Insmeren. Het belangrijkste onderdeel van krokant vel is het onttrekken van vocht. Dit doe je door de huid van te kip volledig droog te deppen en in te smeren met zout of een dry rub (droog pekelen). Dit kan zowel met zeezout, een kruidenmengsel of gezouten boter.
Besprenkel de de huid met een heel dun laagje zout. Het zout onttrekt het vocht uit de huid, als dit weer opdroogt ontstaat er een zoutlaag die de kip nog knapperiger maakt. Je kunt ook wat bakpoeder door het zout doen, dit helpt bij het drogen en geeft geen smaak af.
Verwarm je oven voor op 180 graden. Als je klaar bent met het paneren van de drumsticks kunnen ze de oven in. Leg ze los op het rooster en zorg ervoor dat je er iets onder hebt liggen om het vocht op te vangen.
"Doe hem in een vacuümzak met allerlei specerijen en een beetje vocht naar smaak, en laat dat dan garen. Doordat het zo compact verpakt is - er kan dus niks uit qua smaak en vocht - blijft de kip supermals en valt het vlees van het bot. De kipfilet maak je daarmee echt botermals."
Het vel van de kip bevat goede vetten die goed zijn voor je hart en bloedvaten. Zo zit er een grote hoeveelheid omega-6 vetzuren in kip. Dit vet helpt juist tegen een hoge bloeddruk en een te hoog cholesterol.
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Wanneer moet je kippen eten geven? Geef je kippen eenmaal per dag, bijvoorbeeld 's morgens, het standaard kippenvoer. Dit kan bestaan uit meel of een geperste korrel. Op een zanderige ondergrond is meel minder ideaal, omdat de dieren vaak de helft uit hun voederbakje gooien.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Marineren in karnemelk
Marineren in iets zuurs is eigenlijk de beste manier om je kip mals te krijgen. Zuren verzwakken weefsel en eiwitten in vlees en gevogelte waardoor ze minder taai worden.
Gebruik een tang
Als de kip net in de pan ligt, moet je 'm even laten bakken. Maar gedurende het bakken is het belangrijk dat je het vlees regelmatig draait, mét een tang. Hiermee voorkom je namelijk dat je in de kip prikt en de sappen eruit lopen.
Je gebruikt de grillstand over het algemeen voor het gratineren van een gerecht, maar je kunt het ook gebruiken om vlees, vis of groenten te bereiden. De grill zorgt voor een heerlijk krokant laagje! Er zijn minder ovens die over een kleine grill beschikken.
Je zet alleen de bovenwarmte aan wanneer bijvoorbeeld iets wil gratineren, zoals een ovenschotel. Of wanneer je je gebraad een krokant korstje wil geven. Onderwarmte gebruik je voor een taart of een quiche, wanneer je een goed doorbakken, krokant deeg wil krijgen. Ook ideaal als je een pizzabodem goed wil afbakken.
Haal ze uit de verpakking en smullen maar! In de oven: Haal de kipdrumsticks uit de verpakking en verwarm deze circa 15 minuten in een voorverwarmde oven op 150 graden. Op de BBQ: Haal de kipdrumsticks uit de verpakking en verwarm deze circa 15 minuten in een voorverwarmde BBQ op 150 graden op het indirecte gedeelte.
Kip en kipdelen voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoomkoker, magnetron of in een pan met krachtige bouillon. Een scheutje ketjap benteng manis in de bouillon geeft een lekkere smaak. Laat de kip 15-30 minuten zachtjes koken, afhankelijk grootte en aantal.
Een rauw, ongebakken kippenvel heeft daarvoor ongeveer een uur nodig, het vel van een gebraden kip slechts 20 minuten. Laat daarna afkoelen en breek de krokante kippenhuid in stukjes. Lekker om te verkruimelen over je nasi, over een stukje vis, op een gevuld eitje of zelfs tot 'chicken salt' vermalen over je frietjes!
Vlees mals en sappig bakken
Taai vlees is eigenlijk een lang en intact stuk spiervezel. Je kan je vlees malser maken door deze spiervezel te breken. Sla erop met een vleeshamer, of gebruik een deegrol of pollepel. Perfect om al je frustraties uit te werken, én om malser vlees te krijgen natuurlijk.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Het trucje wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt en vandaar dat vlees bij de Chinees vaak malser lijkt. Door het aanbrengen van baking soda op het vlees kunnen de eiwitten minder goed aan elkaar binden en hierdoor wordt het vlees dus zachter en malser.
Het marineren met maïzena is de basis van deze kooktechniek. Velveting doet meer dan enkel het mals maken van kip en vlees: het creëert een beschermende laag die het vlees gelijkmatiger kleurt, zorgt dat de sappen in het vlees blijven zitten en verbetert de algehele aanhechting van de saus.
Een scheutje wijn, azijn, citroensap of ieder ander zuur (tomaat, tomatenpuree of zelfs rinse appelstroop) zorgt ervoor dat het bindweefsel in stoofvlees malser en zachter wordt. Daarom is het draadjesvlees van jouw oma zo lekker en zo zacht!
Maar een harde kip van nu is een grote zware kip die lijkt nog lijkstijf te zijn. Je weet meteen wat wordt bedoeld met harde kip als je hem voelt.
Kippen hebben een grondige hekel aan water en modderpoelen. Modderpoelen en waterplassen in een kippenren zorgen voor geurhinder en kunnen broedplaatsen worden voor ziektekiemen. Kippen met modderpoten bevuilen de nesten de eieren. Ze krijgen koude poten in de winter, leggen niet meer en kunnen diarree oplopen.
Meestal vormt het zelfs een gevarieerde aanvulling op hun normale voer. Wel bevatten veel voedselresten vaak zout en veel vet en dat is niet goed voor een kip. Zo kan brood bijvoorbeeld gaan gisten in het darmkanaal. Een enkel korstje kan wel, maar niet teveel dus.
Kippen hebben altijd vers water nodig. U dient dagelijks hun water te verversen en te controleren of hun drinkbak schoon is. Bij warm weer kunt u het water het beste in de schaduw zetten en het eens een keer extra controleren omdat ook kippen meer drinken wanneer het warm is.
Wij raden je nu niet aan om nu drie keer per dag kip met rijst en broccoli te gaan eten zoals sommige bodybuilders doen, eet vooral gevarieerd en zorg ervoor dat je naast de juiste hoeveelheid koolhydraten, eiwitten en vetten ook voldoende vitaminen en mineralen binnenkrijgt!