Hoeveel jaar werkervaring op je CV? Als vuistregel mag je ervan uitgaan dat je 10 tot 15 jaar relevante werkervaring op je CV moet vermelden. Als je minder dan 15 jaar werkervaring hebt, kun je ervoor kiezen om ook stages of bijvoorbeeld freelance werk als werkervaring op je CV te vermelden.
Begin bij de meest recente banen en richt je op de afgelopen jaren. Probeer niet de nadruk te leggen op werkervaring, opleidingen of prestaties uit een heel ver verleden, tenzij je denkt dat het toegevoegde waarde heeft. Een cv van 2 A4-tjes is meestal lang genoeg, dus probeer het kort te houden.
Als je al flink wat werkervaring hebt opgedaan, vraag je jezelf misschien af hoeveel jaar je terug moet gaan op je cv. Als je al langer dan 15 jaar aan je carrière werkt, dan is het meestal een goed idee om de functies op je cv te beperken tot de afgelopen 10 tot 15 jaar. Ervaring van voor die tijd is minder relevant.
Maar je mag als uitgangspunt nemen dat een cv voldoet met een lengte van twee kantjes, dus twee velletjes A4 is de ideale lengte van je cv. De lengte van je cv hangt verder af van de branche waarin je werkt en van de hoeveelheid werkervaring die je hebt. Als je weinig werkervaring hebt, mag je cv korter zijn.
Door jouw cv krijgt een recruiter direct een goede indruk van wie jij bent, wat je doet en wat jouw kwaliteiten zijn. Wanneer je gaat solliciteren moet je vrijwel altijd jouw curriculum vitae mee sturen. Waarom is jouw cv belangrijk? Hierin staat voornamelijk jouw werkervaring en de opleidingen die je gevolgd hebt.
Zet jouw naam en contactgegevens bovenaan de brief, of in de linkerhoek van de pagina. Vervolgens voeg je een witregel toe en zet je hier de bedrijfsgegevens waar je naar schrijft (daarover later meer). Daarna volgt weer een witregel en voeg je de plaats en datum toe.
Je middelbare school opleiding (mbov, have of vwo) vermeld je in principe altijd netjes met de naam en plaats van de opleiding en de begin en einddatum in de maand/ jaar notatie. Vermeld eventueel je vakkenpakket als dit relevant. En als je goede cijfers hebt gehaald: ook hier gewoon vermelden!
Relevante werkervaring is de kennis en ervaring die je hebt opgedaan bij voorgaande banen en die waardevol is voor de positie waarop je gaat solliciteren. Welke banen relevant zijn voor je cv is hangt enerzijds af van je arbeidsverleden en anderzijds van de betreffende vacature.
Als je geen werkervaring hebt om op je cv te zetten, is het aan te raden om een persoonlijk profiel op te nemen. Het persoonlijk profiel is een kort stukje tekst aan het begin van je cv waarin jij jezelf presenteert: het zegt iets over wie jij bent en wat voor werk je zoekt.
Bedrijven vinden werkervaring belangrijk omdat jij dan al ervaring hebt met verschillende bedrijfsculturen. Door jouw ervaring ben jij jezelf bewust van de gang van zaken binnen een bedrijf en kan jij omgaan met verantwoordelijkheden. Ook zien potentiële werkgevers jouw werkervaring als een pijler voor de toekomst.
Je gebruikt deze volgorde voor je cv: Personalia, Persoonlijk profiel, Competenties en vaardigheden, Prestaties, Werkervaring aan de hand van rollen die hebt gehad, Opleidingen, Gewenste werkzaamheden. In het onderdeel competenties en vaardigheden benoem je de belangrijkste vaardigheden het eerst.
Welke opleidingen vermeld je op je cv? Vermeld de opleidingen die je gevolgd hebt vanaf je middelbare school. Ook opleidingen die je niet afgerond hebt, zet je op je cv om een gat te voorkomen. Als je je diploma niet behaald hebt, dan zet je dit eveneens op je cv.
Op een modern cv staat vaak een korte inleiding waarin, in niet meer dan vijf zinnen, wordt beschreven wie de kandidaat is en wat zijn of haar ambities zijn. Zo ziet de persoon die het cv in handen krijgt meteen met wie hij of zij te maken heeft en wat de verwachtingen zijn.
CVster.nl heeft een aantal verschillende tools die je 100% gratis kunt gebruiken. Je hoeft hiervoor dus geen creditcardgegevens in te voeren. Met een gratis account kan je: Onze cv-tool gebruiken om helemaal vanaf het begin een geweldig cv op te stellen.
Passie, erkenning en zelfontplooiing zijn voorbeelden van intrinsieke motivatie. Om een sterk antwoord te geven op de vraag “Waarom wil je hier werken?”, is het aan te raden om te focussen op de factoren die je intrinsiek motiveren. Intrinsieke motivatie vertaalt zich namelijk direct in een voordeel voor de werkgever.
Zeg bijvoorbeeld: “Uw vraag “Waarom wil je hier werken?”; daar wil ik graag een en ander over zeggen. Graag noem ik u een aantal factoren (of redenen) die de functie en uw organisatie interessant maken voor mij. En wat mij drijft om mij voor de functie en uw organisatie in te zetten”.