Het helpt je te focussen. Het zorgt voor meer overzicht en structuur in je verhaal. Je krijgt er meer nieuwe ideeën door. Het stimuleert je creativiteit.
Schetsen zorgt voor minder tekenstress.
Omdat het niet met het definitieve werk bezig bent, ben je vrijer en minder bang om fouten te maken. Soms probeer ik zelfs tijdens een “echt” werk te denken: “Het is een probeersel en we zien wel.” Vaak zorgt dat ervoor dat ik minder stress krijg van een maagdelijk wit papier.
Wanneer je weet wat je wil gaan tekenen ga je altijd eerst schetsen. Dit doe je om verschillende redenen. Namelijk om jezelf los te tekenen, zie het als een soort warming-up. Tijdens het schetsen gaat het er ook vooral niet om hoe het eruit komt te zien, maar juist om het bezig zijn met je onderwerp.
Maak altijd een schets en zet je schets altijd licht op
Door te schetsen kun je gaandeweg je compositie, perspectief en lichtval bepalen en wat verschillende dingen uitproberen. Maak in Procreate verschillende schetsen op canvassen (bijv. naast elkaar) of schets op verschillende tekenvellen.
Een schets is een niet-uitgewerkte tekening, bedoeld om snel iets op een eenvoudige manier duidelijk te maken. De tekenaar legt er al bepaalde gedachten in vast, de schets is voor de tekenaar als het klad voor de schrijver.
Wat is het meervoud van schets? Het meervoud van schets is 'schetsen'. Eén schets, twee schetsen.
B-potloden zijn ideaal om mee te schetsen. De B potloden zijn ook geschikt om schaduwen in je tekening aan te brengen. Doordat deze potloden zo zacht zijn kan je het ook uitvegen, met bijvoorbeeld een doezelaar. H-potloden zijn handig voor technische tekeningen, bedoelt voor de wat preciezere tekeningen.
Tekenen helpt de fijne motoriek ontwikkelen en door die voortschrijdende ontwikkeling lukt het tekenen steeds beter. Zo stimuleert het tekenen zelf het kind om er mee door te blijven gaan. Uiteraard is tekenen ook heel goed voor de ontwikkeling van de oog-hand- coördinatie.
Oefenen, oefenen en nog eens oefenen
Door veel te oefenen, werk je aan je hand-oogcoördinatie, wat erg belangrijk is als je beter wilt leren tekenen. Tekenen is eigenlijk voor iedereen te leren. Het zit hem in het leren 'omdenken' tot de 3 basisvormen: cirkel, rechthoek en driehoek.
Voor iedereen van alle leeftijden – ook volwassenen – is het mogelijk om goed te leren tekenen. Omdat tekenen niet zozeer een kwestie van talent is als wel het aanleren van een vaardigheid: de vaardigheid van het waarnemen.
Deze kleine, onbewuste tekeningetjes, ook wel doodles genaamd, kunnen ons dingen vertellen over onze persoonlijkheid en gevoelens, schrijft Brightside. Volgens de site is ons bewustzijn zwakker dan gebruikelijk als we tijdens een telefoongesprek of meeting tekenen. Hierdoor wordt de pen geleid door ons onderbewuste.
Een getekend familieportret is een persoonlijke illustratie of tekening van je gezin of familie. Meestal stuur je één of meerdere foto's op van alle gezinsleden (inclusief hond, kat of konijnen) naar de illustrator, waarna hij of zij er een schitterend familieportret van maakt.
Lange tijd waren archeologen ervan overtuigd dat de eerste tekeningen gemaakt door mensen verschenen toen Homo sapiens ongeveer 40.000 jaar geleden gebieden in Europa koloniseerden. Maar recente archeologische ontdekkingen in Afrika, Europa en Azië suggereren dat er al veel eerder sprake was van het gebruik hiervan.
Een iets dikkere lijn over de buitenste omtrek van een voorwerp op de voorgrond geeft al een behoorlijk diepte-effect, zoals je hierboven kunt zien. Ook door de kleur van lijnen kun je diepte in je tekening krijgen. Gebruik bij voorkeur een donkerdere kleur voor de voorgrond, een lichtere voor de achtergrond.
Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie, je leert beter verhoudingen inschatten en hoe je perspectief moet vastleggen. Het maakt stofjes zoals endorfine, dopamine en serotonine vrij in de je hersenen. Deze zorgen ervoor dat je je gelukkig voelt.
Welk potlood om te schetsen? Voor technische tekeningen of losse schetsen raden wij u aan potloden met een harde tot gemiddelde hardheid (9H tot H) aan te schaffen, bijvoorbeeld een 6H potlood. Hiermee zet u strakke perspectieflijnen of creëert u gedetailleerde constructietekeningen, die niet zomaar vlekken of afgeven.
Harde grafiet potloden zijn geschikt voor strakkere lijnen en technische tekeningen.Zachte potloden zijn juist meer geschikt voor schetsmatig werken. Door de zachtheid kan je deze ook goed uitvegen. Natuurlijk is ook het tekenpapier erg belangrijk en een goede gum is onmisbaar.
Formeel is tekenen het maken van afbeeldingen op een oppervlak zoals steen, papier, doek met verf, potloden, stiften etc. Het is een vaardigheid dia kan worden geleerd en ontwikkeld door middel van oefening en studie.
Zachte potloden hebben de letter B en zijn veelzijdiger in het aanbrengen van textuur en toon dan harde potloden, lopend van B (of 1B), 2B, 3B tot en met 9B, het zachtste potlood. HB is een mengeling van hard en zacht en wordt vaak gebruikt op scholen.
Biologie – Tekenregels
Maak de tekening groot (in de ruimte voor de tekening). Teken bij cellen maar één cel en delen van de aangrenzende cellen, tenzij anders aangegeven. De tekening mag niet geschetst zijn maar moet uit strakke, aaneengesloten lijnen bestaan. Deze mogen NIET met een liniaal getekend zijn.