Ieder geval is natuurlijk anders, maar het kan zijn dat je last hebt van één van deze dingen: een bore-out, een burn-out, je hebt het verkeerde vak gekozen, werkt liever voor jezelf of hebt echt even een pauze van je werk nodig. Hieronder geven we tips en oplossingen.
Als je twijfelt over de volgende stap in je leven, adviseert Rodriguez Erena om de ruimte te nemen en jezelf niet alleen af te vragen wat je wilt, maar ook wat je nodig hebt – en in hoeverre dat bijvoorbeeld in je huidige werk aanwezig is. Soms is het genoeg om alleen maar je takenpakket bij te stellen.
Als je telkens je werk niet leuk vindt, ligt het waarschijnlijk aan meer dan de functie inhoudelijk. En waarschijnlijk ligt het ook niet aan je collega's. Kleine kans immers dat je nergens leuke collega's vindt. Waarschijnlijk ben je gewoon een ondernemer en moet je voor jezelf beginnen!
Is het werkleven nu wel zinvol? Volgens Danaher is het heel goed mogelijk dat het leven zinvol blijft in een werkloze toekomst. Sterker nog, het zou kunnen dat mensen juist een zinvoller leven kunnen leiden. Want eerlijk is eerlijk: het werk van het overgrote deel van de mensheid voelt nu vaak zinloos.
Er is een enorm tekort aan personeel, vacatures liggen vaak voor het oprapen en de economie staat er goed voor: 2022 lijkt het ideale jaar om een andere baan te zoeken.
In Nederland geven bijna acht van de tien werknemers aan dat zij wekelijks met plezier werken. Werknemers willen dat hun werk leuk, maar ook zinvol is. Meer dan twee op de drie Europeanen (68%) vindt zijn of haar werk zinvol. In Nederland ervaart ruim een kwart (26,7%) zijn of haar baan als zinvol.
Ben je bang dat jij niet gaat aarden op je nieuwe werkplek? Realiseer je dan dat je aan veel dingen moet wennen, zoals aan de cultuur van de organisatie, de opdracht die je hebt gekregen en de manier waarop de organisatie in elkaar steekt. Ook je collega's hebben tijd nodig om jou beter te leren kennen.
Ga naar de kantonrechter. Als u er ook met hulp van een mediator samen niet uitkomt, dan kunt u naar de kantonrechter. U vraagt de rechter te bepalen wat u en uw werkgever moeten doen om het probleem op te lossen. Bedenk wel dat de sfeer op het werk hierdoor slechter kan worden.
Een burn-out betekent letterlijk 'opgebrand' zijn. Er zijn verschillende definities, maar als je een burn-out hebt voel je je lichamelijk, emotioneel en psychisch totaal uitgeput. Hierdoor ben je niet meer in staat om normaal te functioneren in je dagelijkse werk of je gezin.
Als je met tegenzin naar je werk gaat, dag in dag uit, dan is het tijd om stevig aan de bel te trekken. En al zeker wanneer je een leidinggevende functie invult. Je bent verantwoordelijk voor een groep mensen en voor je het weet heeft jouw tegenzin z'n weerslag op het team.
Bij een fulltime werkweek wordt de werknemer namelijk 100% gedekt. Daarnaast heeft de werknemer recht op het maximale aantal verlofuren. Kortom, de voordelen van een 40-urige werkweek voor een werknemer zijn: Hoe meer werk verricht wordt, hoe meer salaris.
Minder werken voor meer rijkdom
Mensen die meer vrije tijd hebben blijken ook groener te zijn. Wanneer je minder werkt heb je meer vrijheid. Omdat je zelf je eigen tijd kunt indelen heb je automatisch een minder sterke drang om het gebrek aan vrijheid te compenseren door veel te kopen, stappen, uit eten te gaan etc.
U mag in overleg met uw werkgever meer of minder uur per week gaan werken. Daarbij maakt het niet uit of u een tijdelijk of vast contract heeft. Om meer of minder te werken moet u een schriftelijk verzoek doen en voldoen aan een aantal voorwaarden. Uw werkgever moet een goede reden hebben om uw verzoek te weigeren.
18 maanden is een sociaal geaccepteerd minimum voor het uitvoeren van een baan. Het suggereert dat je minstens één volledige beoordelingscyclus hebt overleefd. De evaluatie vindt jaarlijks plaats en werkgevers evalueren meestal niet voor de proefperiode is afgerond. Dat is waar de 18 maanden vandaan komen.
Werknemers blijven gemiddeld gezien langer bij hun werkgever dan tien jaar geleden. In 2019 was de gemiddelde anciënniteit 10 jaar en 10 maanden. Bovendien blijkt dat 54% van de werknemers meer dan 5 jaar bij dezelfde werkgever werkt.
Zit je er meer dan drie maanden zonder zicht op verbetering, dan kun je misschien toch maar beter naar een andere baan gaan uitkijken. Houd er dan wel rekening mee dat je een opzegtermijn hebt. Hoe lang die precies is, staat als het goed is in je arbeidscontract vermeld.
Engelse en Ierse psychologen voerden 5 studies uit naar saaiheid. De saaiste beroepen zijn boekhouder, fiscalist en data-analist. Tot die conclusie komen drie onderzoekers die verbonden zijn aan de Universiteit van Essex, de Universiteit van Limerick en de London School of Economics and Political Science.
Gelukscijfer. Uit onderzoek blijkt dat bijna 50% van Nederlandse werknemers hun werkgeluk een cijfer 8 of hoger geeft. 29% scoort zijn/haar werkgeluk met een 7 en 20% geeft een 6 of lager (bron: gelukkigwerken.nl).