Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
THT staat voor ten minste houdbaar tot en met de dag die op de verpakking staat. Na die datum kan de kwaliteit van het product achteruitgaan. Dat kun je bijvoorbeeld merken aan de kleur, geur en de smaak. Het product is vaak nog veilig om te gebruiken.
Zelfs al één dag na de TGT-datum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën op de producten zitten. Heb je thuis een product dat bijna over de TGT-datum is, maar geen tijd om het ervoor nog op te eten? Geen probleem. Steek het in de diepvries en ontdooi en verwerk het wanneer je wél tijd hebt.
Houdbaarheidsdatum. Zolang de verpakking niet geopend is, kun je het product bewaren tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat geprint. Er zijn twee varianten: te gebruiken tot (TGT) en ten minste houdbaar tot (THT).
Als je vlees hebt liggen met een 'te gebruiken tot'-datum (TGT) van vandaag, kun je het die dag nog eten.Je hoeft het niet direct weg te gooien.
Is de datum verstreken? Gooi het gehakt dan weg.
TGT-datum. TGT staat voor 'te gebruiken tot'. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
De uiterste consumptiedatum vermeldt u op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt zeer bederfelijk zijn en die na korte tijd een onmiddellijk gevaar voor de menselijke gezondheid kunnen opleveren. Op alle andere levensmiddelen vermeldt u een datum van minimale houdbaarheid.
Hoe groot de eieren zijn, door de aanduiding S, M, L of XL. De houdbaarheidsdatum, door middel van een THT-datum. Het is wettelijk vastgelegd dat een vers ei 28 dagen na de legdatum houdbaar is. Na 28 dagen zijn ze niet ineens bedorven, maar ze zijn wel minder vers en de kans dat salmonella uitgroeit is iets groter.
THT is de afkorting voor Ten minste Houdbaar Tot, in het Engels 'best before' (BB). Het betekent dat na de vermelde datum de kwaliteit van je voedingsproduct (denk aan smaak, geur, kleur, gehalte van vitamines) afneemt en dus niet meer op 'n best is.
Soms zelfs na 2 of 3 dagen nog wel. Zo lang het restje nog goed is, kun je het invriezen. Maar let op: je moet het dan natuurlijk wel snel hebben afgekoeld en in de koelkast hebben bewaard!
Producten met een 'te gebruiken tot' datum zijn meestal verse producten die relatief minder lang houdbaar zijn, zoals zuivel, vlees, vis, gebak, verse groenten en fruit. Is de TGT-datum verstreken? Dan wordt het onveilig deze producten te eten.
Gooit u wel eens een pak rijst, een blik soep, een fles cola of een pak chips weg omdat de houdbaarheidsdatum is verstreken? Zonde! De meeste producten kunt u veelal maanden of zelfs tot een jaar (en mogelijk langer) na het verstrijken van die datum eten, zonder risico er ziek van te worden.
Tip: schrijf de datum op de pot. Voedsel uit blik: Tomatenpuree, perziken in blik of kant-en-klare soep zijn vaak nog lang na de houbaarheidsdatum goed. Naast kijken, ruiken en proeven is het handig om te checken of het blik bol staat. Als dit het geval is kun je het product wel beter weggooien.
Melk: is na de THT-datum nog veilig om te drinken, maar de kwaliteit kan verminderd zijn. De melk is bedorven als het klonten bevat, muf, zuur of overheersend ruikt en niet meer lekker smaakt. Eieren: kun je vaak nog consumeren nadat de 'ten minste houdbaar tot datum' is verlopen.
Eieren ð³ Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest. Leg ze in een grote kom met water en ga na of ze naar boven komen.
- TGT ('Te Gebruiken Tot' – use by): this is on products that have a very short shelf life, such as fresh meat, fresh chicken, fresh fish and fresh dairy products.
Het antwoord is simpel: eieren kun je zowel binnen als buiten de koelkast bewaren. In de koelkast blijven eieren langer houdbaar, maar omdat eieren van zichzelf al relatief lang houdbaar zijn is dat niet altijd nodig.
Na de TGT-datum kan de veiligheid van het product niet meer worden gegarandeerd en is het aan te raden om het product weg te gooien.
Het lekker vinden van vlees is voor de meerderheid van de respondenten (68 procent) de belangrijkste reden om het te eten. Op de tweede plaats staat het binnenkrijgen van een gevarieerde hoeveelheid voedingsstoffen voor een gezonde levensstijl.
Allereerst: de houdbaarheidsdatum – of kortweg MHD – betekent niet de datum waarop je etenswaren moet weggooien! Het is dus geen houdbaarheidsdatum of houdbaarheidsdatum, maar geeft simpelweg het tijdstip aan tot wanneer iets zijn bijzondere eigenschappen behoudt als het op de juiste manier wordt bewaard.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Vlees waarvan de TGT-datum dezelfde dag is of de dag daarna, moet je direct bereiden en opeten. Vlees eten ná de TGT-datum wordt afgeraden, de leverancier garandeert de voedselveiligheid niet meer. Bij de THT-datum ligt het wat anders. Dat betekent dat het gegarandeerd wordt tot de aangegeven datum.
TGT-datum: staat voor 'te gebruiken tot' en betekent dat je dit product tot en met die datum kunt eten. Daarna kun je het beter weggooien. De TGT-datum staat op producten die snel bederven zoals vlees, vis, kip en voorgesneden groenten.