Een averecht gebreide steek kun je herkennen aan het 'bobbeltje' dat je kunt zien direct onder het lusje dat op je naald staat. Als je goed kijkt, kun je zien dat zo'n bobbeltje ontstaat doordat het lusje op je naald van-voor-naar-achter door de voorgaande steek is getrokken.
- De goede kant van je breiwerk is in principe de kant met de v-tjes, de achterkant heeft ribbels. Dit is als je 1 toer recht 1 toer averecht breit = tricotsteek. - In je breiboek staat dat het draadje van de opzet links moet zijn voor de goede kant, maar dit is mede afhankelijk van de opzetmethode.
Tricotsteek breien
Je breit tricot door rechte steken heen en averechte steken terug breien. Dus de ene naald brei je helemaal met rechte steken, dan keer je je breiwerk om en breit de hele naald averechte steken. Bij de averechte steek houd je de draad tussen het brei werk en jezelf.
Het doel van breien is om met de rechter breinaald een lus te maken die door de lus op de linker breinaald heen gaat. Dit doe je door het draadje dat je net hebt omgeslagen, door de lus heen te bewegen met je rechter breinaald van voor naar achteren.
Even zitten om te breien verlaagt je hartritme en de bloeddruk na een paar minuten. Als je gestrest of down bent, is het dus een goed idee om een breinaald ter hand te nemen.
Steken afkanten doe je altijd aan het begin van een naald. Als er in een breipatroon tóch staat dat je aan weerszijden moet afkanten, bedoelen ze dat je in de heengaande naald de steken aan de rechterkant moet afkanten en in de teruggaande naald de steken aan de linkerkant.
De rechte steek is de steek die iedere breister als eerste leert breien. Wanneer je deze steek onder de knie hebt, heb je de basis van het breien te pakken. Daarna kun je de volgende breisteken leren.
Mini handboek breitechnieken – Vikki Haffenden
Voor de beginnende breier is dit daarom een absolute must-have. Stap voor stap laat de auteur je in het boek zien hoe je alle breisteken en breitechnieken meester wordt. Ze geeft je daarnaast ook een overzicht van de benodigdheden en de materialen.
De reden dat tricotsteek krult aan de randen, heeft te maken met de structuur van de steken. Tricotsteek brei je door de naalden aan de goede kant recht te breien en de naalden aan de verkeerde kant averecht. Bij tricotsteek bestaat de voorkant van het breiwerk dus alleen maar uit rechte steken.
Heengaande naald is rechts en teruggaande naald is links. Daar waar de zwarte puntjes staan maak je een lus. De eerste 2 naalden zijn lussen op een bruine achtergrond nadien brei je alleen in natuurkleur. De grootte van de lussen is verschillend, naargelang je in een heen- of teruggaande naald zit.
Door een of meer rechte naalden af te wisselen met een aantal averechte naalden krijg je een breed of smal ribbel patroon. Voor een smal ribbelpatroon brei je de 1e naald recht, 2e naald averecht, 3e naald recht, 4e naald averecht, 5e naald recht, 6e naald recht. Deze 6 naalden herhaal je.
De rand van je breiwerk kan er soms rommelig uitzien. Dat komt doordat de eerste en laatste steken maar aan één steek vastzitten. Omdat de kant er dus rommelig uit kan zien, leren we vaak om de eerste steek af te halen. Dan krijg je een nette zijkant en we wennen onszelf aan om altijd de eerste steek af te halen.
KANTSTEEK 2: de ribbelsteek
Bij deze kantsteek brei je de eerste en de laatste steek van elke naald altijd recht. Het resultaat is een regelmatige, stevige rand met de karakteristieke 'knoopjes' erlangs. Geschikt voor breiwerk in ribbelsteek, sjaals en naden van kledingstukken.
Je leest het schema zoals je breit, dus van onder naar boven. Brei je plat, dan lees je om en om van rechts naar links en van links naar rechts. Werk je in het rond, dan lees je elke toer van rechts naar links. Het gedeelte dat wordt gemarkeerd met een R geeft de herhaling van het patroon weer.
Breiboeken kopen? Hier bij Breipaleis vindt u meer dan 200 breiboeken die u gratis in kunt bladeren voordat u ze koopt. De nieuwste boeken van onder andere Lana Grossa, Lang yarns en Katia kunt u hier kopen.
Rijg steek / Rechte steek
Rijg het garen door de naald en maak een knoop aan het eind van de draad. Steek de naald door de stof van de verkeerde kant naar de goede kant, zodat het knoopje onzichtbaar blijft. Steek 1 cm verder de naald weer naar de verkeerde kant van de stof. Ga verder in een rechte lijn.
Bij continentaal breien houd je de draad om je linker wijsvinger en de naalden los in je handen. Voordeel is dat het sneller gaat omdat je de draad niet meer om de naald hoeft te leggen, het is daardoor ook minder belastend voor je schouders en het breiwerk kan bij grotere projecten op je schoot liggen.
Zo brei je je deken
Zet 12 steken op en brei 16 naalden in ribbelsteek. Dit betekent dat je alle steken van alle naalden recht breit. Kant alle steken af behalve de laatste steek. Neem de volgende kleur waarmee je gaat breien en neem, met behulp van de naald, 9 steken op aan de linkerkant van je werk.
Je begint met het breien van twee steken en haalt dan de eerste steek over de tweede steek heen. Dan brei je weer een steek en je haalt de steek die op je rechternaald stond over de net gebreide steek heen. Wanneer je de steken te strak aantrekt bij afkanten, vervormt de rand van je breiwerk.
Het mooiste resultaat bij het meerderen in de mouw krijg je als je aan het begin van de naald na 2 steken een steek meerdert door uit de dwarsliggende draad van de vorige toer een steek gedraaid reachts breit (achter insteken), want dan ontstaan er geen gaatjes.
* Zet 60 steken op met naald 8 en brei 3 naalden in boordsteek 1/1: 1 steek rechts / 1 steek averechts afwisselen. In de 2de naald brei je de steken zoals ze zich voordoen. * Brei verder met naald 10 in rechte tricot (1 naald recht, 1 naald averecht) en minder in de eerste naald verdeeld 6 steken.
De ritmische, herhalende bewegingen van breien en haken bevorderen de afgifte van serotonine in je hersenen en verbetert je stemming. Breien en haken werkt pijnstillend en kalmerend en vermindert angst, stress en depressie. Wist je dat als je breit, dat al binnen een paar minuten je hartslag en bloeddruk lager wordt?