Met een hoge tractus digestivusbloeding wordt bedoeld een bloeding uit een bron in het bovenste deel van de tractus digestivus (oesofagus, maag, duodenum, galwegen, pancreas), naar het lumen van de tractus digestivus.
Hoge gastro-intestinale bloedingen zijn bloedingen in het gebied van de keelholte tot aan het ligament van Treitz (het begin van de dunne darm). Een hoge bloeding gaat meestal gepaard met bloedbraken en teerontlasting die gedeeltelijk verteerd bloed bevat (melaena).
Een bloeding wordt behandeld met middelen die de bloeddruk verlagen, zoals octreotide of terlipressine. Deze worden per infuus toegediend. Bij een ernstige bloeding is het soms nodig om een buisje in de luchtpijp aan te brengen (een zogenaamde intubatie) om te zorgen dat er geen bloed in de luchtpijp terecht kan komen.
Melena ontstaat door vermenging van bloed in de stoelgang, waardoor die zwart wordt. Bloed krijgt namelijk na vertering door maagzuur, enzymen en bacteriën in het maagdarmstelsel een zwarte kleur. Rood bloed in of bij de stoelgang wijst op een oorzaak in de buurt van de aars (bvb. aambeien).
Injecties met octreotide en lanreotide
Door deze binding wordt de productie van peptiden (hormonen) geremd, waardoor de klachten van o.a. het carcinoïdsyndroom, zoals diarree, buikkrampen en opvliegers, afnemen.
Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over. Als de maag-darmbloeding niet vanzelf overgaat, dan is soms opname in het ziekenhuis nodig. Meestal komt u dan op de intensive care terecht. Als u veel bloed heeft verloren, is een bloedtransfusie soms ook nodig.
Er is veelal sprake van pijnlijk, helderrood bloedverlies tijdens en vlak na de passage van ontlasting. Het bloed wordt met name gezien op het toiletpapier en het gaat vaak om een kleine hoeveelheid. Minder vaak voorkomende oorzaken zijn colitis en proctitis. Bij colitis ulcerosa kan de ontstoken mucosa gaan bloeden.
Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op. Bestaat er van tevoren wel pijn dan is de oorzaak vaak een maagzweer of ontsteking van de maagwand. Houdt een dergelijk ongemerkt klein bloedverlies lang aan, dan treedt er zoveel verlies van ijzer op dat zich op den duur bloedarmoede door ijzergebrek zal ontstaan.
Oorzaken van zwarte poep
De oorzaak kan heel onschuldig zijn. Het kan bijvoorbeeld komen door donkere voedingsmiddelen, zoals drop, bosbessen of rode wijn. Ook ijzersupplementen of koolstoftabletten kunnen de poep donker kleuren. Dan is er meestal niet zoveel bijzonders aan de hand.
Een reden om met spoed een arts te raadplegen. Bij zeer grote bloedingen ontstaan er shockverschijnselen en kan de patiënt ook bloed op gaan braken. Dit is een medisch spoedgeval en de patiënt moet zo snel mogelijk naar een ziekenhuis. Bij een maagbloeding treedt lang niet altijd pijn op.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Bij de ziekte van Crohn zitten er ontstekingen (wondjes) in je darmen. Klachten zijn vooral diarree met (soms) bloed en slijm, buikpijn, weinig honger en vermoeidheid. Je hebt periodes met klachten en periodes zonder klachten. Je krijgt medicijnen die ontstekingen remmen.
Mogelijke oorzaken rommelende darmen
Hier kunt u last van hebben wanneer u tijdens het eten te veel lucht inslikt, bijvoorbeeld doordat u tijdens het avondeten uw eten te snel eet. Rommelende buik- en darmgeluiden kunnen ook samenhangen met darmmotiliteit, de normale beweging van de darmen.
Als het zuurstoftekort langer dan zes tot acht uur duurt, sterft de darm af. De darm gaat dan lekken (perforatie) en dit leidt tot een buikvliesontsteking (peritonitis). Een stolsel in één van de aderen van het maagdarmstelsel kan ook voor een acute afsluiting zorgen (veneuze trombose).
Vindt u helderrood bloed op het toiletpapier of aan de buitenkant van de ontlasting? Dit heeft meestal een onschuldige oorzaak, zoals een klein kloofje in de anus of aambeien. Hebt u strepen of klonten bloed, vermengd met de ontlasting? Dit bloed komt uit het maagdarmkanaal.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Bloedonderzoek. Met een bloedonderzoek wordt onderzocht of er sprake is van bloedarmoede, van een ontsteking of een slechte voedingstoestand. Heeft jouw bloed een te laag eiwitgehalte dan kan dit een aanwijzing zijn voor de ziekte van Crohn. Om meer zekerheid te krijgen is verder onderzoek noodzakelijk.
Mondgeur in de ochtend
De vieze mondgeur waar je soms 's ochtends mee wakker wordt, ontstaat door uitgedroogde slijmvliezen in je mond. Tijdens het slapen maak je namelijk veel minder speeksel aan. Sommige bacteriën krijgen door de afwezigheid van speeksel de kans zich uit te breiden en zwavelgassen te produceren.
Testen op halitose
U kunt door met u tong over de rug van uw hand gaan en hieraan te ruiken testen hoe u adem ruikt (let erop dit niet na het poetsen van de tanden te doen). Dit geeft een aardige indicatie van uw mondgeur. Doet u dit bijvoorbeeld na het nuttigen van een kopje koffie dan zou u de koffie moeten ruiken.
De oorzaak van een slecht ruikende adem ligt bijna altijd in de mond. Bacteriën zetten er immers voedselresten, dode cellen en slijmen om tot zwavelgassen, die verantwoordelijk zijn voor de slechte geur.
Bloedbraken is, zoals het woord zegt, het uitbraken van bloed. De kleur van het bloed kan gaan van helderrood in geval van een plotse hevige bloeding, tot teerachtig zwart bij een langzame bloeding, wanneer het bloed langer in de maag blijft.
Ernstig bloedverlies in de maag of darmen kan gepaard gaan met bloed braken, rood bloed bij de ontlasting, bloedarmoede, buikklachten, duizeligheid, en zelfs shock. Matig bloedverlies geeft deze klachten in mindere mate, de ontlasting is dan meestal plakkerig en diep zwart gekleurd.