Verse pesto kan je ongeveer een week bewaren in de koelkast. Pesto kan je ook zonder probleem invriezen.
Na opening is vers gekochte pesto slechts nog zo'n 4 dagen houdbaar in de koelkast. Hetzelfde geldt als u hem zelf vers maakt. Een potje of blikje blijft geopend nog 7 tot 14 dagen goed in de koelkast. Door er een laagje olijfolie op te gieten, kunt u die periodes met ongeveer een week verlengen.
Oliën, sauzen en smeervetten Tot 2 maanden en mogelijk langer na de THT-datum, mits het er nog goed uitziet en de verpakking nog heel is.
Maar in feite kan pesto uitstekend worden ingevroren, wat betekent dat je altijd wat kunt bewaren voor snelle en geïmproviseerde pastamaaltijden. Giet de saus in een vriesbestendige doos en vries hem tot zes maanden in. Of maak extra handige kleine pestoblokjes in een ijsblokbakje.
Pesto kan je perfect vooraf maken en geeft die extra toets aan je gerecht. Het is zoveel lekkerder dan uit een potje! Het is een superlekker gezond sausje dat je eigenlijk voor vanalles kan gebruiken.
Zelfgemaakte pesto bewaren
Je kunt verse zelfgemaakte pesto tot 2 maanden in de koelkast bewaren in een gesteriliseerd weckpotje, met een laagje olijfolie er bovenop. Eenmaal geopend kun je de pesto het beste binnen een weekje eten.
Klassieke pesto is best een gezonde keuze. Extra vierge olijfolie is een van de gezonde geheimen uit het Middellandse Zee gebied. En ook basilicum, knoflook en pijnboompitten passen prima in een gezond eetpatroon.
De Grand'Italia Pesto! Met maar liefst tien punten, wint dit groene heerlijkheidje! Op de voet gevolgd door Arisi met zeven punten (dat 'zuurtje' valt bij de meesten wel in de smaak dus) en de derde plaats wordt gedeeld door Sacla en Albert Heijn huismerk met zes punten.
Van basilicum die te koud staat kleurt het blad zwart. Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Olijfolie stolt bijvoorbeeld ook in de koelkast. Wanneer u toch besluit om olijfolie in te vriezen, is het belangrijk om het op de juiste manier te doen. Giet de olijfolie in een luchtdichte container en laat voldoende ruimte over aan de bovenkant, omdat de olie kan uitzetten tijdens het invriezen.
Veel mensen hebben last van bruine pesto. Dit kun je verkomen door er op te letten dat je blender niet te warm wordt tijdens het mixen en door het afsluiten van de pesto door er olie bovenop te gieten in de pot. Let wel op, zorg dat de bovenkant van je pot schoon blijft tijdens gebruik.
Wanneer je na gebruik een beetje olijfolie schenkt in het potje en de pesto dus onder een laagje met olijfolie laat staan, verleng je de houdbaarheid met ongeveer een week. Belangrijk hierbij is wel dat je de pesto dan het beste in de koelkast kan bewaren.
GEKOOKTE PASTA BEWAREN IN DE KOELKAST
Gekookte pasta kan je afgesloten in een vershoudbakje nog 2 dagen in de koelkast bewaren. Zorg er wel voor dat de pasta snel afkoelt. Zet de restjes daarom binnen 2 uur in de koelkast. Houd er wel rekening mee dat gekookte pasta gaat plakken.
Mierikswortel is 2-3 weken houdbaar op een koele, donkere plek. Schil en rasp alleen het stukje dat je nodig hebt en bewaar de rest van de wortel, gewikkeld in vochtig keukenpapier.
Volgens het Federaal Agentschap voor de Voedselveiligheid (FAVV) mag je gekookte pasta niet langer dan twee dagen in je koelkast bewaren: "Wie pasta eet die langer dan twee dagen bewaard is, kan erg ziek worden.
Je kan Hero Minder Zoet ongeveer 3 weken bewaren in de koelkast, mits er bij elk gebruik een schoon mes of een schone (jam)lepel gebruikt wordt. Draai na gebruik de deksel direct weer op de pot en bewaar deze niet te lang buiten de koelkast.
Pluk je alleen de blaadjes, dan houd je al snel alleen een heleboel kale stengels over. Daarnaast hebben de steeltjes ook gewoon een heerlijke smaak. De stengels van de basilicum zijn heel goed fijn te malen in de blender voor je pesto, of bak ze even op samen met knoflook om te verwerken in een smaakvolle saus.
Bewaartips. Je kunt basilicum het best bewaren tussen de 13 en 17 graden en zo snel mogelijk gebruiken. Basilicum is gevoelig voor kou, dus leg het niet in de koelkast. Basilicum kun je het beste scheuren in plaats van snijden, om bruine randjes te voorkomen.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
De pesto kun je het beste rauw eten (niet verhitten dus), anders gaan de positieve eigenschappen van de knoflook en andere kruiden verloren.
De lekkerste pesto's zijn volgens het panel die van Lidl, Plus, Grand'Italia en Sacla Italia. Onderaan eindigde een zelfgemaakte pesto, volgens origineel Italiaans recept. Ook 5 experts, koks in Italiaanse restaurants in Nederland, proefden alle pesto's.
Verse ingrediënten kosten bij elkaar wel meer dan een potje pesto - vooral pijnboompitten zijn prijzig. Hoe komt het dat een potje pesto zo goedkoop is? "Kijk maar eens bij de ingrediënten", zegt Luiten. "Vaak zijn pijnboompitten vervangen door goedkopere cashewnoten, en olijfolie door zonnebloemolie.
De beste pesto uit de supermarkt
De winnaar van onze test is de pesto van Grand'Italia (verkrijgbaar bij Coop, Plus, Jumbo, Albert Heijn, Spar, Flink, Getir en Gorillas) met een gemiddelde score van een 7,5.
Wanneer je basilicum regelmatig met andere kruiden afwisselt, zal je er niet snel te veel van binnenkrijgen. Wel zit in pesto relatief veel basilicum. Eet dit daarom liever niet iedere dag. Af en toe een normale portie pesto kan geen kwaad.
Vaak zijn de pesto potjes die je uit de supermarkt haalt alleen niet heel gezond. Daarom delen we een recept van een verse pesto Genovese die super lekker is voor bij de pasta. Zo kan je gezonde pesto maken die heerlijk is van smaak.