De urbanisatiegraad wordt doorgaans uitgedrukt als een percentage van de totale bevolking: wanneer een regio een urbanisatiegraad heeft van 70%, woont 70% van de bevolking van die regio in stedelijk gebied.
Urbanisatiegraad/Verstedelijkingsgraad – percentage mensen van totale bevolking dat in steden woont. Urbanisatietempo/Verstedelijkingstempo – De jaarlijkse groei van de stedelijke bevolking.
Door de aanwezigheid van bedrijven in steden en de mechanisatie van de landbouw trekken mensen in toenemende mate richting de stad. Op het platteland wordt mensenwerk steeds meer overbodig door de overname van werkzaamheden door machines, terwijl in de stad juist een sterke behoefte aan arbeidskrachten is.
In 1996 was nog 433.400 hectare (13 procent) van het nationale grondgebied bestemd voor huizen, kantoren, fabrieken, wegen en spoor. In 2015 was dat al 14,6 procent en was daar 492.600 hectare voor ingeruimd.
Nederland is een sterk verstedelijkt land. Een groot deel van de Nederlanders woont in steden of in de suburbane kernen daar omheen. Ook het platteland ligt grotendeels in de directe invloedssfeer van de steden en de inwoners maken volop gebruik van stedelijke voorzieningen.
Mexico heeft een grote interne markt met 126 miljoen inwoners en een groeiende middenklasse. Ongeveer 80% van de bevolking is woonachtig in steden. De urbanisatiegraad van het land neemt nog steeds toe, waardoor er veel behoefte is aan stedelijke ontwikkeling.
Nederland is Europees koploper in de mate van verstedelijking.
Verstedelijking heeft vaak nadelige gevolgen voor de waterhuishouding in een gebied. De neerslag die er valt, kan niet langer in de bodem infiltreren en komt versneld tot afstroming in de rivieren en beken die het gebied doorkruisen.
Kaartlagen. Nederland, met name het westelijke kustgebied, is al sinds de late middeleeuwen het meest verstedelijkte gebied van Europa. Het stedenpatroon is in de middeleeuwen gevormd.
74% van de Nederlanders woont in stedelijke regio's. Daarvan woont de hel in kleine stedelijke regio's.
Oppervlakte platteland bleef nagenoeg gelijk
In 2008 bestond 85 procent van de landoppervlakte uit niet-stedelijke buurten, tegenover 88 procent in 1993.
Ook niet-bebouwde terreinen kunnen functioneel verstedelijkt zijn. Afgesproken is om alleen alle natuurgebieden, bosterreinen en cultuurgrond tot de niet-stedelijke functies te rekenen, ook als er delfstofwinning plaats vindt of wanneer ze een recreatieve of militaire nevenfunctie hebben.
Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen. Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien.
Twee kenmerken van de verstedelijking van Zuid-Amerika zijn:? -Primacy: er is één grote stad, met daarnaast nog vele kleine steden. Deze primate city is het centrum van de politiek en de economie. - De urbanisatiegraad van Zuid-Amerika bedraagt 75%.
Oppervlakte en bevolking
De EU beslaat meer dan 4 miljoen km² en heeft 447,7 miljoen inwoners.
Kenmerkend voor Europa is een hoge spreiding van steden met tussen de 50.000 en 500.000 inwoners; in totaal gaat het hier om ruim 1.100 steden.
Amsterdam verschijnt voor het eerst in de geschreven geschiedenis in 1275 als graaf Floris V de mensen die bij de dam in de Amstel wonen, vrije vaart verleent over de Hollandse wateren.
Suburbanisatie is eigenlijk een fenomeen dat het tegenovergestelde is van urbanisatie. Urbanisatie is kort gezegd eigenlijk de trek van mensen vanuit dunbevolkte gebieden (zoals dorpjes) naar dichtbevolkte gebieden (zoals steden).
Een agglomeratie is een stedelijk gebied van aan elkaar gegroeide dorpen en steden waarin inwoners zich gedragen alsof ze in een stad wonen.
Het waren de Romeinen die de basis legden voor een aantal Nederlandse steden. Hoewel verschillende Nederlandse steden strijden om de eer de oudste stad van Nederand te zijn, is duidelijk dat de Romeinse forten en nederzettingen de grondslag vormen van steden als Heerlen, Utrecht en Nijmegen.
1. Tokio, Japan. En dan eindelijk dé nummer 1 van de lijst van grootste steden ter wereld: Tokio. Deze metropool heeft ruim 38.2 miljoen inwoners.
De meeste mensen wonen op de hoogvlakte in het midden van het land en in de steden. In Mexico-Stad alleen al 25 miljoen! De bevolking van Mexico bestaat uit twee grote groepen: indianen en mestiezen. Mestiezen zijn de nakomelingen van Spanjaarden die trouwden met indianen.
In 1517 bereikte de Spaanse conquistador Francisco Hernández de Córdoba Yucatán. Op deze en latere expedities kregen de Spanjaarden verhalen te horen over de rijke en machtige Azteken. Hernán Cortés landde in 1519 in Mexico.