Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Maar kun je het midden van deze zuidvrucht echt wel eten? Het antwoord is: ja, zonder enig bezwaar! Het hart is weliswaar harder en vezeliger dan het vruchtvlees. Als je hem niet rauw wilt eten (wat trouwens zonder meer mogelijk is), kan de kern van de ananas gewoon verder worden bewerkt.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
De harde huid kun je gewoon eraf snijden en weggooien, maar je doet er goed aan om de kern, ook wel ananashart genoemd, wel te bewaren. Deze kern is namelijk een goed bron van bromelaïne, wat regelmatig als voedingssupplement wordt voorgeschreven vanwege de mogelijk bijzondere eigenschappen.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Wat doet ananas met een meisje? Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Verbetert de spijsvertering
Het enzym bromelaïne in ananas helpt bij het verteren van voedsel in het lichaam. Heb je vaak last van maag- en / of darmklachten? Bromelaïne vermindert deze klachten aanzienlijk, een goede reden om vaker ananas te eten.
Om deze reden is het belangrijk om niet te veel ananas te eten. Ons advies is om niet meer dan twee stuks/porties fruit per dag te eten wanneer je gewicht wilt verliezen (of niet wilt aankomen).
Bromelaïne is een enzym, en helpt dus om eiwitten af te breken. In de steel van de ananasplant is de concentratie bromelaïne het hoogst, maar ook in de vrucht vind je dit enzym. Dat verklaart waarom een partje ananas pijn kan doen in je mond. Het breekt de eiwitten op je tong en in je wangslijmvlies af.
Het eten van een ananas zorgt er daarnaast ook nog eens voor dat je snel vol zit. Dat komt omdat je lichaam er lang overdoet deze fruitsoort te verteren. Dat heeft als voordeel dat je minder snel zin hebt om te snaaien. Kortom, een ananas eten helpt zeker bij het afvallen.
Gemakkelijk ademen met bromelaïne
Ananas is bijvoorbeeld een zeer goede bron van de antioxidant vitamine C, iets dat ook goed kan zijn voor mensen met astma. Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen met astma lagere serumniveaus van vitamine C en beta-cryptoxanthine hebben.
'Zachte, zoete en fruitige smaken zijn over het algemeen positief voor de smaak van sperma. Mango, ananas en kiwi's bijvoorbeeld. Daarnaast is het drinken van voldoende water goed om te zorgen dat de in het lichaam aanwezige afvalstoffen worden afgevoerd en daardoor minder invloed kunnen hebben op de geur en smaak.
Bromelaïne werkt als een sterke antioxidant en is vooral ontstekingswerend waardoor pijn minder kans krijgt. Het wordt daarom ook gebruikt bij lichte maagontstekingen. Bromelaïne heeft ook een zeer actieve enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.
Bromelaïne helpt niet alleen een handje bij de spijsvertering, maar heeft ook ontstekingsremmende en zelfs pijnstillende eigenschappen. Ananas nuttigen is dus een goed idee bij een neusverkoudheid maar ook bij brandwonden of gewrichtspijnen. Ook de grote hoeveelheid vitamine C in ananas werkt ontstekingsremmend.
Meestal wordt aangeraden om de ananas als volgt te snijden: snijd de kroon er recht vanaf en snijd ook de onderkant eraf. Zet de ananas stabiel op de nu platte onderkant en snijd met een scherp mes de schil er van boven naar beneden af. Hierna kun je het vruchtvlees in stukken snijden.
Er zitten verschillende voedingsstoffen en antioxidanten in een ananas die je lichaam voorzien van een hoog vitamine C-gehalte en bromelaïne, een onstekingsremmer. Daarnaast staan de ananas en haar schil erom bekend een goed vocht afdrijvend vermogen te hebben.
Wassen en sorteren
Het chloorwater wast het vuil en de insecten weg en scheidt de goede van de slechte vruchten met doorschijnend vruchtvlees; de laatste zinken. Hoeveel ananassen er blijven drijven kan de producent aanpassen door zout toe te voegen aan het water.
Bij keelpijn of keelontsteking gorgelt men met ananassap. Het opdrinken van het sap of het eten van verse ananas versterkt de immuniteit en helpt bij alle ontstekingsziekten, maar vooral bij neusverkoudheid, bronchitis, artritis, maag- en darmontsteking.
Zout op ananas maakt het fruitstuk zoeter. Ja, dat lees je goed! Bovendien zorgt het zout ervoor dat je tong niet meer tintelt door het zuur van de ananas.
Ananas – Deze fruitsoort is met name goed voor de huid waarop cellulitis voorkomt. Ananas is een vetafbreker. Niet alleen in de maag, maar ook in de huid. Eet daarom regelmatig ananas, want dan krijg je veel bromelaine binnen, het enzym dat vet afbreekt en dus ook die ranzige vetbultjes die cellulitis eigenlijk zijn.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit. In fruit zit onder andere vitamine C, vitamine A, foliumzuur, kalium, ijzer en calcium. De hoeveelheden voedingsstoffen zijn bij elke soort anders, maar zelfs binnen dezelfde fruitsoort kunnen verschillen bestaan.
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst 'slechte' in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.
De ananas is ook een vrucht die rijk is aan vezels en daarom een rol kan spelen in het verlagen van de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed(1). In ananas zit ook het enzym bromelaïne. Dit is erg belangrijk voor het herstel na sporten en kan daardoor ook goed zijn voor het herstel van beschadigde bloedvaten.