Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit.
De Wereldgezondheidsorganisatie heeft onderzoek gedaan naar de impact van frisdrank op onze gezondheid en daaruit is gebleken dat 2 glazen per dag al schadelijk zijn voor je gezondheid.
Door geen frisdrank meer te drinken krijg je veel minder suiker binnen en kun je dat dus voorkomen. Je voelt je fitter en helderder. Je hersenen kunnen beter functioneren zonder overdosis suiker, zoals je in het verband tussen voeding en dementie kunt lezen.
„Volgens het gezondheidsadvies van de Wereldgezondheidsorganisatie mag je per dag maar 5 procent van je dagelijkse caloriebehoefte uit toegevoegde suikers halen. Dat komt overeen met 25 gram voor iemand die 2000 kilocalorieën nodig heeft. Met één blikje cola zit je daar al overheen.”
Light-frisdrank bevat geen of minder suiker en daardoor minder calorieën dan frisdrank met suiker. Als je frisdrank wilt drinken en minder calorieën wilt binnenkrijgen, kun je dus beter light-frisdrank drinken. De zoetstoffen in light-frisdrank zijn verder ook beter voor je tanden.
Frisdrank bevat veel suiker en dus veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Vanwege de kans op overgewicht en diabetes type 2 geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken.
Overmatige alcoholconsumptie kan leiden tot een vervette lever, maar te veel dranken met veel suiker kunnen leiden tot diabetes. Het is te kort door de bocht om te zeggen dat een cola of fruitsap gezonder is dan een glas alcohol.
Dat veel frisdrank drinken niet goed is voor de gezondheid mag geen verrassing meer zijn. Maar uit Frans onderzoek blijkt nu dat ook het drinken van een blikje per dag al nadelige gevolgen heeft voor de lever.
Onderzoek naar de gezondheidseffecten. Er is veel onderzoek gedaan naar de gezondheidseffecten van cola Zero. Uit verschillende studies is gebleken dat het drinken van cola Zero geen negatieve effecten heeft op de gezondheid.
Je zult mogelijk te maken krijgen met hevige hoofdpijn, griep-achtige symptomen, wazigheid, dufheid, slechte concentratie en verminderde motoriek (let dus op bij autorijden). Ieder lichaam reageert anders op afkicken van cafeïne.
Bouw langzaam af
Om de overgang niet te bruusk te laten verlopen, bouw je best af in kleine stapjes. Drink je bijvoorbeeld vijf of zes glazen frisdrank per dag, ga dan eerst voor één glas per dag, gevolgd door een twee- of drietal glazen per week.
Wil je dus echt per se iets zoets drinken? Kies dan voor frisdrank of limonade met zo min mogelijk suikers erin. Die zijn beter voor je gezondheid dan suikerhoudende drankjes, maar let wel op je tanden!
Risico op overgewicht
Gewone frisdrank levert ongeveer 100 kilocalorieën per glas (250 ml). Dat komt neer op ongeveer 6,5 suikerklontje. Als je veel frisdrank drinkt, neemt de kans op overgewicht toe. De kans is ook groot dat kinderen die veel calorierijke frisdranken nemen, op latere leeftijd overgewicht krijgen.
Naast water kun je ook prima gezonde dranken als (kruiden)thee, koffie zonder suiker, magere en halfvolle melk, karnemelk en ongezoete magere drinkyoghurt of (ongezoete) sojadrank nemen. Deze zitten allemaal in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
De snelste en makkelijkste manier om te weten of je voldoende drinkt, is door je urine te checken. Heldere urine wijst op een goede hydratatie. Als je urine sterk geel is van kleur, is dat waarschijnlijk omdat je onvoldoende hebt gedronken.
Bijna alle Nederlanders (92%) drinken wel eens frisdrank. De reden dat men frisdrank drinkt, is omdat men frisdrank lekker (64%) en verfrissend (40%) vindt en omdat men bij drinken graag varieert (32%). Het gemiddeld aantal glazen per dag is licht gedaald van 1,8 glas (2015) naar 1,6 glas (2017).
Cola is oorspronkelijk bedoeld als medicijn tegen lichamelijke klachten. Voor dat doeleinde is het dan ook erg geschikt! Het werkt tegen opkomende misselijkheid en diarree en bij een zere keel. Reizigers in Azië wordt bovendien vaak geadviseerd om na elke maaltijd een blikje te nemen.
Een glas cola van 250 ml bevat ongeveer 26 gram suiker. Dat is bijna 7 suikerklontjes. Als je cola drinkt, dan krijg je al snel ongemerkt veel suiker binnen.
Koolzuur prikkelt de maag en cafeïne bevordert de stoelgang. Van cola ga je dus boeren en poepen. Bij misselijkheid of een voedselvergiftiging is dat precies wat je wilt: snel die maag leeg. Maar als je diarree hebt met een andere oorzaak, dan kun je beter iets anders drinken.
Nog voordelen van stoppen met frisdrank drinken
Maar die verdwijnen meestal al na één week." “Meteen na de tweede of derde week ga je zien dat je veel minder snel honger krijgt, afvalt, minder vermoeid bent, je stem gaat ook verbeteren, de huid gaat er beter uitzien…
Een van de bekendste suikerhoudende dranken is Coca Cola, dat maar liefst 39 gram suiker bevat in een portie van 12 gram. Dat is ongeveer 9,75 theelepels suiker, dat is meer dan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid toegevoegde suikers voor zowel mannen als vrouwen.
Bij matige consumptie van bier, en dus van alcohol, is bier gezonder dan cola. Bier is het resultaat van een proces met natuurlijke grondstoffen: granen (vooral mout van gerst), hop en gist.
De enige gerichte behandeling bij leveraandoeningen door alcoholgebruik, is stoppen met het drinken van alcohol. Leververvetting en beginnende leverontsteking (hepatitis) kunnen genezen door volledig en definitief te stoppen met alcoholgebruik.
Anderzijds bevat ijsthee van nature ook antioxydanten die in een gunstig effect kunnen hebben op de gezondheid. Zelfgemaakte thee bevat gemiddeld dubbel zoveel antioxydanten dan ijsthee. Kortom: ijsthee is minder ongezond dan andere frisdranken, maar te veel ervan is niet goed.
In frisdrank zit veel suiker, heel veel suiker. Door het gebruik van te veel suiker heeft een persoon een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en diabetes type 2. Dit zijn serieuze ziekten waar mensen jaarlijks aan overlijden. Daarnaast wordt de behoefte naar suiker nog groter door het drinken van frisdranken.