Licht is eigenlijk zichtbare warmte. Als iets heel warm wordt, gaat het licht geven. Vuur geeft bijvoorbeeld licht. En zo werkt het ook met een kaars; het vlammetje wordt zo snel warm dat het licht gaat geven.
Kleurtemperatuur bij lampenlicht
tot 2700K: Extra warm wit. 2700K - 3000K: Warm wit. 3001K - 4000K: Neutraal wit. meer dan 4000K: Koud wit.
Warmwit licht: 2.000 - 3.000 Kelvin
Warmwit licht met een kleurtemperatuur tussen circa 2.000 en 3.000 Kelvin zorgt voor een warme en gezellige ambiance.
Een gloeilamp zet circa 10% van de energie om in licht en de rest in warmte. Bij led is deze verhouding juist andersom. Conventionele verlichting zoals een gloei- of halogeenlamp geeft haar warmte af in de vorm van stralingswarmte.
LED lampen worden relatief gezien niet erg warm, dat wil zeggen dat een (op dit moment) krachtige LED lamp van zo'n 6W in een reguliere behuizing zo'n 40-50 graden wordt. Als de lamp een tijd heeft aangestaan kan je hem vaak niet zomaar beetpakken.
Flame-wit is de meest warme kleur in ons assortiment en lijkt, zoals de naam als zegt, op de kleur van een kaars. Deze kleur neigt naar oranje en is warmer dan normale halogeenverlichting en gloeilampen.
Kleuren met een blauwe ondertoon geven koele tinten. Wil je het licht warmer maken? Gebruik dan een combinatie van geel, rood en oranje. Voor koeler licht gebruik je blauw of groen.
Een infrarood lamp wordt ook wel een warmtelamp genoemd, omdat de lamp warmte afgeeft die je lichaam verwarmt. Je kunt het licht dan op een plaats op je lichaam richten waar je pijn hebt. De warmte van de lamp zal dan de pijn verlichten. Niet alleen je huid wordt verwarmd, maar het infrarode licht gaat dieper dan dat.
LED lampen creëren echter geen warmte op dezelfde manier als gloeilampen. Je kunt een LED lamp die al dagen aan heeft gestaan zonder problemen uit een armatuur draaien. Wanneer de elektriciteit door de halfgeleider gaat wordt er nauwelijks warmte geproduceerd. Het is zelfs moeilijk om deze minimale 'warmte' te voelen.
Hierbij moet er wel rekening mee gehouden worden dat de levensduur (standtijd) van de LED lamp achteruit gaat als een LED lamp te warm wordt. Een LED lamp kan bijvoorbeeld te warm worden als deze geen ruimte heeft om te koelen, dit kan bijvoorbeeld in een hele kleine ruimte zijn.
Aantal lumen/m² (lux)
Hoe warmer de lichtkleur, hoe zwakker de lichtintensiteit. Hoe kouder de lichtkleur, hoe sterker de lichtintensiteit. Daarnaast hebben de kleuren van de muren, de hoogte van de lamp, de stralingshoek etc. ook invloed op de lichtopbrengst.
De kleurtemperaturen 'extra warm wit' en 'warm wit' zijn qua tint aangenaam en zorgen voor een prettige sfeer. LED verlichting in deze lichtkleuren heeft een gele en/of oranje gloed, die zorgt voor de warmere uitstraling. Wanneer we het hebben over koud licht, dan gaat het vooral over 'koel wit' en 'daglicht'.
De temperatuur van licht dat binnenshuis gebruikt wordt, kan verschillen van 2000K tot ongeveer 6500K. Hoe hoger de kleurtemperatuur, hoe kouder het licht. Bij 1200K spreken we dus van warm licht, dit is de kleurtemperatuur van een kaars. Bij 5600K spreken we van koud licht.
Een LED lamp zet namelijk bijna 90% van zijn energie om in licht. Er is dus heel weinig ruimte om warmte te produceren. Daarnaast geven gloeilampen hun warmte af aan de bol.
Voor een normale gloeilamp wordt als beste compromis een stralingstemperatuur van circa 2500 graden Celsius (2800 kelvin) aangehouden, wat een levensduur geeft van circa 1000 uur.
1. Is infrarood schadelijk voor de gezondheid? Op de vraag of infrarood gevaarlijk is voor de gezondheid kunnen we kort zijn. Nee, de infraroodstraling die infrarood verwarmingspanelen uitstralen is bij correct gebruik absoluut niet schadelijk.
De verwarmingslampen zijn er in een rode variant en een witte variant, beide soorten hebben infrarood straling. Voor puppy's, kuikens, lammetjes, kalfjes, kittens etc. kun je het beste de rode variant gebruiken.
Wat doet de infrarood warmte in het lichaam? De infraroodstralen dringen diep in het lichaam door en verhogen geleidelijk de kern-lichaamstemperatuur. Bij hogere temperaturen ga je transpireren omdat je lichaam aan de slag gaat om warmte af te voeren.
Kleurwarmte in led verlichting wordt dus in K uitgedrukt. Daarbij geldt: hoe lager de waarde, des te warmer het witte licht. Zo is 1000K heel warm oranje licht. 2200 K wordt ook wel 'flame' genoemd.
Oranje is maar voor een beperkt aantal mensen weggelegd: alleen de lente- en de herfsttypes zijn mooi met oranje. Oranje is een mix van geel en rood en is de warmste kleur van de kleurencirkel.
LED lichten zijn over het algemeen een van de meest energiezuinige lampen. Het verbruik is 90% minder t.o.v. een gloeilamp bovendien is de levensduur van LED verlichting veel langer dan van een gloeilamp.
Je bespaart verder 90 procent op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp. Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 85 procent energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee.
Als vuistregel kun je het wattage van de oude lamp delen door tien. Een gloeilamp van 40 watt is dan vergelijkbaar met een led lamp van 4 watt.