Hamsters hebben graag beweging. Als de hamsters niet kunnen ontsnappen en de omgeving veilig is, is het verstandig om ze van tijd tot tijd buiten de kooi de pootjes te laten strekken. Dat kan bijvoorbeeld in een speciale speelren, waarbij u er op moet letten dat het dier er niet uit kan klimmen.
Er zijn wel degelijk hamsters echt dol op aandacht of echt dol op hun baas. Net als andere dieren vinden ze het leuk om aandacht te krijgen, mits deze hamsters tam zijn. Veel hamsters reageren op de stem van hun baasje, klimmen op je hand om aandacht te krijgen.
Onderzoek heeft aangetoond dat hamsters 's nachts ook bijna 10 kilometer in hun radje rennen, hoe gaaf is dat. Ze doen hier uren over en vinden het geweldig. Het blijkt dus dat hamsters, net als mensen, een goed gevoel krijgen van hardlopen.
Let wel dat de maat van het radje bij de hamster past en gebruik het liefst een gesloten looprad zodat de hamster zich niet kan bezeren. Als schuilmogelijkheid gebruikt de hamster graag een huisje waarin hij kan slapen. Zorg daarbij ook voor nestmateriaal zodat hij zichzelf lekker warm kan inpakken.
Hamsters vermaken zich het beste met graven en zelf gangenstelsels maken, dus een bodembedekking van minmaal 25-30 cm zou ideaal zijn. Naast dat een groter verblijf een goed idee is (want een ren vervangt geen verblijf), kun je ook hier eens naar kijken.
Hamsters zijn heel blij als je één of twee velletjes (zachte) wc-papier geeft. Ze versnipperen dit en gebruiken dit als nestmateriaal. Ze vinden dit lekker zacht en aangenaam om in te slapen. Maar pas op als je een waterbakje in de kooi hebt staan.
Als een hamster zich wast, zijn voetjes en vacht schoonmaakt, dan betekent dit dat hij zich op zijn gemak voelt en tevreden is.
Een hamsterkooi waar een dikke laag bodembedekking in zit, hoef je slechts eens per 3 tot 4 maanden schoon te maken. Maak de plasplekjes, het nestje, het loopwiel en de zandbakjes om de paar dagen schoon en controleer of de hamster een voervoorraad heeft die mogelijk gaat bederven.
Omdat hamsters nachtdieren zijn, zijn ze voornamelijk 's nachts actief. Het is geen goed idee om een hamster 's ochtends of in de loop van de middag wakker te maken. Sommige dieren zullen echter in staat zijn hun natuurlijke ritme een beetje aan te passen en al tegen in de namiddag actief te worden.
Zorg er wel voor dat je hamster handtam is en dat je in een veilige, omsloten ruimte met haar speelt. Knuffel je hamster en laat haar over je heen kruipen. Hamsters houden ervan om geknuffeld te worden, zolang je niet te hard knijpt, en ze zullen het ook leuk vinden om jou te verkennen.
Mijn hamster bijt alleen maar, ze doet het echt al zolang we haar hebben en het houdt maar niet op. Soms bijt ze ook echt door, dan krijg ik er echt zo'n klein wondje van. Ze heeft best scherpe tanden dus het doet best wel pijn als ze bijt.
Je hamster kan aan je hand gaan likken, dat is lief en schattig maar hij kan ook aan je hand of vingers gaan knabbelen. Het is niet echt bijten maar fijn is het niet altijd. Sommigen zeggen dat als je hamster dit doet hij zout te kort komt, of dit ook echt zo is, si onduidelijk.
Hamsters zijn 's nachts actief en slapen overdag. Plaats de kooi dus niet in je slaapkamer: de hamster kan je wakker houden! Zorg ervoor dat de hamster donkere en lichte periodes heeft, ze hebben nood aan een normaal dag- en nachtlichtritme.
Houd er rekening mee dat een hamster 's nachts actief is en dan aardig herrie kan maken. Een plekje op de kinderkamer is daarom geen goed idee! Zoek een plek waar het overdag rustig is omdat de dieren dan slapen. Zet het verblijf niet in de directe zon, dat is snel te warm.
Kijken, kijken, niet knuffelen
Als zijn ritme en behoeftes geaccepteerd worden, zijn sommige hamsters met veel geduld, fingerspitzengefühl en kleine snacks zelfs te temmen. Een echt knuffelbeest wordt het echter niet. Dat kan ook niet door zijn kleine, breekbare lichaam.
Een hamster herkend je eerder aan de geluiden die je maakt. Je hebt een bepaald manier van lopen, je hebt een ander type schoen en maakt andere geluiden. Bij het praten horen hamsters dat jij het bent.
Knagen aan de kooi kan verschillende oorzaken hebben
Als u ziet dat uw hamster aan de spijlen van zijn kooi knaagt, dan is het eerste wat u hiertegen kunt doen het dier uit zijn kooi halen om met hem te spelen. Probeer wat vaker met uw hamster te spelen en kijk of dit ervoor zorgt dat hij minder aan zijn kooi knaagt.
Jonge hamsters die weinig contact gehad hebben met mensen, voelen zich snel bedreigd. Maar ook oudere dieren kunnen een slechte ervaring hebben met menselijk contact. Dan zijn ze in het begin achterdochtig. Een mogelijke reactie is dan bijten om zichzelf te beschermen.
'Een slapende hamster moet je nooit wakker maken' wordt er altijd gezegd. Nou dit valt reuze mee hoor, je mag het beestje zo nu en dan best wel een keer wakker maken., maar doe dit altijd rustig en voorzichtig door middel van je stem.
Hamsters stinken niet, omdat ze zichzelf goed schoon houden. Zorg voor een dikke laag bodembedekking en maak de kooi niet te vaak schoon. In een schone omgeving probeert een hamster meer zijn geur achter te laten. Als een hamster toch stinkt, kan hij zich wassen in chinchilla zand, nooit met water.
Hamsters kunnen het snel te warm of te koud krijgen. Heel belangrijk is dat de hamsterkooi nooit in direct zonlicht wordt geplaatst, niet in de buurt van de verwarming, haard of ventilator staat, niet in een badkamer wordt geplaatst of op plaatsen waar het vochtig is of waar het tocht.
Naast hamstersnacks kun je ook gedroogde of levende meelwormen voeren. Hier zijn ze erg dol op en vaak worden ze helemaal gek wanneer je ze een wormpje aanbied! Bovendien bevatten gedroogde meelwormen veel eiwit en proteïne! Daarnaast kun je je hamster ook af en toe eens groente of fruit aanbieden.
HAMSTER GEDRAG
Op de rug liggen is een typische gedraging die aangeeft dat de hamster zich volledig overgeeft. Soms gaat dit gepaard met geluiden als piepjes of krijsen maar het kan ook zo zijn dat de hamster stil op zijn rug gaat liggen en zich door een andere hamster laat besnuffelen.
Ze hebben daarom wat meer tijd en aandacht van hun eigenaren nodig dan andere hamsters om gelukkig te blijven. Dit kunt u ze geven door met ze te spelen en knuffelen of door ze uitdaging te bieden in de vorm van een interessant speeltje in hun kooi. Goudhamsters zijn ook wat groter dan de meeste andere hamsters.