Conclusie. Uw zoon mag zonder rijbewijs rijden in een Canta en moet het motorrijtuig verzekeren. Er bestaat geen wettelijke regeling die het gebruik van een gehandicaptenvoertuig door personen zonder handicap verbiedt.
Voor het besturen van een gesloten gehandicaptenvoertuig gelden dezelfde regels als voor een scootmobiel. U moet zich houden aan de verkeersregels van de weg waarop u met uw Canta rijdt. Voor het besturen van een Canta is geen rijbewijs vereist. Wel dient de bestuurder minstens 16 jaar oud zijn.
Als bestuurder: heb je een bromfietsrijbewijs (rijbewijs AM) nodig, of een geldig rijbewijs voor een auto of motor. rijd je op de weg. mag je niet rijden op fietspaden of fietsstroken.
Van de drie genoemden zijn de Canta en de MAX Mobiel de voertuigen waar je geen rijbewijs voor nodig hebt. Voor het besturen van de brommobiel moet je minimaal een brommerrijbewijs hebben.
Prijzen zijn inclusief € 500,- kosten rijklaar maken, 750 km beurt, 1 jaar pechondersteuning onderweg en aflevering aan huis. Nieuwe Canta's worden geleverd met 12 maanden garantie. Prijzen zijn inclusief € 495,- kosten rijklaar maken en aflevering.
Geen rijbewijs
Een Canta is een gesloten gehandicaptenvoertuig. Voor het besturen van een gehandicaptenvoertuig is geen rijbewijs nodig. In beginsel moet de bestuurder van een gehandicaptenvoertuig wat sneller kan rijden dan 10 km/u minimaal 16 jaar oud te zijn.
In Nederland gelden andere maximale afmetingen, zodat de Canta een breedte van 1.10 m heeft, een lengte van 2.50 m en een gewicht van 350 kilogram. Onder de piepkleine motorkap hangt een eencilindermotortje in V-opstelling met 160 cc die goed zijn voor een vermogen van 5,5 pk.
De vanafprijs van de Canta (Comfort) bedraagt 13.250 Euro, maar de Premium zet je minimaal 14.250 Euro terug. De elektromotor drijft de prijs nog verder op naar minimaal 15.250 Euro.
De maximale snelheid van een Canta is 45 kilometer per uur. Deze snelheid hangt af van de plek waar u rijdt. Op het trottoir mag u zes kilometer per uur rijden en gelden dezelfde regels als voor een voetganger.
Verkeersregels voor een Canta
Voor een Canta gelden dezelfde verkeersregels als voor de brommobiel, met één groot verschil: u mag met de Canta namelijk ook op fietspaden, voetpaden en zelfs in winkelpromenades rijden. En u mag 'm parkeren op de stoep. In de Canta is een veiligheidsgordel niet verplicht.
Een auto 'zonder rijbewijs' moet verzekerd zijn
Een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid is genoeg. Dit is dus geen grote kost, in tegenstelling tot de aankoopprijs van deze wagens. Deze kan variëren van 10.000 tot meer dan 15.000 euro!
- Hoe oud moet ik zijn om in een Canta te mogen rijden? De bestuurder dient minimaal 16 jaar oud te zijn.
minimaal 16 jaar zijn; een bromfietsrijbewijs (type AM) hebben; En u heeft het praktijkexamen voor de brommobiel gedaan. Op uw AM-rijbewijs staat de code AM4 (de 4 staat voor vierwieler).
Een motorrijtuig met beperkte snelheid (MMBS) kan niet harder dan 25 of 45 kilometer per uur. Voor veel van deze voertuigen heeft u een T-rijbewijs nodig.
De Canta benzine motor is sterk en betrouwbaar en tevens gemakkelijk te onderhouden. Met een tankinhoud van 12 liter hoeft u zich geen zorgen te maken over de actieradius. U kunt overal terecht voor het tanken van E5 benzine.
De benzinemotor van de Canta (type 1 & 2) is alleen vrijgegeven voor gebruik met loodvrije benzine met een pomp-octaangehalte (RON) van 86 of hoger (een research-octaangehalte (PON) van 91 of hoger).
De canta is een invalidevoertuig met zitplaatsen voor 2 personen, echter zie ik regelmatig dat er 3 personen in zitten. Bijvoorbeeld dat er 1 kind achterin zonder dat deze ingericht is om daar te zitten.
U heeft de keuze tussen twee verzekeringsvormen, maar u bent minimaal verplicht om een WA canta verzekering af te sluiten. Niet overal kunt u deze verzekering afsluiten. Diks.nl is de specialist in het verzekeren van mobiliteit, dus ook voor de canta verzekering kunt u bij ons terecht.
Door de brede achterdeur en de grote bagageruimte is het meenemen van boodschappen, een rollator of zelfs een rolstoel geen enkel probleem. De Canta heeft standaard twee zitplaatsen voorin. Door zijn nagenoeg onderhoudsvrije elektrische aandrijving rijdt u in alle stilte en hoeft u niet te schakelen.
Zoals eerder genoemd werd, is een Canta een gehandicaptenvoertuig. Hiervoor is een rijbewijs dus geen verplichting. Daarnaast heeft een Canta geen kenteken nodig, alleen een sticker van de verzekering en een sticker met de maximale snelheid van 45 kilometer per uur.
Deze Canta LX uitvoering uit bouwjaar 2010 heeft een km stand van 15.745km en is uitgerust met een Webasto verwarming.
De Canta is 45 km gehandicaptenvoertuig wat speciaal ontwikkeld is om de mobiliteit en onafhankelijkheid van mensen met een mobiliteitsbeperking te garanderen. De Canta is het enige rijbewijsvrije 45 km gehandicaptenvoertuig in Nederland met een elektro of benzine motor.
Brommobiel: Een 45 km auto wordt ook vaak een brommobiel genoemd. In een 45 km auto mogen maximaal 2 personen en heeft u een rijbewijs AM (bromfietsrijbewijs) of rijbewijs B (autorijbewijs) nodig. U mag met een 45 km auto op 50- en 80km wegen rijden en moet parkeren in parkeervakken (u mag dus NIET op het fietspad).