Wanneer er veel insecten rondvliegen, kan het wel eens gebeuren dat er een vliegje het oor invliegt. In de meeste gevallen zal het insect vanzelf weer naar buiten toe vliegen. Soms kruipt er een insect de gehoorgang in, of zit het vliegje vast in het oor.
Een vreemd voorwerp in de gehoorgang zie je vaak niet zitten, maar het kan best hinderlijk zijn. Je hoort minder goed door de (gedeeltelijke) afsluiting van de gehoorgang, je kan oorpijn of een lokale ontsteking met waterig of etterig verlies hebben. Soms is de gehoorgang beschadigd en komt er wat bloed uit het oor.
Soms stopt het ene kind tijdens het spelen een voorwerp in het oor van een ander kind. Ook kan een insect in het oor kruipen of vliegen. Ook insecten kunnen schade veroorzaken.
Hou het hoofd met het getroffen oor naar beneden. Beweeg de oorschelp voorzichtig naar voor en achter zodat het voorwerp er spontaan kan uitvallen. Is er een insect in het oor gekropen? Druppel lauw water of een fysiologisch zoutoplossing in het oor.
Insecten als motten, kakkerlakken, lieveheersbeestjes en kevers kunnen in je oren kruipen wanneer je slaapt of buiten iets aan het doen bent. Entomologen vermoeden dat insecten in de gehoorgang kruipen om warm of veilig te blijven.
Dat er iets in het oor terecht komt kan gebeuren. Zo kan er bijvoorbeeld na het schoonmaken met een wattenstaafjes iets achterblijven, wat zorgt voor gehoorverlies of pijn. Bij kinderen is het vaak lastiger te ontdekken, omdat kinderen niet altijd aangeven wanneer er iets met het oor gebeurd is.
Toen de spin eenmaal uit het oor kwam, bleek hij zo groot als een muntstuk. De Chinese heeft geen oorschade opgelopen. Het komt vaker voor dat diertjes in een menselijk oor kruipen.
Kop. De kop bevat de ogen, de kaakdelen en de voelsprieten. Insecten hebben twee voelsprieten waarin zich soms de smaak- en reukzintuigen bevinden en soms ook de oren. Bij bijen, vlinders en sommige vliegen zitten de smaakzintuigen overigens op de poten.
Verwijderen van oorsmeer
Het wattenstaafje mag niet dieper dan dit in het oor! Alleen oorsmeer dat zichtbaar is in de opening van de gehoorgang mag worden verwijderd. U kunt dat het beste doen met een wattenstokje. Als leidraad kan gelden dat het wattenpluimpje (zie foto) altijd in zijn geheel zichtbaar moet blijven.
Is je oorsmeer erg stug en brokkeling? Doe dan af en toe 1 of 2 druppels sla- of olijfolie in je oor. Ga nadat je wat olie in je oor hebt gedruppeld even op je zij liggen, zodat de druppels tijd hebben om naar binnen te lopen. Daardoor wordt je oorsmeer dunner en kan het gemakkelijker naar buiten.
Hoe je je oren het beste kunt schoonmaken: samenvatting
Spoel de gehoorgang met warm (maar geen heet) water. Maak de buitenranden van de ooropening voorzichtig schoon met een vochtig doekje. Steek nooit een wattenstaafje in je oren. Vraag je huisarts om oorsmeer te verwijderen als het jezelf niet lukt.
Een oorprop is zichtbaar als een bruine prop die de gehoorgang geheel of gedeeltelijk afsluit. De gehoorgang errond kan rood zien omdat de oorprop irriteert.
Oorwormen komen vooral binnen op plaatsen waar dicht tegen het huis een composthoop, openhaardhout of bv. veel bloembedden zijn. Ook via (slecht onderhouden) houten dakwerk kunnen oorwormen binnenkomen. Binnen houden oorwormen zich liefst op in vochtige donkere schuilplaatsen.
Wanneer u een gescheurd trommelvlies oploopt door het te diep insteken van een voorwerp (bijvoorbeeld een wattenstaafje), dan komt u via de huisarts terecht bij de kno-arts. Er is dan een grotere kans op infectie én het kan zijn u de gehoorsbeentjes beschadigd heeft.
"Gebruik nooit een wattenstaafje om je oren schoon te maken", waarschuwt Brunings. Hij legt uit dat je met een wattenstaafje oorsmeer meestal alleen maar verder de gehoorgang induwt. "Hierdoor kan in de gehoorgang een oorsmeerprop ontstaan, waardoor je slechter kan gaan horen.
Oorsmeer wordt alleen aangemaakt in het buitenste derde deel van het oor. Voorwerpen waarmee u het verder kunt duwen – naar binnen in de richting van het trommelvlies waar het oor zichzelf niet schoonmaakt – is erg gevaarlijk.
Stof, bacteriën en virussen van buiten het oor worden in het oorsmeer opgenomen. Oorsmeer heeft bij het droge type doorgaans een grijze kleur; bij het vochtige type is de kleur lichtbruin, honingachtig. Hoe ouder het oorsmeer, hoe donkerder bruin het wordt.
Nat oorsmeer stootte meer uit van elf van de twaalf stoffen. Daaruit blijkt dat het gen dat er voor zorgt dat je oorsmeer nat is er ook voor zorgt dat je een sterkere lichaamsgeur hebt. Het natta oorsmeer stinkt ook harder dan de droge variant.
Insecten hebben geen centraal zenuwstelsel, een voorwaarde om pijn te kunnen voelen. Daarom nemen wetenschappers aan dat insecten in ieder geval niet hetzelfde gevoel hebben als zoogdieren. Onderzoek toont aan dat insecten zich wel bewust zijn van beschadiging van hun lichaam.
Hebben mieren hersenen? Als je alle hersencellen van 40.000 mieren samenneemt, verkrijg je de grootte van een menselijke brein. De hersenen van een mier tellen immers 250.000 hersencellen terwijl een menselijk brein er 10.000 miljoen telt.
Insecten hebben nauwelijks of geen slagaders, maar wel een hart. Het lichaam van een insect bevat ook tracheeën: een zeer fijnvertakt stelsel van kleine buisjes met openingen aan de zijkant van het lichaam, dit is het ademhalingssysteem.
Ze bijten of knijpen niet en richten binnenshuis ook geen schade aan. Oorwormen zijn voornamelijk aaseters en rovers. Ze voeden zich met dood plantenmateriaal, kleinere insecten, larven en slakken. Wanneer ze in grote aantallen voorkomen, kunnen ze zich ook voeden met bloemen, groenten of fruit.
Het binnenoor is het binnenste deel van het oor. Hierin wordt het geluid omgezet tot een signaal dat naar de hersenen gaat. Zo kun je een geluid horen. Het binnenoor bestaat uit het slakkenhuis, de gehoorzenuw en het evenwichtsorgaan.
Veel mensen hebben last van oorsuizen. Zij horen geluiden zoals ruisen, piepen of fluiten, hoog of laag, hard of zacht, combinaties van geluiden, onafgebroken of bij vlagen. Maar behalve zijzelf kan niemand deze geluiden horen. Tinnitus komt bij ongeveer twee miljoen Nederlanders voor.