Dan is hout waarschijnlijk de beste keus, mits u hem goed onderhoudt. Bijvoorbeeld een acacia of beukenhouten snijplank hebben een authentieke uitstraling en zijn toch goed voor uw mes. Kunststof is erg geschikt als u van gemak houdt en de snijplank in de vaatwasser wilt kunnen doen.
Houten snijplanken / hakblokken
Houten snijplanken zijn volgens ons de beste keus voor je mes. Een goede plank veert als het ware mee. Dit snijdt uiteindelijk het lekkerst en je mes blijft er langer op scherp. Ze hebben het voordeel van een natuurlijke antibacteriële werking en hebben een heel lange levensduur.
Bamboe snijplanken
Een snijplank van bamboe neemt nauwelijks vocht op en zal veel minder snel kromtrekken of scheuren dan een houten plank. Ook heeft bamboe van nature een antibacteriële werking. Allemaal voordelen dus en daarbij ziet bamboe er ook nog eens heel mooi uit.
Qua hygiëne maakt het dus geen wezenlijk verschil of u een houten of een plastic snijplank gebruikt. Het is vooral het op de juiste manier van schoonmaken die ervoor zorgt of de plank hygiënisch is in gebruik.
Kersenhout is het beste. Ook esdoorn-, eiken-en perenhout zijn geschikt. Deze houtsoorten zijn net hard genoeg om niet meteen doormidden gezaagd te worden, maar net zacht genoeg ook, om het mes niet bot te maken. Koop geen plank uit één stuk, omdat deze planken krom kunnen trekken.
Ondanks dat een bamboe snijplank harder is dan de meeste houten snijplanken en niet snel groeven zal gaan vertonen is de snijplank zachtaardig voor messen. De messen worden namelijk nauwelijks bot door het snijden op een bamboe snijplank. Een bamboe snijplank is gemakkelijk schoon te houden.
Marmer is van nature erg temperatuurgevoelig, waardoor deze snijplank al snel wat kouder aan kan voelen. Een marmeren snijplank neemt helemaal geen vocht op: hierdoor zal de plank niet krom trekken of scheuren.
Bacteriën hebben veel minder kans in een houten snijplank, omdat de snijsporen in hout open gaan, als u de plank wast, en daarmee veel meer bacteriën worden verwijderd dan uit kunststof. Na de afwas trekken de snijsporen in het hout weer dicht en worden de bacteriën ingesloten.
Beste voor vlees - Snijplank m/ril rood GN1/2
Een kunststoffen snijplank als deze is eenvoudig in de vaatwasser te reinigen, waardoor de bacteriën van het rauwe vlees of kip worden verwijderd. Bovendien gaan de bacterieën slecht in het kunststof waardoor de plank bacterievrij is na het wassen.
En houten snijplank van kopshout is minder vatbaar voor bacteriën, omdat na het snijden de houtnerf weer dicht gaat. Daardoor zijn in het algemeen zijn snijplanken van kopshout hygiënischer dan plastic snijplanken.
- Een gele snijplank is voor het snijden van rauw gevogelte zoals kalkoen, duif en kip. - Dan is er ook een rode snijplank. Deze gebruikt u bij rauw vlees. - Een bruine snijplank is voor worst en gebraden vlees.
Eikenhout is een lichtgekleurde houtsoort en staat bekend om hard het is. Hierdoor is het perfect als hout voor snijplanken en hakblokken. Het is wel aan te raden het hout te behandelen met speciale olie of crème om de snijplank in optimale conditie te houden.
Blauw voor vis, schaal- en schelpdieren. Groen voor groenten en fruit. Geel voor gevogelte. Bruin voor gebraden vlees en worst.
Tijd voor een nieuwe
Dat is als er teveel diepe groeven inzitten, de plank verkleurd is, kromgetrokken is door de hoge temperaturen in de vaatwasser en niet meer goed schoon te maken is. Over het algemeen gaat een plastic plank bij matig tot intensief gebruik een jaar mee.
Beschrijving. De snijplank is gemaakt van Fiberwood, ( kunststof met een kern van gerecycled hout). Tip: spoel de snijplank altijd eerst met koud water af en pas daarna met warm water.
Voor het oliën kun je speciale snijplankolie gebruiken, maar arachideolie, druivenpitolie, lijnzaadolie en walnootolie werken ook prima. Let met die laatste olie wel op bij een notenallergie. Olijfolie is niet aan te raden, dan blijft de houten plank te vettig.
Een houten snijplank kan niet in de vaatwasser want het hout kan door de vochtigheid en temperatuurverschillen uitzetten, krimpen of scheuren.
Zo streng als in een horeca-keuken hoeft het thuis misschien niet, maar door verschillende snijplanken voor verschillende klusjes te gebruiken, voorkom je kruisbesmetting. Een snijplank waar je rauwe kip op hebt gesneden, kun je daarna niet voor kruiden gebruiken: de salmonella van de kip komt zo in je salade terecht.
Wanneer je er veel op hebt gesneden en de plank vol diepe groeven zit, kun je beter een nieuwe kopen. In die groeven gaan bacteriën zitten, die lastig weg te krijgen zijn.'' Als de groeven diep zijn, vaak is dat na een jaar, en het moeilijker wordt de snijplank schoon te krijgen, kun je beter een nieuwe kopen.
Mensen denken vaak dat vanwege het poreuze oppervlak hout minder goed bestand is tegen bacteriën dan plastic. Onderzoek van de Universiteit van Californië laat zien dat hout op de langere termijn juist hygiënischer kan zijn.
Bij een grote snijplank moet je denken aan een afmeting van ongeveer 40 centimeter bij 30 centimeter. De middelmaat is ongeveer 35 centimeter bij 25 centimeter. Dit is tevens de meest voorkomende maat. Een kleine snijplank is zo'n 20 centimeter bij 15 centimeter.
Marmer is zwaar en ook poreus. Gebruik de plaat dus niet in de oven. Indien je brood wilt bakken of pizza's neem dan een plaat van graniet, deze is harden en minder poreus. De plaat kan wel in de vriezer, dit is geen probleem.