In plaats van 1 kilometer (40 dezelfde banen), kun je ook 1 kilometer zwemmen, waarbij je 7 banen op 70% zwemt en elke achtste baan op 80%. Zo breek je de 40 banen in gedachte op in 5 keer 8 banen en dat is makkelijker bijhouden.
Als je de schoolslag redelijkgoed beheerst kan je 1 km in 21 tot 22 min zwemmen. Maar als je een goede fietser of loper bent kun je het redelijk goed maken.
“Over het algemeen besteden mensen tussen 45 minuten en 1 uur aan een zwemsessie, goed voor een zwemafstand van ongeveer 1 kilometer.”
Als een zwemmer dus zegt: 'Ik heb een korte baan wedstrijd'. Bedoeld deze te zeggen dat de afstand die gezwommen wordt opgedeeld is in 25m lengte. Ofwel 100m vrije slag, zijn vier banen van 25m. Een 'lange baan zwembad' of 'lange baan zwemmen' duidt dus aan dat het om een 50m lengte zwembad gaat.
Vier dagen lang baantjes trekken. Per dag moet er een afstand van 500 meter gezwommen worden. Dit zijn 20 banen.
Om de conditie op te bouwen moet er minimaal 2 tot 3 keer per week gezwommen worden. De trainingen duren minimaal 30 minuten. Dit moet over een langere periode (minimaal een half jaar) worden volgehouden. Formuleer verschillende doelen om zicht te houden op het verloop van de trainingsperiode.
Veiligheid & gezondheid. Een zeer geoefende zwemmer doet rond de 30 minuten over 2 kilometer. Een minder getrainde zwemmer doet daar al gauw 60 minuten of zelfs langer over. Met schoolslag zwem je langzamer dan met de borstcrawl.
Niveau 1 zwemt ongeveer 1500 meter in een uur, niveau 2 ongeveer 2000 meter, niveau 3 ongeveer 2500 meter en niveau 4 zwemt ongeveer 3000 meter in een uur.
Laten we nu zwemmen eens onder de loep nemen. Tijdens een zwemtraining van een half uur verbrand je ongeveer evenveel calorieën als met een uur hardlopen. Een uurtje zwemmen (dit zijn gemiddeld 30 baantjes van 25 meter) is dan ook al goed voor de verbranding van zo'n 600 (!) kcal.
Sporten zoals hardlopen zijn erg belastend voor de gewrichten en doe je het beste maximaal 3 maal per week. Omdat zwemmen niet belastend is mag je het zo vaak doen als je wil, zolang je spieren maar herstellen. Heb je een druk werkleven dan is 2 of 3 maal per week al erg ambitieus.
Lukt het je om 30 – 45 minuten te zwemmen, dan ben je al op de goede weg. Hierbij kun je ook nog eens je zwemslagen gaan verbeteren.
1. Zwem borstcrawl in plaats van schoolslag. Borstcrawl is de snelste en efficiëntste slag van de vier zwemslagen. Het kost aanzienlijk minder energie om een bepaalde afstand af te leggen in borstcrawl dan in schoolslag.
Het meest terugkerende probleem bij de beenbeweging schoolslag zijn de 'steekvoeten'. Kinderen strekken de voeten tijdens de stuwfase, maar kunnen hierdoor maar weinig water verplaatsen en halen te weinig rendement uit hun beenslag. Kinderen die dit fout hebben aangeleerd, hebben een hardnekkig probleem.
Maar 2 maal per week gaan zwemmen levert niet de resultaten op die je graag zou willen zien. Het is simpelweg te weinig om een groot verschil te maken. Maar door het aantal zwemdagen per week (de frequentie) te vermeerderen is er dus al meer resultaat te bereiken.
Je benen en onderbuik krijgen de betere training van hardlopen, maar zwemmen is aantoonbaar de betere algehele training voor je spieren, omdat je alle belangrijke spiergroepen tegelijk traint, of je het nu leuk vindt of niet, zonder hetzelfde risico op blessures veroorzaakt door de impact van rennen.
Zwemmen én wandelen? [een gouden combinatie]
Zwemmen wint het in deze vergelijking van wandelen. Beide sporten zijn vrij toegankelijk, hebben een laag blessurerisico en zorgen voor tal van positieve effecten op je geest en lichaam (waarvan we hier slechts de belangrijkste konden bekijken).
750 meter is een goede optie om mee te beginnen." Start met 5 keer 3 baantjes, met 30 seconden rust. Zwem nu 4 keer 3 baantjes, met 20 seconden rust. Eindig met 3 keer 1 baan en 10 seconden rust.
Voor beginners is het een goed idee om te starten met een paar baantjes zwemmen, even pauze houden en vervolgens afwisselen met een paar baantjes in een andere slag. Het gaat erom dat u bezig blijft en uw lichaam voldoende tijd geeft om te herstellen.
Het is al genoeg om een of twee keer in de week te gaan zwemmen als alternatief voor, of als aanvulling op je looptraining. 'Een of twee zwemtrainingen per week over een periode van vier tot zes weken zijn ideaal om een gevoel voor het water te ontwikkelen,' zegt triatloncoach Nils Goerke.
Met zwemmen train je alle grote spiergroepen, wat vrij uniek is en je maar bij een paar sporten ziet! Je versterkt vooral je rug en armen en krijgt hier dus op den duur een bredere rug van. Als je regelmatig zwemt, worden je spieren niet persé breder, maar juist krachtiger.
Zo vormen je buikspieren de verbinding tussen je bewegende armen en bewegende benen, en moeten je lichaam stabiel in het water houden. Een flinke workout. Zwemmen is dan ook erg goed voor je buik. En mooi mee genomen: aangezien je kracht vooral uit je benen komt, train je ook je billen door te zwemmen.
Dit omdat je tijdens het zwemmen meer van het hormoon serotonine produceert. De inspanning van het zwemmen geeft je meer energie dan het je kost. Vlak na het sporten heb je meer energie beschikbaar dan een paar uur eerder, toen je vermoeid thuiskwam van je werk.