De juiste houding om staand te plassenTrek uw rug goed op, waardoor uw onderrug hol wordt en uw bekken naar voren kantelt. Uw blaas kan op deze manier goed leeglopen. Ontspan uw bekkenbodem en neem de tijd. Laat de plas zelf op gang komen en onderbreek deze niet.
1. Zo neemt u de juiste houding aan om staand te plassen: Ga staan met de voeten iets uit elkaar en licht naar buiten gedraaid, de knieën niet op slot.
Plasangst wordt binnen de geneeskunde paruresis genoemd. Mensen met deze aandoening kunnen niet of moeilijk hun blaas legen op openbare plekken. De gedachte dat ze niet in privacy kunnen plassen, vormt een blokkade van de urinewegen. Om die reden wordt paruresis ook wel een verlegen blaas genoemd.
Maar hoe doe je dat als vrouw als je niet letterlijk met de billen bloot in de berm wilt zitten en hurkend plassen een crime vindt? UIXI (spreek uit als whiksie) ontwikkelde een herbruikbare plastuit speciaal voor vrouwen, waarbij je staand kunt plassen.
Normaal plast een mens ongeveer zeven keer per 24 uur. Als u dus aanzienlijk vaker plast dan dit, heeft u een overactieve blaas. U kunt soms wel ieder uur moeten plassen en soms ook wel vaker dan 1 keer per uur. Een overactieve blaas komt doordat uw blaas extra prikkelbaar is.
Er zijn verschillende bekkenbodemoefeningen voor mannen, op verschillende niveaus. Zo heb je een basisoefening waarin je bewust met het aanspannen en ontspannen van je bekkenbodemspieren bezig bent. Maar ook het optrekken van je knieën en een hip bridge zijn goede oefeningen voor de bekkenbodem.
"Zittend plassen is goed voor vrouwen én mannen", zegt Heesakkers. "Je kunt hierdoor beter je bekkenbodemspieren ontspannen. Het geldt niet altijd dat zitten voor mannen beter is, er zijn er genoeg die beter plassen wanneer zij staan.
We raden u aan om zittend te plassen, omdat het dan makkelijker is om u te ontspannen. Zorg er als u gaat plassen voor dat u goed rechtop zit.
Het is normaal om overdag 5 tot 7 keer te plassen en 's nachts 0 tot 1 keer. Wanneer u al aandrang krijgt als er minder dan 200 ml urine in uw blaas zit en u hier regelmatig aan toe geeft door dan te gaan plassen, verliest de blaas de normale blaascapaciteit. Vaak plassen is vaak heel hinderlijk.
Sommige patiënten durven de deur niet meer uit of zelfs niet meer te plassen als ze weten dat er iemand aanwezig is. Plasangst is een sociale fobie of angststoornis waarbij je niet meer durft te plassen in bepaalde omstandigheden. In het Engels wordt het ook wel “shy bladder syndrome” genoemd.
Mannen met een goedaardig vergrote prostaat kunnen beter gaan zitten bij het plassen. Hierdoor plassen zij de blaas beter leeg en lopen minder risico op blaasontsteking. Dat blijkt uit bestudering van de wetenschappelijke literatuur op dit gebied.
In Noord West Europa plast het grootste deel van de mannen staand, maar in het (Midden) Oosten is het gebruikelijk om gehurkt te plassen. Mogelijk komt dit omdat de Islam duidelijke regels geeft over de houding bij het plassen.
Er zijn dan ook verschillende oorzaken: Bekkenbodemproblemen; Een ziekte aan de blaas: blaasontsteking, blaasstenen of een blaastumor; Een eerdere operatie voor stressincontinentie geeft meer kans op een overactieve blaas; Medicijnen; Psychische problemen; Bestraling; Beschadiging of ziekte van de zenuwen.
Een vijfde van de zittende mannen wordt daartoe verplicht door hun familie. Een van de grootste clichès: de dames plassen zittend en de heren doen dit staand. Maar uit het Japanse onderzoek blijkt dus dat slechts de helft van de mannen wel eens staat tijdens het plassen.
Staand plassen is ook een goede plasmethode voor dames. Onderzoek heeft aangetoond dat vrouwen die staand plassen hun blaas net zo goed legen als wanneer zij zittend plassen. In veel Afrikaanse landen wordt door vrouwen alleen staand geplast en is dit de reguliere methode. Mannen doen het al eeuwen: staand plassen.
Heeft u vooral last van vaak plassen, nadruppelen, moeilijker uitplassen of een zwakkere straal? Dan kunt u soms medicijnen krijgen die de spieren in uw prostaat en plasbuis ontspannen. Voorbeelden zijn alfuzosine of tamsulosine. Vooral als u opstaat.
Uroloog John Heesakkers van het UMC St Radboud in Nijmegen legt uit: "Eigenlijk zouden de verschillende geslachten even vaak moeten urineren, want hun blaas heeft hetzelfde volume en ook de urineproductie is gelijk. Maar vrouwen urineren waarschijnlijk toch vaker.
Uw blaas heeft twee functies: opslaan en afvoeren van urine. Bij volwassenen varieert de blaasinhoud van 350 tot 500 milliliter. Als deze hoeveelheid urine in de blaas zit, krijgt u meestal het gevoel dat u moet plassen. U reageert op deze aandrang door de blaas te legen.
Citrusfruit zoals ananas, sinaasappels, grapefruits, clementines, citroenen en limoenen bevat zuren die de blaas kunnen irriteren. Dit kan de plasaandrang vergroten.
Veel vezelrijke voeding en anderhalve liter water zijn een absolute aanrader. Kies een sport die je bekkenbodemspieren niet belast of die net die spieren verstevigt. Fietsen, zwemmen maar ook paardrijden staan zeker op het lijstje.
Hoewel 's nachts de urineproductie terugvalt tot 25 %, moet meer dan de helft van de mensen ouder dan vijftig minstens eenmaal per nacht naar het toilet. Naarmate we ouder worden, moeten we 's nachts vaker plassen. Als iemand twee keer of vaker moet opstaan om te plassen, kunnen we van een plasprobleem gewagen.
Er wordt aangeraden om 1,5 tot 2 liter water per dag te drinken. Bij deze vochtinname gaat een volwassene gemiddeld 5 tot 8 keer per 24 uur naar het toilet. Plast u 8 keer of minder op een dag?Dan wordt dat gezien als een normale plasfrequentie.