iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Gemiddeld rijden we 13.000 kilometer per jaar. De meeste mensen wassen hun auto 8,4 keer per jaar. Dat is eens per 6 weken. Uit onderzoek blijkt dat 60% van de Nederlanders zijn auto zelf wast, andere laten het door iemand doen, maar ook zegt 10% van de Nederlanders dat ze hun auto vrijwel nooit wassen.
Regelmatig je auto wassen is vooral van belang voor de levensduur van de auto. Een beetje viezigheid is geen probleem, maar vuil op je auto kan na verloop van tijd schade veroorzaken. Je auto wassen is ook goed voor je eigen veiligheid. Een schone auto is goed zichtbaar voor het overige verkeer.
Dure wasprogramma's met bodemreiniging kunnen volgens de Adac, de Duitse evenknie van de ANWB, zorgen voor schade aan je auto. Een goedkoop wasprogramma is vaak het beste, mits een zogeheten voorwas er deel van uitmaakt, aldus de Adac.
De conclusie is duidelijk: was je auto niet met de borstel van de wasbox, dan kun je beter de wasstraat gebruiken. De borstel wordt namelijk meestal op de grond gezet, en zo wrijf je straatvuil in de lak. De beste methode is echter met de hand, maar dan wel op deze manier en niet zoals de prutsers in de video.
iClean raadt automobilisten aan om 1 keer per week de auto te wassen. Een grondige wasbeurt kan 1 á 2 keer per maand. Ook wordt aangeraden om een wasstraat te gebruiken. Vaak is zo'n bezoekje inclusief een beschermende laag autowax en dat zal zeker van pas komen in de wintermaanden.
Ja, natuurlijk mag u Dreft gebruiken om uw auto te wassen, maar wij raden aan een autoshampoo hiervoor aan te schaffen. Waarom? Dreft is een afwasmiddel met citroenzuur. Dit is ideaal om vettige dingen te reinigen, maar daarom haalt het ook belangrijke oliën van uw lak.
IS HET VERSTANDIG OM MIJN AUTO TE WASSEN ALS HET REGENT? Ja, als het regent of heeft geregend, wordt uw auto eigenlijk al ingeweekt. Daardoor laat het vuil beter los en wordt uw auto nog beter schoon.
De harde borstels in de wasstraat kunnen kleine krasjes in het lak maken. Ga liever naar een wasstraat met lappen in plaats van zogenoemde swirls. Het wordt afgeraden om met een nieuwe auto of een auto die recentelijk is gelakt door de wasstraat te gaan, omdat lak een half jaar nodig heeft om volledig hard te worden.
De carwash heeft ook een groot voordeel …
De wax legt een dun beschermlaagje over het koetswerk van je auto, zodat het vuil zich niet kan vasthechten op de lak. Zo blijft je auto langer schoon. Bovendien beschermt de wax je auto beter tegen strooizout, vogeluitwerpselen en ander vuil dat je koetswerk kan aantasten.
Met een gemiddelde van zo'n 500 kilometers tussen de wasbeurten heb je absoluut reden om de auto weer te wassen, als je de auto sprankelend wil houden zul je wat vaker moeten wassen (zo wassen wij de auto ongeveer elke 200 kilometer).
Meestal liggen de prijzen van de basisprogramma's (wassen met hoge druk en shampoo/zeep, met of zonder drogen) rond de €5,00. Daarna loopt het per extraatje ongeveer met eurootje of anderhalf op. Dus wil je bijvoorbeeld een programma met wassen, drogen en extra schoonmakende zeepmiddel, dan betaal je ongeveer €6,50.
Na het afspoelen is het zaak om de auto zo snel mogelijk droog te maken om vlekken te voorkomen, zeker als je gewoon leidingwater gebruikt. Laat de auto daarom heel even uitdruipen, en droog de auto vervolgens met een microvezel droogdoek (zoals deze).
Groene zeep is niet alleen handig voor de buitenkant van de auto, maar is eveneens zeer geschikt om de binnenkant van de auto schoon te maken. Met een schoon sopje van water en groene zeep kun je het interieur van de auto reinigen, bovendien zorgt vloeibare groene zeep voor een lekkere frisse geur!
Regen. Het zal je niet verrassen: ook de regen in ons natte kikkerlandje heeft bepaald geen gunstig effect op de levensduur van je auto. Niet alleen draagt het bij aan roestvorming, maar ook kan het intern tot slecht functionerende onderdelen leiden als teveel water je wagen binnendringt.
Wasstraten kunnen alleen personenauto's wassen. Dus caravans, campers en aanhangwagens kunnen niet door de wasstraat. En nee ook een zweefvliegtuig kan niet door de wasstraat (ja deze vraag is gesteld ð ).
De motor moet stationair draaien en de handrem niet aangetrokken of ingeschakeld. Als de auto wel in de versnelling staat én op de handrem belemmert u de beweging van de loopband. Er zit vast een beveiliging op om schade aan auto of loopband te voorkomen, maar het zorgt wel voor vertraging voor u en andere klanten.
Is je auto smerig? Dat komt waarschijnlijk door de combinatie van Saharastof en neerslag. Afgelopen nacht heeft het geregend, waardoor het stof uit de lucht is gespoeld. Roosmarijn Knol van Weerplaza waarschuwt: gebruik niet je ruitenwissers om het stof van je autoruiten te krijgen.
Kies voor een wasstraat die met osmosewater werkt. Dat is water dat door hyperfiltratie is ontdaan van vuil, mineralen en bacteriën. Het wordt ook wel vlekvrij water genoemd. Eenmaal opgedroogd laat het niets achter op de lak en dat is bij kalkhoudend water wel anders.
Azijn, afwasmiddel en allesreiniger zijn niet geschikt om je auto te wassen. Het zijn over zijn over het algemeen 'agressieve' schoonmaakmiddelen waardoor je de bestaande wax of sealant laag kan beschadigen. Gebruik dus nooit een standaard huishoud schoonmaakmiddel zoals allesreiniger, afwasmiddel of zeep.
Een product zoals Dasty of CIF (schuurmiddel) is NIET nodig en brengt meer schade aan je lak dan de vogelpoep doet.
Vul een emmer met lauwwarm water en een beetje detergent/afwasmiddel of de Glowi-multireiniger. Vul een tweede emmer met alleen maar water. Zeep de ramen in met het zeepwater en een schone (microvezel)doek. Veeg ze direct schoon met een (microvezel)doek met enkel water die je goed uitgewrongen hebt.