Natuurlijke oliën zijn echt heel goed voor je lichaam, maar niet elke olie wordt op dezelfde manier geproduceerd. De termen 'koudgeperst', 'ongeraffineerde olie', 'geraffineerd' en 'biologisch' hebben allemaal te maken met de manier waarop de olie wordt geproduceerd. En echt waar: het maakt een verschil.
Mogelijk zie je weleens ongeraffineerde kokosolie met het label 'koudgeperst', wat betekent dat er geen hitte aan te pas is gekomen bij de extractie. Ongeraffineerde kokosolie is vast bij kamertemperatuur en heeft een sterke kokossmaak en geur, die kan worden doorgegeven aan voedingsmiddelen die ermee zijn bereid.
Koudgeperste olijfolie is olie die aan een temperatuur onder 27º C werd geperst. Bij de extractie van olijfolie wordt, nadat de olijven in de molen zijn gemalen, de resulterende pasta tijdens het kneden altijd verwarmd, omdat dit de kleine oliedruppels in de pasta helpt samen te komen en er zo meer olie uit vrijkomt.
Ongeraffineerde oliën ontstaan als tijdens de persing minimale warmte is gebruikt en de olie niet is gebleekt of geurloos is gemaakt. Geraffineerde olie wordt wel gebleekt en geurloos gemaakt. Onder ongeraffineerde olie vallen ook de rauwe/pure en 'extra vergine' oliën.
Koudgeperste olie bevat echter te veel water en is niet op hoge temperatuur gebakken, dus het heeft geen smaak van warmgeperste olie en heeft een kortere bewaartijd dan heetgeperste olie.
8. De winnaar is Monini GranFruttato Selezione Speciale Olio Extra Vergine di Oliva. Die is algemeen verkrijgbaar voor €9,32. De testers beoordeelden deze olie met een 7,3 en vonden hem Italiaans, niet scherp maar mild pittig en de smaak bleef lekker lang hangen.
Extra vierge olijfolie is minder geschikt voor verhitten bij hele hoge temperaturen voor langere tijd. De smaak gaat grotendeels verloren na verhitting. Ook kan deze olie boven de 180 graden ontbinden en kunnen ongezonde stoffen ontstaan. Zorg er bij de bereiding voor dat de olie niet begint te roken of te dampen.
Koolzaadolie. Koolzaadolie wordt geperst uit de zaden van de koolzaadplant. Deze olie wordt vaak gezien als een 'gezonde' olie vanwege het lage gehalte verzadigde vetten en het hoge gehalte vitamine E. Net als bij olijfolie is de koudgeperste versie het beste om te gebruiken.
Waarom zou je voor koudgeperste olie moeten kiezen? In de eerste plaats, omdat er geen warmte betrokken is bij het koude persproces, houdt het veel meer voeding vast en worden levende enzymen intact gehouden. Koudgeperste oliën behouden al hun smaak, aroma en voedingswaarde.
Ongeraffineerd is het tegenovergesteld van geraffineerd. Dat betekent dat het product zo min mogelijk, of soms zelf helemaal niet is bewerkt in de fabriek. Deze producten staan zo dicht mogelijk bij de natuur en zo worden ook de meeste vitamines, vezels en mineralen in de producten behouden.
Er staat ook nog wel eens 'biologisch' op het etiket. Maar zodra er ook op het etiket staat dat de olie ontgeurt is of een neutrale smaak heeft, dan weet je dat die alsnog geraffineerd is helaas.
De geraffineerde olijfolie bevat minder onzuiverheden dan (extra) vierge olijfolie, maar uit onderzoek is gebleken dat de antioxidanten aanwezig in de (extra) vierge olijfolie de vetten net beschermen tegen afbraak.
Zonnebloemolie wordt geperst uit Roemeense of Italiaanse zonnebloempitten. Deze worden vermalen, koud geperst en gefilterd. Zonnebloemolie is neutraal van smaak en is daardoor geschikt voor bakken, braden en frituren.
Het beste om in te bakken of te frituren is olie of zachte of vloeibare margarine uit een fles. Behalve vloeibaar frituurvet is gewone plantaardige olie, zoals zonnebloemolie en olijfolie, ook geschikt om in te frituren.
Aldi verkoopt tegenwoordig kokosolie onder hun biologische huismerk Mama Nature. De kokosolie is geraffineerd, dus er zit geen kokossmaak aan. Kokosolie!
De geurloze kokosolie van Royal Green is een zeer gezonde olie die al haar goede eigenschappen behoudt bij verhitting. Ideaal ter vervanging van onder andere olijfolie. Tijdens het braden, wokken, bakken of frituren is er geen vorming van schadelijke stoffen of vrije radicalen.
Alle oliën bestaan uit een mengeling van onverzadigde en verzadigde vetten. ,,We noemen een olie gezond als die rijk is aan onverzadigde vetzuren. Oliesoorten met veel verzadigde vetten sorteren we in de categorie 'ongezond'”, legt hij uit. Hij raadt aan om vooral olijfolie, koolzaadolie en sojaboonolie te gebruiken.
Maar als je koud geperste zonnebloemolie neemt is dat heel gezond. Het bevat meer vitame E en vitamine K dan olijfolie, maar minder omega-3. Deze koud geperste zonnebloemolie is duurder en moeilijker verkrijgbaar. Olijfolie bevat meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.
Zonnebloemolie is een olie die sterk bewerkt en geraffineerd wordt. Hierdoor is deze olie niet gezond voor ons. In zonnebloemolie komt meervoudig onverzadigd vet voor en zonnebloemolie bevat veel omega-6. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat te veel omega-6 niet goed is voor onze gezondheid.
Koudgeperst komt van het persen van pitten door druk en wrijving. Hierbij wordt er geen hitte gebruikt. Het is namelijk zo dat hoe meer warmte er bij de persing vrijkomt, hoe meer voedingsstoffen er in de olie verloren gaan. Dit betekent dat koudgeperste oliën hun subtiele smaak, kleur en voedingsstoffen bewaren.
Samengevat is dit de conclusie. Als je een olie of vet niet verhit, dan zijn olijf-, koolzaad-, soja-, arachide-, zonnebloem-, maïsolie en andere plantaardige oliën de betere keuzes. Dat is omdat ze vooral onverzadigde vetten bevatten en zo helpen de verzadigd vet consumptie te beperken.
Zonnebloemolie kan gevaarlijke transvetten bevatten. Plantaardige oliën, waaronder zonnebloemolie, zijn hoog in essentiële omega-6 vetzuren waardoor de broodnodige balans tussen omega-6 en omega-3 vetzuren in het lichaam wordt verstoord.
Extra vierge olijfolie wordt gebruikt voor koude gerechten, van pasta's, salades, sauzen tot tapenades. Mag je deze olie dan niet verhitten? Het kan wel, maar is niet aan te raden omdat de unieke smaak waar deze olie door geroemd wordt, dan grotendeels verloren gaat.
De Bertolli Olijfolie Classico kan probleemloos tot 210°C verhit worden en daarom ideaal voor warme gerechten. De Bertolli Olijfolie Classico is neutraal van smaak en laat vooral de smaken van de toegepaste ingrediënten naar voren komen. Deze olijfolie is ideaal voor braden, bakken of frituren.
Zonnebloemolie bevat duidelijk meer vitamine E dan olijfolie, wat de cellen, celwand, bloedbaan en weefsels beschermt. Ook bevat zonnebloemolie meer vitamine K, wat nodig is voor een goede bloedstolling. Olijfolie bevat dan weer meer omega 3-vetzuren, die beschermen tegen hart- en vaatziekten.