Een sandwichpanelen dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Het bevestigen van een zonnepaneel is relatief eenvoudig en gaat erg snel. Een gat in de stalen bovenlaag van het staaldak boren, hierna een klem bevestigen waarop een rail gemonteerd kan worden.
Montagebeugel zonnepanelen dakpanplaat wordt gebruikt voor de montage van de rails t.b.v. de zonnepanelen. Voor de afwerking van uw dak met een kunststof golfplaat adviseren wij u het dak af te werken met nokvorsten, gevelelementen en onderpannen.
Ook op een dak met golfplaten of damwandplaten kan men zonnepanelen bevestigen aan de dakconstructie. Dat gaat vrij eenvoudig, we gebruiken hiervoor de bestaande schroefgaten en de houten balken onder het dak. De golfplaten mogen uiteraard geen asbest bevatten.
Met een dak vol zonnepanelen hoef je extra laag onder de zonnepanelen te maken van dakplaten, dakpannen of wat dan ook. Direct op de constructie komen de zonnepanelen met eventueel eerst nog isolatie. Het is dus de moeite waard om het dak vervangen door zonnepanelen te overwegen.
Zonnepanelen op een overzetdak? Zonnepanelen kunnen zonder problemen op een overzetdak geplaatst worden. Het frame van de zonnepanelen wordt bevestigd met stevige dakhaken die onder de dakpannen gemonteerd worden.
Je mag rekenen op een gemiddelde prijs van 50 à 65 euro per m², incl. btw en plaatsing. Voor een overzetdak van 100 m² betaal je dus ongeveer 5.000 à 7.000 euro. Ter vergelijking: voor een volledige dakrenovatie met dezelfde oppervlakte kom je al snel uit op 10.000 à 15.000 euro.
Bij nieuwbouw wordt een onderdak tegenwoordig standaard voorzien. Dit wordt gewoonlijk aan de buitenkant van het dak geplaatst, boven het spantendak of keperdak. Bij de plaatsing is het belangrijk dat de folie of platen gedeeltelijk met elkaar overlappen om insijpelend vocht langs de naden te voorkomen.
Je dak is relatief 'schaduwvrij'
Schaduw is een van de belangrijkste obstakels voor een rendabele investering in zonnepanelen. Een dak waar relatief veel schaduw op valt, bijvoorbeeld door omringende bomen of een dakkapel, is dan ook minder geschikt voor zonnepanelen.
Zonnepanelen worden vaak geïnstalleerd op dakpannen op platte of hellende daken. Ook op andere soorten daken worden steeds vaker zonnepanelen geplaatst. Tegenwoordig kun je ook opa gebogen of rieten daken zonnepanelen laten plaatsen. Het is heel goed mogelijk om de panelen te integreren met een rieten dak.
Zonnepanelen zijn een product waar je niet zomaar onder gaat zitten. Doe je dat echter wel dan kom je er achter dat het materiaal licht doorlatend is. Bovendien is het een materiaal wat een aangename weerkaatsing biedt onder jouw terrasoverkapping. Je zit dus comfortabel en mooi onder een dergelijke overkapping.
Gemiddeld mag je rekenen op een prijs van 50 à 200 euro per m², excl. btw en incl. plaatsing. LET OP: de prijs van een sandwichpanelen dak per m² kan verschillen van dakwerker tot dakwerker.
Een standaard zonnepaneel op een aluminium frame weegt ongeveer 10 tot 25 kilo per m2. Zonnepaneel dakpannen hebben een gemiddeld gewicht van 16 kilo per m2. Om te kijken of mijn dak de zonnepanelen kan dragen, is het belangrijk niet enkel op het gewicht van de panelen te letten.
Platte daken zijn veelvoorkomend en zijn geschikt voor het monteren van zonnepanelen. Voor het monteren van zonnepanelen op middelgrote en kleinere platte daken worden vaak de Esdec montagesystemen FlatFix Wave en FlatFix Fusion gebruikt.
Het bevestigen van een zonnepaneel is relatief eenvoudig. De schroef met EPDM-rubber en kapje die normaal de golfplaat bevestigd op de onderliggende houten balk, wordt in veel gevallen vervangen door een bout met daarop een element waarop men een rail kan bevestigen waarop zonnepanelen kunnen worden vastgeschroefd.
Kunnen zonnepanelen op een zinken dak? Het is in sommige gevallen mogelijk op zonnepanelen op een dak van zink te leggen. De bevestigingsmaterialen die worden gebruikt zijn net even anders dan die op een dak met dakpannen. Zonneplan biedt deze bevestigingsmaterialen niet aan.
In Nederland wordt voor de bevestiging van zonnepanelen vaak gebruik gemaakt van een kliksysteem. Daarbij wordt een aluminium beugel om de panlat geklemd in plaats van dat de beugel aan het dak(gording) wordt geschroefd.
Dakmateriaal. Alle regulier gebruikte dakbedekkingen zijn over het algemeen geschikt voor zonnepanelen, als ze in goede staat zijn. Andere daken zijn onderworpen aan extra kosten of zijn niet geschikt voor het installeren van de zonnepanelen.
Een bitumen of EPDM dak is uitermate geschikt om zonnepanelen op te monteren. Het bevestigen van een zonnepaneel op een plat dak is relatief eenvoudig en gaat erg snel. Echter er zal wel rekening gehouden moeten worden met factoren als dak last, hoogte, staat van de dakbedekking, valbeveiliging en bliksemafleiding.
Over het algemeen zijn zonnepanelen en EPDM een perfecte combinatie. Omdat EPDM rubber tientallen jaren meegaat, heeft u hier na de installatie van zonnepanelen geen omkijken meer naar. Maar niet ieder dak is geschikt om zonnepanelen op te plaatsen.
Een te hoge hellingshoek is ongunstig voor de totale opbrengst, maar zonnepanelen plat leggen is ook niet verstandig. Een plat dak is meestal kleiner van oppervlakte dan een hellend dak, waardoor er minder zonnepanelen op passen. Vaak zit er ook nog een dakraam in de weg.
Een set van 10 zonnepanelen kost gemiddeld 5.400 euro inclusief installatie en btw. De btw van 21 procent kan je grotendeels terugvragen aan de Belastingdienst. Je ontvangt dan 900 euro terug en betaalt feitelijk 4.500 euro. Je gaat meteen besparen op je energierekening door de groene stroom die je zelf opwekt.
Dus een paneel in schaduw kan 0, 1/3 of 2/3 presteren, afhankelijk hoe de schaduw over het paneel valt. De overige panelen in de string doen gewoon mee voor de volle 100 procent (Zie figuur 2).
Het onderdak maakt je dak waterdicht en zorgt voor de warmte-isolatie van een ruimte. Ook houdt het vorst en insecten tegen en moet het brandwerend zijn. Heb je een oud huis waarvan het hellende dak is voorzien van leien of dakpannen, zonder dit dakgedeelte dan weet je haast zeker dat het dak niet geheel waterdicht is.
Dakpannen verankeren wettelijk verplicht
In Nederland is het verplicht om dakpannen te verankeren, om zo schade en ongelukken bij windvlagen te voorkomen. Dit is vastgelegd in het Nederlandse Bouwbesluit.
Het onderdak is een dampopen folie die aan de koude zijde van het isolatiemateriaal wordt geplaatst, m.a.w. tussen de isolatie en de dakbedekking. Een hellend dak isoleren zonder onderdak heeft weinig nut en wel om volgende redenen: Het onderdak zorgt ervoor dat er geen vuil van buitenaf in je woning kan terechtkomen.