Voor het vak Nederlands in het Nederlandse onderwijs gelden de referentieniveaus taal (1F, 2F, 3F en 4F). Niveau 2F geldt als eindniveau voor de opleidingen op niveau mbo-2 en -3. Het niveau B1 van ERK/CEFR is sterk vergelijkbaar met niveau 2F. Niveau 3F geldt als eindniveau voor havo en mbo-4.
Wat is niveau 3F? Het COE-3F is gebaseerd op de lees- en luistertaken die bij niveau 3F omschreven worden. Het gaat om het lezen van: informatieve teksten met een hoge informatiedichtheid, instructieve teksten en betogende teksten.
Mbo 4-studenten moeten voldoen aan 3F en bovendien voor Engels aan de generieke eisen A2-B1.
Op het vmbo beginnen de leerlingen in de eerste klas gewoonlijk met Engels op het niveau A1/A2 (ERK). Via de reguliere leerweg kan men in het examenjaar van vmbo BL/KL tot niveau A2 komen. In het examenjaar van vmbo GT/TL is het streefniveau A2/B1.
Vwo studenten worden in 6 vwo voor het centrale eindexamen Engels op niveau C1 (ERK) getoetst op leesvaardigheid. Het streven van de andere taalvaardigheden, schrijven, spreken en luisteren is B2.
Veel vertalers geven “intermediate vocational training” voor MBO en “higher vocational training” voor HBO, maar dat zijn letterlijke vertalingen die de lading niet goed dekken. HBO wordt tegenwoordig vertaald met “university for applied sciences” en dat is een véél betere vertaling.
Rekenen is een verplicht onderdeel van elke opleiding in het mbo en dus om je mbo-diploma te halen. Alle studenten moeten het rekenexamen maken. Het resultaat van het rekenexamen telt nog niet mee voor het diploma.
English translation: level 4 MBO (secondary vocational education)
niveau 3F: niveau dat leerlingen na afronding van HAVO of MBO-4 bereikt moeten hebben. niveau 3S: niveau voor vwo-leerlingen die bij rekenen meer aankunnen dan 3F. niveau 4F: niveau dat leerlingen na afronding van het VWO bereikt moeten hebben. niveau 4S: niveau voor vwo-leerlingen die bij taal meer aankunnen dan 4F.
Taalniveau 3F verwijst naar het Besluit referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen en niveau B2 verwijst naar het Europees Referentiekader voor Talen. Beide taalniveaus worden in de praktijk gebruikt, maar er zijn nagenoeg geen verschillen tussen niveau 3F en B2 op het gebied van mondelinge taalvaardigheid.
Vanaf 1 januari 2025 geldt voor alle pedagogisch medewerkers de taaleis, namelijk 3F voor mondelinge taalvaardigheid (spreken). 3F is een taalniveau dat wordt aangetoond met een diploma op mbo-niveau 4. Maar er zijn ook andere manieren om aan de taaleis te voldoen.
Hoe kun je aantonen dat je aan de 3F taaleis voldoet, als je beschikt over een buitenlands diploma dat is gelijkgesteld aan niveau havo/vhbo/vwo/mbo4/ad/hbo/uni versitair? In beide gevallen: Het taalniveau Nederlands moet worden aangetoond door een taaltoets.
basisonderwijs: niveau 1F; vmbo, mbo-1, mbo-2 en mbo-3: niveau 2F; havo en mbo-4: niveau 3F; vwo: rekenen niveau 3F en taal niveau 4F.
Wie de toets niet meteen haalt wordt niet meteen ontslagen. Er zijn twee toetsmogelijkheden voor de bijscholing. Na de bijscholing volgt nog één toets met nog één herkansing.
Om te slagen voor je diploma mbo 3 moet je voor Nederlands tenminste een 5 als eindcijfer hebben gehaald. Daarnaast moet er een resultaat voor rekenen zijn. Om te slagen voor je mbo-4 diploma, moet je voor Nederlands en Engels tenminste een 5 en een 6 als eindcijfer hebben gehaald (in willekeurige volgorde).
Het beste antwoord. Je mag maximaal een 4 en een 5 halen, wat inhoudt dat je drie onvoldoendes hebt ( een 5 is een onvoldoende en een 4 telt als twee onvoldoendes). Als je 3 compensatiepunten hebt (wat vanaf een 7 is), ben je geslaagd.
Je kunt op ruim 20 verschillende locaties in Nederland digitaal examen doen. Natuurlijk kan het gebeuren dat je een keertje zakt. Als je 3 keer gezakt bent, mag je een mondeling examen aanvragen.
Niveaus mbo
En een leerling met een vmbo-k diploma kan een mbo-opleiding niveau 3 volgen. Studenten kunnen uiteindelijk ook doorstromen naar een hoger niveau in het mbo. Bijvoorbeeld van de vakopleiding (niveau 3) naar de middenkaderopleiding (niveau 4) (art.
In Nederland ga je na de middelbare school naar een universiteit, hogeschool of je gaat een MBO opleiding volgen. In Amerika gaan jongeren na de high school naar een 'college'. Eigenlijk kun je een College in Amerika dus vergelijken met een Nederlandse hogeschool of universiteit.
Internationaal erkend niveau
Het niveau dat je haalt met deze opleiding wordt volgens het Europees Referentiekader voor talen (ERK) internationaal aangeduid met B2 voor Zakelijk Engels en C1 voor Algemeen Engels.
Niveau B2 Engels is het vierde niveau binnen het Europees referentiekader (ERK), een definitie van taalniveaus, gedefinieerd door de Europese raad. Doorgaans wordt dit niveau ook wel "adequaat" genoemd, als in: "Ik spreek behoorlijk Engels". De officiële niveau-omschrijving is "boven gemiddeld".
Het niveau van het eindexamen Engels wordt ingeschat als een B2 examen.