Gebruik geen heet water:Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen. Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
Het is verleidelijk om voor warm water te gaan, maar dat verhoogt het risico op bacteriën en de binnenkant van het vlees kan zelfs al wat beginnen garen. Koud water is dus een veiligere keuze.
Ontdooi voedsel in een koelkast bij 41˚F (5˚C) of lager om te voorkomen dat gevaarlijke micro-organismen groeien. Plan vooruit bij het ontdooien van grote items zoals kalkoenen - het kan meerdere dagen duren om ze te ontdooien. Onder stromend water. Ontdooi voedsel onder stromend water bij een temperatuur van 70˚F (21˚C) of lager .
De voordelen van koud water
Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien. Voedselveilig: De kern van het vlees ontdooit sneller wanneer het in water ligt, terwijl het vleesoppervlak koel blijft. Hierdoor is er weinig kans op bacteriën.
Plaats heet water (in kommen of glazen) in het vriesvak van uw apparaat, zorg ervoor dat u voldoende handdoeken en een geschikte bak hebt voor het water dat ontstaat door het ontdooien van ijs. Wacht tot de vriezer ontdooid is. Dit kan enkele uren duren.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees, of hele vogels (zoals een kip), hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
Vlees en vis kun je ook bevroren in de oven of pan bereiden op een temperatuur van minimaal 70 °C, maar het duurt dan ongeveer 50% langer dan de normale bereidingstijd.
Hoewel het al lang bewezen is door verschillende wetenschappers, weten heel veel mensen nog niet dat je voedingswaren het snelst en het best kunt ontdooien met koud water. Als je de etenswaren goed inpakt met plastic folie en in water legt, is de ontdooitijd een heel stuk korter dan in de koelkast.
Dat bevriezen is eigenlijk het stollen van een vloeistof. Je zou zeggen dat koud water eerder bevriest omdat het sneller onder de nul graden is. Maar niets is minder waar: warm water bevriest sneller! Dat komt omdat warm water zuiverder is en minder gassen bevat.
Kun je kip ontdooien op het aanrecht? Mensen mogen kip nooit ontdooien op kamertemperatuur , op het aanrecht of op plekken zoals een veranda of kelder. De kamertemperatuur is ongeveer 68°F (20°C), wat ruim binnen de "gevarenzone" voor de opslag van gevogelte valt.
Niet doen: voedsel ontdooien in heet water
Sneller is niet altijd veiliger. Heet water ontdooit voedsel snel, maar het verhoogt ook de temperatuur voorbij die kritische 40 graden grens . Niet alleen beginnen bacteriën te groeien, maar het vlees kan ook gaan koken voordat u dat wilt.
Gebruik geen heet water:
Het gebruik van heet water om vlees te ontdooien is een no-go. Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei.
De methode van ontdooien met koud water is gunstig wanneer een korte ontdooitijd vereist is . Bij deze methode wordt bevroren voedsel ondergedompeld in een tank met koud water bij een temperatuur boven het smeltpunt van het voedsel. Warmteoverdracht vindt plaats door het temperatuurverschil tussen het voedsel en het water.
Ontdooien met koud water.
Dompel het vlees, in de verpakking of in een plastic zak, onder in het water. Ververs het water regelmatig. Uw vlees zou in ongeveer 45 minuten tot 2 uur klaar moeten zijn om te grillen.
Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijdert u de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak. Dompel het rundvlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten, zodat het blijft ontdooien . Kleine verpakkingen rundvlees kunnen in een uur of minder ontdooien; een gebraad van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren.
Ontdooien van een 1 kg lamsbout vlinder - 8 tot 10 uur. Ontdooien van een 1,25 kg halve lamsbout - 10 tot 12 uur. Ontdooien van een 2 kg carvery lamsbout - 18 tot 20 uur . Ontdooien van een 2,5 kg hele lamsbout - 22 tot 24 uur.
Kleine stukken vlees, kip of vis zijn eenvoudig te ontdooien in een magnetron. Leg het op een bord of schaal, zodat het vrijkomende vocht wordt opgevangen. Ook bevroren restjes van een maaltijd kun je ontdooien in de magnetron.
Dompel bevroren biefstuk in een afgesloten zak met ritssluiting onder in een pan gevuld met 4 liter water. Breng het water tot 140 graden, roer regelmatig. Zet het vuur uit en blijf regelmatig roeren tot de biefstuk volledig ontdooid is. (Een volledig ontdooide biefstuk zou gemakkelijk moeten buigen als je hem met een tang optilt.)
Door de producten zo lang mogelijk in de kou te laten liggen, voorkom je dat de bacteriën snel kunnen groeien. Afhankelijk van wat je wil ontdooien (een hele kip, een paar kipfilets of slechts een klein stukje) duurt het gemiddeld 8-24 uur. Hierbij geldt hoe kleiner de portie, hoe sneller het ontdooit.
Giet nooit heet water in een met ijs bedekt vriesvak, omdat dit schade aan het apparaat kan veroorzaken en het risico op verbranding groot is .
Je kan de methode met kokend water ook toepassen op jouw vriezer laden als je deze hebt. Veel vriezers hebben namelijk verschillende laden, waarbij ijsvorming kan ontstaan. Heb je de producten uit de vriezer verwijderd? Gebruik dan opnieuw de waterkoker om een grote hoeveelheid water te koken.
Ontdooi vlees door het onder koud water te houden.
Leg de zak met het vlees in koud water, en vervang het water elke 30 minuten. Het bevroren vlees brengt de watertemperatuur omlaag, waardoor het ontdooien langzamer gaat als je het water niet vervangt. Ontdooi kleine hoeveelheden vlees in ongeveer 1 uur.