Bij een spoedoperatie vindt meestal een open buikoperatie plaats.De arts verwijdert het ontstoken deel van de dikke darm. Afhankelijk van de verontreiniging in de buik besluit de arts om een stoma aan te leggen of om een nieuwe verbinding tussen de twee darmdelen te maken.
Divertikels verdwijnen niet meer (tenzij een deel van de darm operatief verwijderd wordt) en behandeling van de divertikels is meestal ook niet nodig. Het is wel belangrijk om te zorgen dat uw ontlasting soepel blijft. Hierdoor is de kans kleiner dat ontstekingen ontstaan.
Eet geen peulvruchten (bruine bonen, witte bonen, kapucijners, etc.). Eet geen gepaneerde en gefrituurde gerechten. U kunt uw ontlasting soepel houden door onderstaande adviezen: • Gebruik een vezelrijke voeding (30-40 gram vezels per dag). Drink dagelijks tenminste 2 liter vocht.
Divertikels stulpen door de darmwand heen naar buiten, de buikholte in. Als een soort ballonnetje. Divertikels kunnen gaan ontsteken maar worden nooit kwaadaardig.
Als de diverticulitis niet goed wordt behandeld kan een darmperforatie ontstaan. Dit kan ook bij zeer ernstige of regelmatig terugkerende ontstekingen. De kans is groter naarmate meer divertikels in de darm zitten. Een darmperforatie kan erg gevaarlijk zijn, omdat ontlasting in de buikholte terecht komt.
Het kan zijn dat u door de divertikels chronische pijnklachten of klachten van obstructie door de vernauwde darmopening krijgt. In overleg met de behandelend chirurg kan dan besloten worden om een operatie te plannen. Hoe lang de operatie duurt hangt af van de omstandigheden, maar meestal duurt het langer dan 2 uur.
De behandeling van diverticulitis bestaat uit een dieet en soms medicijnen. In ernstige gevallen is een ziekenhuisopname of operatie nodig. Als u ontstoken divertikels hebt, kunt u in principe normaal blijven eten. Bij ernstig ontstoken divertikels adviseert de arts soms een licht verteerbaar of vloeibaar dieet.
Als de divertikels ontstoken zijn, schrijft de MDL-arts een antibioticakuur voor. Ook krijgt u dan een medicijn om uw ontlasting zachter te maken, zoals Metamucil of Movicolon. Als het nodig is, krijgt u een pijnstiller tegen de pijn en de krampen.
De beste voedingsstoffen voor een gezonde darmflora zitten in groente en fruit. Deze zijn rijk aan vezels, die niet door het lichaam kunnen worden verteerd. Dit geldt ook voor peulvruchten en bonen. Voorbeelden van deze voedingsmiddelen zijn frambozen, doperwten, linzen, broccoli en volkoren granen.
Oorzaak. Waarschijnlijk ontstaan divertikels op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen. Mogelijk speelt een vezelarme voeding een rol bij het ontstaan van divertikels. Vezels zitten bijvoorbeeld in groente, fruit, volkoren brood of muesli.
Gebaseerd op oude gegevens wordt in richtlijnen geadviseerd om een controle coloscopie te ondergaan na een episode van diverticulitis. Recenter onderzoek geeft aan dat in het geval van ongecompliceerde diverticulitis het risico op darmkanker nihil is.
Het meest voorkomende symptoom van diverticulitis is buikpijn, veelal links onder in de buik. Daarnaast kunnen koorts, rillingen, misselijkheid, braken en obstipatie optreden, evenals buikkrampen. In ernstige gevallen kan er sprake zijn van diarree en bloedingen in de endeldarm.
Divertikels ontstaan op zwakke plekken in de darmwand, meestal in het laatste deel van de dikke darm. Als ontlasting in de uitstulping blijft hangen, kunnen de divertikels soms gaan ontsteken. Dit heet diverticulitis. Ook kan er een bloeding in een divertikel ontstaan.
Als het lukt om de infectie zo te laten afkoelen, dan is een operatie vaak niet nodig. Echter, in sommige gevallen blijven mensen pijnklachten houden na een doorgemaakte diverticulitis of komt de infectie frequent terug.
Diverticulitis (divertikels met ontstekingen) Als je ontstoken divertikels hebt, kun je in principe normaal blijven eten. Het is daarbij wel van belang om zoveel mogelijk een volwaardige voeding met voldoende energie en eiwitten te gebruiken. Zo behoud of bereik je een goede voedingstoestand wat het herstel bevordert.
U krijgt dan buikpijn, meestal links onder in de buik. De ontsteking gaat meestal vanzelf over. Als u pijn heeft, kunt u paracetamol nemen. Neem geen pijnstillers zoals ibuprofen en diclofenac.
Te veel is nooit goed, het is beter om kleine hoeveelheden te eten van voedsel dat aangenaam is voor onze darmflora. En rode wijn, kaas, chocola, noten en zaden zorgen ervoor dat het voor de microben goed toeven is in onze darmen.
Gefermenteerde producten bevatten goede bacteriën die een gezonde darmflora stimuleren. Dit zijn onder andere zuurkool, augurken, (soja)yoghurt/-kwark en tempeh.
Gastro-enterologen (maag-darm wetenschappers) vertellen in Live Science dat alles goed zit als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week een grote boodschap doet.
Voedingswaren rijk aan fermenteerbare suikers, zoals bonen, schorseneren, kolen en peulvruchten eet u beter niet. Geven ook gemakkelijke aanvallen: uien, look, bloemkool, spruiten, zuurkool en paprika. Fruit is voor u gezond als het goed rijp is.
Diverticulose (de aanwezigheid van divertikels) geeft meestal geen symptomen. Soms komen krampen of stoelgangsproblemen voor zoals we ook bij prikkelbaredarmsyndroom zien. Een bloeding in een divertikel kan de oorzaak zijn van rood bloed bij de stoelgang. Diverticulitis gaat vaak gepaard met pijn linksonder in de buik.
Naar schatting heeft zo'n 5% van de mensen rond de 40 divertikels, maar dit neemt toe tot minstens 50% bij de 80-jarigen. Hoe en waarom ze precies ontstaan is nog niet helemaal duidelijk. Het lijkt er op dat divertikels ontstaan op zwakke plekken in de darmwand die onder verhoogde druk gaan uitstulpen.
Vaak zult u de eerste tijd na de ingreep last houden van pijn. U mag pijnstilling innemen volgens afspraak. Als u eenmaal thuis bent, is het voor uw herstel van belang dat u actief blijft, maar uzelf niet overbelast.
Wanneer naar huis. Als u goed herstelt, dan kunt u waarschijnlijk 3 tot 5 dagen na de operatie het ziekenhuis verlaten. Als er complicaties optreden, kan de opname langer duren. Uw arts of verpleegkundig specialist zal met u bekijken wanneer u naar huis mag.
Een darmoperatie is een grote operatie. Het herstel verloopt in het begin snel. Het kan echter drie tot zes maanden duren voordat u zich volledig hersteld voelt. U mag alles doen.