravel calculator heel eenvoudig berekend worden. Daarvoor vermenigvuldigd men de maten van het aquarium (lengte = A in cm, breedte = B in cm) met de gewenste hoogte (C in cm) van sera Gravel, de som wordt erna door 1.000 gedeeld.
Leg een laag gewassen grind (3-5 cm) op de bodem van het aquarium. Zorg dat er iets minder grind tegen de voorkant vanje aquariumruit ligt om diepte te creëren. Vermeng grind eventueel met bodemmeststof. Zelf gebruik ik geen voedingsbodem omdat het niet noodzakelijk is en na verloop van tijd toch is uitgewerkt.
Aandachtspunten rotsen en stenen
Enkel en alleen de stenen en rotsen die de waterwaardes niet veranderen zijn geschikt om te plaatsen in de aquaria. De volgende stenen zijn geschikt in iedere bak: Kwarts. Graniet.
het is misschien veel werk, maar ik raad aan alles eruit piepschuim eronder en opnieuw grind er in! kost je nu wat moeite maar bespaart een hoop problemen straks als je pech hebt. dus het beste is piepschuim en daar de stenen op leggen en dan pas het grind er in.
Vang de steentjes op in een vergiet en maak ze schoon
Maak de stenen goed schoon met een afwasborstel. Op de steentjes zitten vaak restjes oud voer en algen. Als je deze stenen zonder schoon te maken weer terug doet in de schone bak, dan is je water binnen de kortste keren weer vies.
Bodemrot kun je herkennen aan donkere plekken in je bodem, een rottende geur of het zien van kleine luchtbelletjes wanneer je bv een vinger in de grond steekt. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat er teveel grind of zand is neergelegd.
Voor de meeste aquaria is fijn grind het meest geschikt. Als het grind te grof is, kan er namelijk vuil tussen ophopen. Daarnaast is grind beschikbaar in allerlei kleuren. Over het algemeen geldt dat natuurlijke kleuren het meest geschikt zijn.
De rol van de voedingsbodem
De meeste aquariumplanten hebben een bodem nodig. Heeft de aquariumplant wortels, dan moet er een geschikte bodem gebruikt worden zodat de plant goed kan groeien en zich kan ankeren met de wortels. Daarmee ben je er nog niet.
In een gemiddeld aquarium wordt een bodem van ongeveer 5 cm dik aangeraden met een grotere hoeveelheid achterin. Gebruik je een aquasoil? Dan kun je dit aanpassen aan de wensen van je planten en hardscape.
Als het op aquaria aankomt, verwijst de bodembedekking naar elk los materiaal dat de bodem van je aquarium vormt zoals aquarium grind.
Een aquasoil gaat met gemak twee jaar of langer mee qua structuur.
De achterwand van het aquarium bepaalt de hele uitstraling van je aquarium. Een aquarium zonder een achterwand is niet meer dan een glasbak waar je de kamermuur doorheen kunt zien. Gelukkig zijn er veel aquarium achterwand soorten, zoveel dat het moeilijk kan zijn om een keuze te maken.
Meestal gaat het ook gewoon goed en dat beetje kalk dat een steen afgeeft aan het water kan ook geen kwaad. Dat lijkt me niet helemaal correct eigenlijk. In een bak waarin hard water nodig is (bv malawi/tanganyika) is dat idd geen probleem.
Volg dan de volgende formule: Diepte in cm x breedte in cm x gewenste laagdikte : 1000 x 1.6 = het aantal kilo benodigde grind.
Een gemiddelde tijdsduur van een voedingsbodem is 5 jaar. Uiteraard is er geen reden om de bodem te vernieuwen als de plantjes goed groeien, en er geen last is van overmatige alg. Bij een nieuw aquarium is het verstandig om de plantjes eerst te laten wortelen met niet teveel licht per dag.
Breuksteen is een veel gebruikte steensoort bij cichlide aquaria, natuurlijk kan het ook gewoon in een gezelschapsbak.
Vissen die hun eieren in een hol leggen. Ze doen dit mede om de eitjes goed te kunnen beschermen. Het holletje met daarin het legsel is gemakkelijk te verdedigen.
Aquariumplanten zorgen voor een goede waterkwaliteit en voor gezonde vissen in je aquarium. Dit is enkel mogelijk wanneer de planten gezond zijn en kunnen groeien. De planten in aquaria hebben voeding nodig. Wanneer ze te weinig voedingsstoffen binnenkrijgen zullen ze slecht groeien, verkleuren en uiteindelijk sterven.
- Aquariumplanten afzonderlijk planten, met voldoende ruimte om te groeien. - Steek de planten in vooraf gemaakt gat in de bodem, wanneer deze in de bodem gestoken zijn trekt men de plant voorzichtig iets naar boven zodat de wortels niet geknikt raken.
Als richtlijn kun je aanhouden dat je iedere drie tot vier weken ongeveer 20% van het water moet verversen. Op die manier houd je het water gezond, zodat de waterplanten beter groeien en er minder vervuiling optreedt. Door het water af en toe te verversen, is een grote schoonmaakbeurt minder vaak nodig.
Steeds vaker lees je over het gebruik van verschillende soorten water (denk aan regenwater, osmosewater enz.) bij onze hobby. Deze soorten water hebben allemaal hun eigen waterwaardes.
Sommige gebruiken het om hun PH waarde laag te maken, maar de PH in Nederland is ook veilig voor de standaard doorsnee zoetwater vissen die wij hebben. Het kraanwater is dus veilig. Ook gebruiken we maar heel weinig kraanwater om het aquarium te verversen.