Het is niet altijd nodig om bij het scheren scheerschuim te gebruiken. Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
Hoe minder kracht je nodig hebt voor elk haartje, hoe comfortabeler je scheerbeurt. Smeren. Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.
Doe het als je huid nog niet helemaal opgedroogd is, zodat je het water als het ware 'vangt' in de huid. En vermijd sowieso zoveel mogelijk contact met zeep. De meeste (vaak geparfumeerde) zepen drogen enkel je huid uit.”
“Scheren heeft een natuurlijke exfoliërende werking, waarbij het van belang is om producten te gebruiken die speciaal gemaakt zijn om het scheren te bevorderen. Scheerschuim laat het scheermesje makkelijker over je huid heen glijden, vermindert de wrijving en verkleint het risico op irritatie en cuts.”
Olijfolie of babyolie
Eigenlijk zijn alle soorten olie goed te gebruiken als scheermiddel. Olie hydrateert en maakt je huid superglad. Omdat olijfolie een natuurlijk product is, zal het ook niet zorgen voor een geïrriteerde of droge huid – tenzij je er heel toevallig allergisch voor bent, natuurlijk.
Spreid de huidplooien van je vagina met je vingers, zodat het scheermesje gemakkelijk over de strakke huid kan glijden zonder deze te verwonden. Scheer met de groeirichting mee. Maar als je je vagina mooi glad wilt hebben, kun je je ook weer tegen de groeirichting in scheren.
Met elke dag scheren beschadig je weer de nog niet geheel herstelde huid en er onstaat weer scheerbrand en steeds iets heftiger, er is zeg maar sprake van perpetuum mobile. Als je je om de dag scheert krijgt de opperhuid natuurlijk meer tijd om te genezen dus zal de scheerbeurt minder snel tot irritatie leiden.
Door babyolie te gebruiken zorg je niet alleen dat je huid hartstikke zacht wordt, je zult zien dat je scheermesje als het ware over je huid heen vliegt. De kans dat je velletje geïrriteerd is na het scheren met babyolie is ook heel klein want na het scheren is je huid letterlijk zo zacht als een baby.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
De beste tip om jeuk, rode bultjes en ingegroeide haartjes te voorkomen, is om met de groeirichting van de haartjes mee te scheren. Door je scheermes alle kanten op te laten gaan, neemt de kans op wondjes toe en kan de huid heel erg gaan irriteren. Daarnaast is het belangrijk om niet te hard te drukken.
Scheer de haren met de haargroei mee. Hierdoor voorkomt u dat er teveel druk op de huid komt te staan waardoor u last kunt krijgen van ingroeiende haartjes. Het gebruik van een goede, PH-neutrale en ongeparfumeerde scheerzeep of gel heeft altijd de voorkeur.
Scheer langzaam en rustig met de richting van de haargroei mee, dit is meestal naar beneden. Houd de huid zo strak mogelijk om wondjes te voorkomen. Anders blijven de haartjes in het scheermesje hangen en schuren ze langs je huid. Hierdoor krijg je soms een jeukende huid en rode bultjes.
Wekelijks scrubben
De korrels in een goede scrub zorgen ervoor dat dode huidcellen worden verwijderd en slijten aanwezige stoppeltjes als het ware wat af waardoor ze zachter aanvoelen. Gebruik wel altijd een natuurlijke, plasticvrije scrub. Dit is voelbaar beter voor je huid en het milieu.
Het is algemeen bekend dat scheerschuim relatief goedkoop is en verhoudingsgewijs toch een goede bescherming levert. Het is echter zo dat scheergel de huid/haren veel beter beschermd. Scheergel is in feite het scheerproduct met de meeste bescherming voor de huid en haren.
Scheergel lijkt erg veel op scheerschuim, maar heeft een dikkere structuur dat ervoor zorgt dat je gezicht beter wordt beschermd door het extra laagje dat wordt aangebracht.
Scheerapparaten die wel een glad resultaat beloven, zitten in het hoogste segment scheerapparaten. Dit zijn de Series 9 van Braun en Series 9000 van Philips. Meest geavanceerde scheerapparaten scheren glad.
Jonge meisjes hoeven zich nog niet zo vaak te scheren als volwassen vrouwen, de haartjes zijn nog fijn en groeien niet zo snel terug. Bespreek dit met haar. Afhankelijk van hoe snel de haartjes teruggroeien, volstaan twee scheerbeurten per week allicht, maar het kan ook vaker zijn.
Bijna 40 procent van de mannen scheert het haar weg bij zijn kruis. De belangrijkste reden om dit te doen is vanwege hygiëne en omdat het lichaamsdeel er zonder haar beter uitziet. Dit blijkt uit onderzoek van Peil.nl in opdracht van Gillette onder ruim duizend Nederlanders.