Goede vetten worden ook wel onverzadigde vetten genoemd en slechte vetten verzadigde vetten. Volgens het voedingscentrum zijn onverzadigde vetten beter voor het lichaam en ze kunnen zelfs heel gezond zijn. Gezonde vetten helpen namelijk bij het verlagen van het cholesterolgehalte en helpen mee bij het afvallen!
Het vetarme dieet beperkt de inname van dierlijke producten, zoals eieren, vlees en volle melk (bron). Ze beperken ook vetrijke plantaardige voedingsmiddelen die over het algemeen worden gezien als gezond, zoals olijfolie, noten en avocado's.
Een maaltijd is vetarm als het minder dan 3 gram vet per 100 gram bevat. Iedere week biedt Uitgekookt 24 verschillende makkelijke maaltijden aan. Hierdoor vind je dus altijd wel een verse en gezonde keuze met vetarme producten.
De snelheid waarmee je je vetpercentage kan verlagen staat natuurlijk sterk in verband met hoe snel je kan afvallen. Als je op een gezonde manier afvalt kan je rekenen op een halve kilo per week.
Een effectieve manier om je vetpercentage te verlagen is door te beginnen met een koolhydraatarm dieet. Dit dieet richt zich vooral op veel eiwitten, gezonde vetten en weinig koolhydraten. Met een koolhydraat arm dieet ben je in staat om sneller gewicht te verliezen dan met een vetarm dieet (bron).
Op een dag moet ongeveer 20 tot 40% van de calorieën die je binnenkrijgt uit vet komen. Dat komt voor een gemiddelde man neer op 56 tot 111 gram en voor een gemiddelde vrouw op 44 tot 89 gram vet per dag.
Als voedingsstof zit vet in bijvoorbeeld halvarine, olie, vlees, kaas, koek, snacks en sauzen. Vet is altijd een mengsel van vetzuren. Vet speelt een rol bij hart- en vaatziekten, overgewicht en kanker. Verder vervult het verschillende functies in het lichaam.
Voedsel met weinig calorieën kan erg vullend zijn. Deze voedingsmiddelen bevatten meestal veel water en vezels, maar hebben weinig vet. Natuurlijke en onbewerkte soorten voeding zijn meestal vullender dan bewerkte voedingsmiddelen.
Verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals vet vlees en volle melkproducten en volvette kaas. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak en snacks. Verzadigd vet verhoogt het LDL-cholesterol van het bloed. Een te hoog LDL-cholesterol is niet goed voor de bloedvaten.
Het grootste gevolg van teveel vet binnenkrijgen is dat je lichaam een overschot krijgt aan energie. Dit houdt in dat je meer energie krijgt dan nodig. De vetten die je nodig hebt worden door je lichaam afgebroken; de energie die je binnenkrijgt verbruik je ook. Je voedt je cellen, je hormoonhuishouding en je spieren.
Karen Austin, oprichter van Topaz Fitness Academy, legt uit dat zweten vochtverlies is en geen vetverlies. 'Gewichtsverlies is daarom tijdelijk - tot je volgende glas water.
Bij het cutten ga je met je voeding 200 tot 500 kcal onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten. 200 kcal als je niet veel gewicht hoeft te verliezen en 500 kcal als je veel vetmassa kwijt moet raken. Als je begint met het cutten dan ga je in eerste instantie 200 kcal onder je dagelijkse caloriebehoefte zitten.
Om 1 kilo vet af te vallen moet je ongeveer 7000 kcal minder innemen en/of meer verbruiken. Dus wil je in 1 week 1 kilo afvallen, dan komt het erop neer dat je élke dag een verschil van 1000 kcal moet overbruggen.
Als je af wilt vallen of een strak lichaam wilt krijgen, is het advies daarbij om 1400 kilocalorieën per dag binnen te krijgen. Op het moment dat je dit een week lang vol weet te houden, ben je in staat om 1085 gram kwijt te raken. Dat komt dus neer op het verlies van ruim 1 kilo aan vetpercentage per week.
Kipfilet bevat bijna geen vet en bevat daardoor weinig calorieën, hierdoor is het uitermate geschikt om te eten als je wilt afvallen. Daarnaast bevat kipfilet veel eiwitten, gemiddeld maar liefst 23 gram eiwitten per 100 gram kipfilet.
Kipgehakt is een gezondere optie voor wie eens wat anders wil dan de gebruikelijke rund- of kalfsvleesgerechten. Kipgehakt bevat over het algemeen iets minder verzadigd vet dan rundergehakt. Wel is er niks mis mee om zo nu en dan rundergehakt te gebruiken.
In vergelijking met andere soorten vlees zit er in alle soorten gehakt relatief veel verzadigd vet. Daarom kun je het beter alleen bij uitzondering eten. Wil je gehakt met minder vet, dan kun je beter kiezen voor tartaar.