Als het tekort aan cortisol ernstig wordt, wordt de vermoeidheid ernstiger en treden naast duizeligheid en spierzwakte verschijnselen op zoals gevoel van zwakte, misselijkheid, braken, buikpijn, diarree, hoofdpijn, koorts en gewichtsverlies.
Deze uitval kan bijvoorbeeld ontstaan als gevolg van een auto-immuun reactie tegen de bijnierschors. Klachten die hierbij horen zijn: een bruine verkleuring van uw gezicht, handlijnen en tandvlees, algehele moeheid en zwakte, gewichtsverlies, lage bloeddruk en chronische diarree.
Chronische stress
Denk aan een ongezond eetpatroon, een veeleisende baan, relatieproblemen, overmatig trainen, ruzie met een vriendin… Telkens als jij stress ervaart, maken je bijnieren cortisol aan. Door een overdosis cortisol voel je je opgejaagd en kun je niet meer goed slapen.
Vandaag de dag is stress van een andere orde: stress over onbetaalde rekeningen, stress door het werk, relatiestress, onvoldoende slaap, overmatig trainen, junkfood eten en te weinig drinken. Elke keer als je lichaam stress ervaart, produceren je bijnieren cortisol.
Cortisol, het antistresshormoon, wordt geassocieerd met het vet op de buik. Als dit hormoon in hoge mate aanwezig in het lichaam, worden alle vetreserves verbrand voor die rond de buik wordt aangesproken. Dit hormoon kan ook beïnvloed worden door bepaalde voeding of veranderingen in levensstijl.
Om de bijnieren te herstellen is het nodig om de bijnieren regelmatig te voorzien van mineralen zoals kalium, natrium, maar ook glucose/suiker uit groente en fruit. Natuurlijk kun je ook andere combinaties maken! Wat ook kan is een smoothie maken van groente en fruit, en daar van drinken om de 1,5-2 uur.
Bij een hoog cortisol is het daarom verstandig om snelle koolhydraten, zoals suiker, te vervangen voor langzame koolhydraten. Denk hierbij aan het eten van veel volkoren graanproducten en peulvruchten. Daarnaast is een algemene gezonde voeding belangrijk.
Het versterkt energie-mobiliserende mechanismen en remt bij acute stress de minder belangrijke orgaanfuncties. Daarom wordt cortisol ook wel 'stresshormoon' genoemd. Er wordt dan ook aangenomen dat cortisol als een “rem op het immuunsysteem” het lichaam beschermt tegen een buitensporig reactie van het immuunsysteem.
Cortisol wordt aangemaakt in de bijnieren en zorgt ervoor dat processen in je lichaam veranderen. Je maakt bijvoorbeeld meer glucose aan voor energie. Dit breekt spiereiwitten af, terwijl deze essentieel zijn voor onze spieropbouw.”
Cortisol is een corticosteroïdhormoon dat door ons lichaam in de bijnierschors wordt geproduceerd. Het wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat het wordt aangemaakt als reactie op een angst- of stressprikkel.
In vele onderzoeken is geconcludeerd dat vitamine C leidt tot afname van de stressreacties in je lichaam. Vitamine C doet namelijk de hoeveelheid cortisol in je bloed na een stressreactie sneller dalen.
Heb je het idee dat je cortisolwaarde (te) hoog ligt? Neem dan contact op met je huisarts, die kan je verder helpen bij het onderzoeken van je cortisolwaarde. Er bestaan ook thuistests, waarmee je zelf de waarde van je cortisol kunt meten.
Het vraagt aanpassingen in je levensstijl en dat je bijnieren de tijd krijgen om zich te herstellen. Gezonde voeding, de juiste supplementen, beweging, aanpakken van de stressbronnen en veel rust zijn de belangrijkste peilers voor je herstel. Het herstel kan minimaal een half tot heel jaar in beslag nemen.
De klachten die aan bijnieruitputting worden toegeschreven zijn zeer divers. Moeheid, slaapproblemen, diffuse pijn, darmklachten of nervositeit worden gepropageerd als typisch.
Koffie stimuleert de productie van cortisol; daarom krijg je er energie van! Maar het betekent dus ook een extra belasting voor je lichaam. Pas hiermee op, vooral als je een autoimmuunziekte hebt. Je bijnieren en cortisol hebben namelijk invloed op je immuunsysteem, dat bij een autoimmuunziekte al uit balans is.
Bij angst gaat een signaal van de hypofyse naar de bijnieren waar stresshormonen als adrenaline en cortisol aangemaakt worden. Bij de groep mensen die verstart en vlucht wordt er meer cortisol aangemaakt.
Als de dosering niet goed is ingesteld of bij injecties tegen een ontstekingsziekte of allergie: de belangrijkste bijwerkingen zijn: hoofdpijn en spierpijn. Ook kunt u last krijgen van veranderingen in emoties, vochtophoping in uw benen of handen en heeft u meer kans op infecties.
Een cortisol in bloed wordt aangevraagd bij de verdenking op het niet goed functioneren van het bijnierschors (bijnierschorsinsufficientie). Hiervoor is een afname in de ochtend vereist, bij voorkeur tussen 7 en 9 uur. Dit hoeft niet nuchter; er mag wel worden gegeten en gedronken.
Voeding deficiënties. Een tekort in nutriënten, zeker vitamine C en vitamine B5 zorgt ervoor dat de bijnier niet kan herstellen. Te kort aan Gelukshormonen; chronische stress put de bijnier uit.
Het wordt aangemaakt in de bijnieren. Cortisol zorgt ervoor dat er genoeg brandstof (suiker) in het bloed komt als dat nodig is, zoals bij stress. Ook beïnvloedt het hormoon het slaap-waakritme. Verder beschermt cortisol het lichaam tegen onder meer de gevolgen van ziekte, verwondingen of spanningen.
Bij het vaststellen van bijnieruitputting is het gebruikelijk om gebruik te maken van testen zoals de Adrenal Stress Index, of de Adrenocortex Stress Profile test. Hierin wordt het cortisolritme en DHEA gemeten aan de hand van speekselmonsters. Deze prijzige laboratoriumtesten zijn niet voor iedereen een optie.
Heb je een lage weerstand, slaapproblemen en meer of minder eetlust dan normaal? Dat kan te maken hebben met je cortisol, beter bekend als het 'stresshormoon'. Dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd omdat het je lichaam in stressvolle situaties energie geeft om te vechten of te vluchten.
Vitamine C De productie van Cortisol en de andere bijnierhormonen zijn afhankelijk van een voldoende aanvoer van vitamine C. Hiermee is het de belangrijkste vitamine voor de bijnieren. Mensen met een bijnieruitputting zouden tussen de 2000 en 4000 mg per dag moeten gebruiken.