Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de vliegen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Zakjes water
De schittering van het water houdt de vliegen bij je vandaan. Vul je zakjes voor driekwart met water, knoop ze dicht en hang ze met een touwtje op. Doe dit ook in de deuropening, dit weerhoudt ze ervan het huis in te vliegen.
De warmere periodes in het jaar zijn het hoogseizoen voor vliegen. Ze worden dan wakker, zijn zeer actief en constant op zoek naar voedsel. In deze tijd is de overlast van vliegen het grootst. Ze zoeken constant huizen op om door deuren en ramen naar binnen te gaan voor eten, schuil- en broedplaatsen.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
Oftewel: je ziet (erg) veel vliegen rondvliegen en/of ze zitten in grote groepen op de muren 'geplakt'. Je ziet veel grote vliegen in en rond je kliko, container of afvalbak. Vaak zie je daar ook witte maden in krioelen.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
Waar komen klustervliegen vandaan
De klustervliegen komen altijd van buiten waar ze in het najaar in het zonnetje nog even op de muur zitten te drogen en dan in de spouw of onder de pannen trekken. De beste manier om een vliegenplaag te voorkomen is dan om alle toegangswegen voor de vliegen dicht te maken.
Voor Thuisgebruik raden wij de Flystopper HV16 of de HV30 aan. De HV16 is de beste verkochte vliegenlamp en daarna zijn iets grotere broertje de HV30. Deze vliegenlampen zijn effectief en betaalbaar terwijl het onderhoud gering is. Voor Horecabedrijven is de beste vliegenlamp een type dat voorzien is van kleefplaten.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.
Vliegen hebben een gezichtsveld van bijna 360 graden. Ze zien je dus ook als je ze van achteren besluipt. Bovendien verwerken vliegen visuele informatie veel sneller dan wij. De beestjes onderscheiden zo'n 300 beelden per seconde, tien keer meer dan het maximum dat mensen kunnen behappen.
"Dat de vlieg dan toch vrijwel altijd een mensenhand of vliegenmepper weet te ontwijken, heeft zij vooral te danken aan die gigantische ogen." Elk oog van de vlieg is samengesteld uit liefst 4.000 kleine oogjes.
Kom je vliegen in de zomer tegen, dan zijn het vooral huisvliegen en vleesvliegen. Die leggen namelijk eitjes in (rottend) afval en in de zomer staan er natuurlijk veel vuilnisbakken te 'broeien'. Hoe warmer het is, hoe sneller de eitjes zich zullen ontwikkelen tot vliegen.
Ontwikkeling en leefwijze
Per keer worden 100-150 eitjes afgezet. Na 10-46 uur, afhankelijk van de temperatuur, komt een vuilwitte vliegenlarve (de made) uit het ei. Na 5-10 dagen is de made volgroeid.
Sluipwespen en roofvliegen zijn de natuurlijke vijand van de vlieg. Sluipwespen parasiteren zich op de vliegenpop. Hierdoor kan de vlieg zich nooit meer ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Roofvliegen larven eten de vliegenlarven.
'Je kunt ze onder houden zo lang je wil, ze komen boven zo droog als een rapport van een ministerie. ' Pas nu bieden onderzoekers van de Caltech-universiteit de verklaring, in het vakblad PNAS van vandaag. Het water van het meer is drie keer zouter dan zeewater en ook nog eens alkalisch.
Het antwoord op deze vraag is tweeledig. Ten eerste houden muggen en vliegen van warmte en beschutting. Zeker wanneer de temperatuur daalt, gaan deze insecten onder jouw overkapping zitten. Daarnaast komt ongedierte, van muggen tot vliegen, af op geuren.
Oververhitting wordt vlieg fataal
Gewoonlijk kunnen vliegen zich omdraaien door naar één kant een zetje te geven met de vleugels of een paar poten, maar door letsel, ouderdom, vergiftiging, dorst of oververhitting kan de coördinatie verstoord raken.