Een fietscomputer is een computertje wat je op het stuur van je fiets bevestigt. Het meet vervolgens de snelheid, afgelegde afstand en/of andere dingen van de fiets en fietser. De verschillende gegevens lees je af van een lcd-display en vaak kun je met enkele toetsen of op het display zelf wat instellingen wijzigen.
Bij veel types zit aan de onderkant een reset knop die je met een pen kunt indrukken. Daarna kun je aan de voorzijde met de functieknopjes de juiste instelling invoeren. Maar soms moet je één of meer knoppen een paar seconden indrukken om in het instellingen menu te komen.
Een fietscomputer zonder dure GPS meet de omwentelingen van je wiel om daarna bepaalde waarden te berekenen zoals snelheid en afgelegde afstand. Je ziet zo je afstand en snelheid en bij de duurdere modellen zie je ook hartslag, vermogen, cadans en de juiste route.
Vraag je eerst af of je de computer wilt gebruiken om enkel je snelheid en kilometers bij te houden of ook om mee te navigeren. Kijk daarnaast naar het soort fiets waar de computer op gebruikt wordt. Is dat bijvoorbeeld een racefiets, mountainbike, kinderfiets of elektrische fiets?
De 5 beste fietscomputers in een oogopslag
Garmin Edge 1030 - De beste fietscomputer met navigatie. Garmin Edge 530 - Dit is de beste koop fietscomputer. Mio Cyclo Discover Plus - Dit is de beste fietscomputer voor op reis. Garmin Oregon 700 - Beste fietscomputer voor connectiviteit.
Sinds enkele maanden kun je bij fietsenmakers ook een GPS laten inbouwen van het Nederlandse bedrijf Tracefy. Die tracker kost 179 euro. Daar komt een abonnement voor connectiviteit bij, dus weten waar je fiets is en andere functies zoals ritinformatie, geofence en bewegingsalarm.
De prijzen variëren niet heel erg. De meeste displays en computers van Bosch kosten iets meer dan 100 euro. Daarvoor krijg je een compleet toestel terug. De Bosch Intuvia is momenteel het populairste model.
De elektrische fietsen van de Zwitserse fietsenfabrikant 'Stromer' hebben allemaal een ingebouwd GPS-systeem. Dankzij de connectiviteit met een app op je smartphone weet je altijd waar je fiets is. Het slot van de fiets werkt via Bluetooth waardoor deze niet zomaar te kraken is.
Deze apps meten o.a. snelheid, tijdsduur, afgelegde afstand, verbruikte calorieën en hoogteverschillen. Daarnaast kan je op de website van desbetreffende apps precies de afgelegde route zien in Google Maps. Vervolgens kan je de gereden route ook delen met andere gebruikers van de app.
Een fietscomputer is een computertje wat je op het stuur van je fiets bevestigt. Het meet vervolgens de snelheid, afgelegde afstand en/of andere dingen van de fiets en fietser. De verschillende gegevens lees je af van een lcd-display en vaak kun je met enkele toetsen of op het display zelf wat instellingen wijzigen.
Een elektronische kilometerteller lijkt in werking erg op een mechanische. In plaats van tandwieltjes die verbonden zijn aan het wiel wordt er nu gebruik gemaakt van een magneetje wat vastzit op het wiel. Elke keer als het wiel langs de ontvanger komt wordt dit geregistreerd als een wielomwenteling.
De werking is als volgt: een aan je fiets bevestigde gps-zender is verbonden met een simkaart, zoals bijvoorbeeld in je telefoon. De simkaart geeft de locatie door aan je smartphone. Vaak is dit gekoppeld aan een app zodat je op je smartphone precies kunt zien waar je fiets is én waar die heen gaat.
Wat is track and trace? Het houdt in dat je fiets is uitgerust met GPS en bluetooth. Bluetooth is voor de laatste nauwkeurige plaatsbepaling. Een simcard (zoals in je telefoon) geeft aan je smartphone de locatiedata door, zodat je op je scherm kunt zien waar je fiets is.
En net als vorig jaar is de e-bike het meest gewild. Er zijn schrikbarend meer elektrische fietsen gestolen dan het jaar ervoor. Sterker nog; de e-bike wordt het meest gestolen, gevolgd door de 'gewone' stadsfiets.
Komoot – De beste voor fietstochten
Het is een gratis app voor zowel Android als iOS. Je kunt ook kaarten kopen van jouw gebied, een specifieke regio of de hele wereld en deze offline beschikbaar maken.
Heb je een Android smartphone, dan is Google Maps standaard geïnstalleerd. Deze gebruiksvriendelijke app is erg eenvoudig te gebruiken om je te laten navigeren op de fiets. De app geeft diverse Points of interest weer tijdens het fietsen. Ook kan je er hoogteverschil mee inzien.
De apps van Fietsknoop, Route.nl en ANWB fietsen gebruiken deze knooppunten voor de routes. Lees meer over knooppuntroutes op Nederlandfietsland.nl. De app Fietsknoop werkt gemakkelijk wanneer je zelf knooppuntroutes wilt uitstippelen.
Maar niet waterdicht. Je zou zeggen dat elektrische fietsen zo zijn ontworpen dat ze tegen een regenbui kunnen.