Tenzij bij de statuten anders is bepaald, is de raad van commissarissen bevoegd iedere bestuurder te allen tijde te schorsen. 2.De schorsing kan te allen tijde door de algemene vergadering worden opgeheven, tenzij de bevoegdheid tot benoeming van de bestuurders bij de raad van commissarissen berust.
Soms is de Algemene Vergadering van Aandeelhouders (AvA) bevoegd en soms de Raad van Commissarissen (RvC). Er hoeft geen procedure te worden gevoerd via het UWV of via de rechter. Het besluit van de AvA (of RvC) is voldoende om de statutair directeur te ontslaan.
Vrijheid op grond van Boek 2 BW
De statuten kunnen bepalen dat een lid van de raad van toezicht wordt ontslagen door degene die hem benoemd heeft, bijvoorbeeld de raad van toezicht zelf of een derde, maar de statuten kunnen deze bevoegdheid ook aan een ander dan de benoemende instantie toekennen.
Rechtspositie directeur bij ontslag
Bij het ontslag van een statutair directeur hoeft het ontslag niet te lopen via de kantonrechter of het UWV. In dit geval kan de AvA of de RvC het besluit nemen jou te ontslaan.
Wie mag de statutair bestuurder ontslaan? Degene die bevoegd is om de statutair bestuurder te benoemen, is ook bevoegd tot ontslag van de statutair bestuurder (artikel 2:134 BW en artikel 2:244 BW). Dat zal de algemene vergadering van aandeelhouders zijn of de raad van commissarissen.
Wat is de functie van een raad van commissarissen? Een rvc is bij wet verplicht om toezicht te houden op: 'het beleid van het bestuur en op de algemene gang van zaken in de vennootschap en de met haar verbonden onderneming. ' Anders gezeg: de rvc houdt toezicht op het bestuur van een organisatie.
Ontslag van de RvC kan alleen via de Algemene Vergadering van Aandeelhouders. Daarbij moet een volstrekte meerderheid voor ontslag stemmen en tenminste één derde van het kapitaal aanwezig zijn. De Ledenraad kan wel indirect invloed hebben op de samenstelling van de Raad van Commissarissen.
Een aandeelhouder kun je echter niet zomaar ontslaan. Zijn aandelen kan je niet zomaar opeisen of kopen. Er zijn speciale juridische trajecten om van een medeaandeelhouder af te komen. Die moet je doorlopen als de andere aandeelhouder niet vrijwillig de aandelen overdraagt of overneemt.
Een ontslag als gevolg van een vertrouwensbreuk kan bijvoorbeeld ontstaan in een situatie waarin de werknemer zich probeert te bevoordelen ten opzichte van zijn/haar werkgever. Of ingeval de werknemer stelt in het kader van zijn functie bepaalde klanten te hebben bezocht, maar dat in werkelijkheid niet gedaan heeft.
Om als bestuurder ook werknemer te kunnen zijn in dezelfde vennootschap, moeten zijn taken als werknemer substantieel verschillend zijn en losstaan van zijn mandaat als bestuurder. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een bestuurder die daarnaast ook een functie in de verkoop heeft.
De raad van commissarissen is het orgaan dat toezicht houdt.De raad van bestuur heeft de uiteindelijke verantwoordelijkheid voor het reilen en zeilen van de organisatie. Zij kan hierop door zowel de aandeelhouders als de commissarissen worden aangesproken.
Een commissaris verdient in de praktijk gemiddeld 12.000 euro per jaar, zo blijkt uit onze recente, anonieme enquête. Van de 184 respondenten gaf 66 procent aan de beloning passend te vinden, tegenover 33 procent die zijn of haar beloning te laag vindt. 1 Procent vond de beloning te hoog.
Voor grote ondernemingen is een RvC verplicht. Wanneer je bedrijf gedurende drie jaar voldoet aan onderstaande criteria, val je onder de structuurregeling en ben je verplicht een RvC in te stellen (Artikel 268 Burgerlijk Wetboek Boek 2). Kleinere ondernemingen kunnen vrijwillig een RvC instellen.
De RvC is bevoegd bestuurders te schorsen, ook indien zij niet (zoals bij structuurvennootschappen) de bevoegdheid heeft tot benoeming en ontslag van de bestuurders. Wettelijk uitgangspunt is dat het bestuur een belangrijke rol speelt rondom de organisatie van de (jaarlijkse) algemene vergadering.
Is een RvC bevoegd om het bestuur te ontslaan? "Ja, dat kan. Als RvC ben je ook werkgever van je bestuur. Als werknemer kan je aangenomen worden, maar ook weggestuurd worden als dat in het belang van de club is.
Steeds vaker blijkt dat bestuur en raad van commissarissen van een vennootschap (onder meer BV) steeds dichter op elkaar opereren. Het gaat zelfs zo ver dat commissarissen soms als medebestuurders kunnen worden beschouwd.
Een dringende reden is een ernstige fout die elke verdere professionele samenwerking tussen jou en de medewerker onmiddellijk en definitief onmogelijk maakt. Denk hierbij aan diefstal, verduistering, mishandeling of een grove belediging, schending van bedrijfsgeheimen, werkweigering zonder goede reden ...
Wat is een verstoorde arbeidsrelatie? Wanneer er sprake is van een verstoorde arbeidsrelatie, heeft jouw werkgever het recht om je te ontslaan. Dit kan voorkomen wanneer de werkrelatie tussen jou en je collega of leidinggevende zo slecht is geworden dat er niet meer goed samengewerkt kan worden.
Verwijtbaar handelen
Uw werknemer gedraagt zich slecht of houdt zich niet aan afspraken. Denk aan stelen, dronken op het werk komen, diploma's vervalsen of werk weigeren zonder goede reden. Vaak mag u uw werknemer dan op staande voet ontslaan.
Als er geen sprake is van een redelijke ontslaggrond, kan de bestuurder het ontslag aanvechten. De bestuurder kan geen herstel van de dienstbetrekking eisen, maar wel een billijke vergoeding die bovenop de wettelijke transitievergoeding komt.
In het ondernemingsrecht is soms terugwerkende kracht mogelijk. Bij het benoemen en bij het aftreden van statutair bestuurders is dat echter niet mogelijk. Dat komt omdat er een formele handeling voor nodig is. Bij het benoemen van een bestuurder komt die formele handeling van het bevoegde orgaan van de rechtspersoon.
Wie als aandeelhouder de bestuurder van de vennootschap aansprakelijk wil stellen, moet uitermate goed beslagen ten ijs komen. Om de bestuurder aansprakelijk te stellen, moet sprake zijn van onbehoorlijk bestuur ter zake waarvan de bestuurder een ernstig verwijt kan worden gemaakt.
Tot nu toe was het vrijwilligerswerk, maar de raad stelt nu voor om commissarissen 35.000 tot 50.000 euro per jaar te gaan betalen. De Raad van Commissarissen (RvC) wil het nieuwe beloningsvoorstel in stemming brengen op een buitengewone aandeelhoudersvergadering, op 26 mei.
De Raad van Commissarissen van FC Volendam heeft op donderdag 14 december 2023 besloten tot benoeming van Jaap Veerman (voorzitter), Rob Bootsman (technische zaken en secretaris) en Simon Hansen (penningmeester) als bestuurders. Jaap Veerman en Rob Bootsman zijn daarmee geen lid meer van de Raad van Commissarissen.
Als een verstoorde relatie tussen u en uw werkgever niet meer te herstellen is, mag hij u ontslaan. Uw werkgever kan u ontslaan als u bijvoorbeeld illegaal in Nederland verblijft of een gevangenisstraf moet uitzitten. Dit kan als het voor de werkgever niet redelijk is dat uw arbeidsovereenkomst doorloopt.