Erwtensoep is erg gezond en voedzaam. Het is een soep die je warm maakt, maar is helaas niet goed voor de lijn. In een stevige erwtensoep zit al snel 3,8 gram vet per 100ml.
Er zitten 248 kilocalorieën in 1 soepkom (250 gram) erwtensoep.
In 1 soepkom (250 gram) erwtensoep zit: 248 kcal energie. 8,2 gram vet. 2,8 gram verzadigd vet.
Erwtensoep is in de koude wintermaanden natuurlijk erg lekker, maar wist je dat deze soep daarnaast ook erg gezond is? Zo zit er in deze soep vitamine A, B en C en allerlei mineralen. Denk bijvoorbeeld aan fosfor, kalium en magnesium. Daarnaast bevat erwtensoep veel eiwitten die licht verteerbaar zijn.
Erwten zitten boordevol voedingsvezels en eiwit: hierdoor verzadigd de soep goed en is het ook nog eens hartstikke goed voor je darmen. Daarnaast bevat erwtensoep nog veel meer verse groenten vol met vitaminen en mineralen.
Heerlijk tijdens de koude wintermaanden. De rijkgevulde Hollandse erwtensoep wordt geserveerd met rookworst en spek. Met 650 gram is dit een echte (winterse) maaltijdsoep.
- Liever geen soepen die een maaltijd vervangen, zoals erwtensoep en bonensoep. Deze zijn zwaarder verteerbaar.
Aardappels vallen tijdens langdurig koken uit elkaar en zorgen ervoor dat de soep sneller dik wordt. Andere groentes die toegevoegd worden zijn bleekselderij of bladselderij. De soep bevat vaak tevens vet varkensvlees, zoals krabbetjes, speklap, karbonade of varkenspoot.
Spliterwten zitten boordevol gezonde koolhydraten, vitamines, mineralen en zijn bovendien een goed bron van plantaardige eiwitten. Ook zijn spliterwten erg vezelrijk, ze bevatten maar liefst 20,4 gram vezels per 100 gram. Het advies is om zo'n 30 tot 40 gram vezels per dag te eten.
5. Serveer de erwtensoep met wat brood, roggebrood met met katenspek of op Indische wijze met rijst en sambal.
Doperwten bevatten voor een groentesoort relatief veel koolhydraten en eiwitten. Ze zijn dan ook een gezonde bron van energie en bouwstoffen.
Erwtensoep uit de supermarkt bevat vaak erg veel zout, blijkt uit onderzoek van de Consumentenbond. Van de 15 geteste varianten scoort meer dan de helft een onvoldoende op het zoutgehalte. Zes soepen krijgen een onvoldoende voor verzadigd vet.
Aldi's 'hete ketel' erwtensoep kwam daarbij, met een 7,2 als rapportcijfer, als beste uit de test. De soep is volgens de experts uitstekend in balans. De erwtensmaak, kleur en vulling worden beoordeeld als 'precies goed'. Ook de soep van de Albert Heijn kan op een aardig rapportcijfer rekenen.
Soep zoals Unox Soep in Zak Erwtensoep 4 Porties 1,2 l is niet geschikt als onderdeel van een gezonde dagelijkse voeding. Unox Soep in Zak Erwtensoep 4 Porties 1,2 l kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op.
De woorden erwtensoep en snert worden vaak door elkaar gebruikt. Maar volgens kenners is er wel degelijk een verschil tussen 'gewone' erwtensoep en echte snert. Een pan erwtensoep mag namelijk pas snert genoemd worden als hij tenminste een nacht heeft gestaan.
De meeste bacteriën overleven het verhittingsproces van soep niet, maar sommige bacteriën vormen sporen. Wanneer de temperatuur van de soep daalt (tussen 7°C – 60°C) kunnen deze sporen zich ontwikkelen tot normale bacteriën en snel vermenigvuldigen, want de kans op bedorven soep aanzienlijk vergroot.
Het is iets meer werk dan een blik opwarmen, maar dan heb je ook wat! En je kan het makkelijke van te voren maken en invriezen of koud wegzetten voor de volgende dag. Wist je trouwens dat erwtensoep laxerend werkt? Soepiedepoepie dus!
Soep zit boordevol vitaminen en vezels
En da's belangrijk, want voedingsvezels hebben een positief effect op de werking van je darmen, je cholesterol en je bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen ze ervoor dat je je verzadigd voelt, zodat je niet snel naar (ongezonde) snacks zal grijpen.
Verdeel de soep in kleine portie en laat deze snel afkoelen. Bijvoorbeeld door de bakjes in een grote bak met koud water te zetten. Zet de bakjes vervolgens in de koelkast om verder af te koelen tot maximaal 7 °C. Zo kun je de soep 2-3 dagen bewaren.
Erwtensoep is een zware soep. Hierbij past het beste een frisse witte wijn met pit. De wijn moet namelijk genoeg tegenwicht geven. Denk aan een Sauvignon Blanc, Weisser Burgunder of Grüner Veltliner.
De pure smaak van selderij, ui, laurier en specerijen zoals nootmuskaat, foelie en peper, geeft jouw erwtensoep naar eigen recept die klassieke, Hollandse 'touch' waar iedereen zo dol op is.
Vandaag een typisch Hollands gerecht dat we voornamelijk in de winter eten: erwtensoep! Oftewel de in Nederland bekende variant snert, die wat dikker is.