Werkloosheid, criminaliteit, de druk van vergrijzing op de zorg en uitgaansgeweld zijn voorbeelden van maatschappelijke problemen. Over deze en andere vraagstukken en de oplossing ervan, is in de samenleving altijd in meer of mindere mate discussie.
Ongelijkheid, vergrijzing en milieuvervuiling zijn voorbeelden van maatschappelijke problemen.
Criminaliteit (48 procent) en milieuvervuiling (45 procent) worden het vaakst gezien als een (heel) groot probleem1. Daarnaast zegt 28 procent dat de mentaliteit van de bevolking een (heel) groot probleem is, 25 procent vindt dat van de bevolkingsdichtheid en 20 procent van de multiculturele samenleving.
Het gaat om: (1) Ongelijke kansen in het onderwijs; (2) Armoede en onzeker werk; (3) de Arbeidsmarktpositie van mensen met een migratieachtergrond; (4) Langer thuis wonen van ouderen met een zorgbehoefte; (5) Meedoen aan woningverduurzaming.
Nederlanders noemen het disfunctioneren van politiek en bestuur het belangrijkste maatschappelijke probleem. Daarna volgen op volgorde van belangrijkheid: inkomen en prijzen, immigratie en integratie, klimaat en stikstof, en – op gelijke hoogte met klimaat – wonen en leefomgeving.
Een maatschappelijk vraagstuk (of: een maatschappelijk probleem) is een onderwerp dat speelt in onze samenleving en waar niet direct een oplossing voor is. Het zijn namelijk ingewikkelde problemen, waar mensen niet dezelfde mening over hebben.
Kanker en het (leren) leven met kanker is een maatschappelijk probleem. Eén op de drie mensen krijgt in zijn of haar leven kanker. Elke Nederlander krijgt met deze ziekte te maken als naaste, mantelzorger of nabestaande.
Volgens deskundigen is de wooncrisis een van de grootste maatschappelijke problemen van deze tijd. Er is een tekort van rond de 300.000 woningen, wachttijden voor sociale huurwoningen zijn lang en op de koophuizen die er zijn, is overbieden met een ton geen uitzondering meer.
Gedreven door grote maatschappelijke vraagstukken zoals de klimaatcrisis, het woningtekort, de betaalbaarheid van de zorg, institutioneel racisme en sociale ongelijkheid, komt dit sociale contract komt steeds meer onder druk te staan.
Armoede is volgens een onderzoek van de Britse zender BBC het grootste probleem in de wereld. Het laat zaken als milieuvervuiling, klimaatverandering en terrorisme achter zich.
Honger, schoon drinkwater en armoede zijn grote problemen in de wereld. Veel mensen hebben nauwelijks toegang tot voedsel en schoon drinkwater, en nog veel meer mensen leven in armoede. Er zijn manieren waarop jij kunt helpen bij honger en armoede.
We spreken van sociale problemen wanneer iemand problemen heeft met andere mensen, instellingen of organisaties. Hierbij valt te denken aan moeilijkheden met iemand in de familie, op het werk of met een verzekeringsmaatschappij.
Normale problemen kennen we allemaal: je telefoon gaat kapot, het gaat niet goed op school of je hebt ruzie met vrienden. Hier gaat het om persoonlijke problemen waar jij zelf last van hebt. Bij een maatschappelijk vraagstuk gaat het om problemen waar een grote groep van de (Nederlandse) samenleving last van heeft.
Maatschappelijk dilemma: dilemma in de maatschappij, in de hele maatschappij. Bijvoorbeeld: Black Live Matter. Hierbij zijn de normen en waarden erg belangrijk, omdat mensen een eigen normen en waarden hebben en daarmee hun mening vormen over het maatschappelijk dilemma. Belangen: iets dat in iemands voordeel is.
Kun je niet (helemaal) zelfstandig deelnemen aan de samenleving? Heb je bijvoorbeeld geen dak (meer) boven je hoofd, ben je werkeloos, heb je schulden, of een combinatie hiervan? Heb je daarnaast een psychiatrische stoornis en/of zorg je voor overlast in de buurt. Dan spreken we over sociaal maatschappelijke problemen.
Een aantal voorbeelden van thema's: liefde, gelijkwaardigheid, religie, gezondheid, culturen, ouderdom, kinderwens, vrouwenrechten, familiesystemen, marketing, management, klimaatproblematiek, psychologie, specifieke werkvelden, pesten, mantelzorg, spiritualiteit, financiën, oorlog… et cetera.
Analyseer het probleem door de belangentegenstellingen tussen de verschillende groepen duidelijk te maken. Vertel welke (ten minste drie) politieke partijen hierbij betrokken zijn en hoe zij tegen dit probleem aan kijken. Geef de verschillende en mogelijke oplossingen van dit probleem (en wie dit moet oplossen).
Criminaliteit als maatschappelijk probleem
Criminaliteit is een sociaal probleem: veel mensen hebben er last van en het is in strijd met normen en waarden. Mensen vinden dat er actie moet worden ondernomen om het tegen te gaan. Er is in de samenleving veel schade door criminaliteit.
De sociaal-maatschappelijke dimensie heeft te maken met het deel uitmaken van een gemeenschap. Om hiermee ook een actieve bijdrage aan te leveren. Het gaat hier om het functioneren in je eigen woon- en leefomgeving. Maar ook om de acceptatie van verschillende culturen.
Van maatschappelijke problemen kunnen vele mensen last hebben. Denk aan milieuvervuiling, luchtverontreiniging, maar ook aan vergrijzing, of drugsoverlast. Het fenomeen kan ook ontstaan zodra grotere groepen personen onderling sterk afwijkende meningen hebben over een maatschappelijke situatie.
Je kunt moe zijn door chemotherapie of bestraling
Beschadigde cellen moeten weer herstellen en dode kankercellen moeten opgeruimd worden. En dat kost het lichaam energie. Soms krijgt iemand een infectie of andere klachten door de behandeling.
Roken en kanker
Het grootste risico op kanker komt door roken en meeroken.