Veganistisch af te raden!
Veganistische diëten raadt Corbee sowieso af, voor zowel honden als katten. Deze voeding bevat helemaal geen dierlijke producten, dus ook geen eieren of melk bijvoorbeeld. Dit kan leiden tot tekorten aan essentiële aminozuren, ijzer, calcium, zink, vitamine A en sommige B-vitamines.
Honden hebben vlees of vis nodig om in goede gezondheid te verkeren. Vlees (en vis) leveren namelijk dierlijke eiwitten en dierlijke vetten en dat zijn de superfoods voor honden. Als leefregel geldt dat vlees en vis het belangrijkste ingredient zou moeten zijn. Daarbij mag ook orgaanvlees verwerkt worden, graag zelfs!
Vegetarisch en vegan hondenvoer zijn milieuvriendelijk
Een voordeel van honden voer wat (bijna) volledig op plantaardige basis is gemaakt, is dat het milieuvriendelijker is dan voer met dierlijke eiwitten.
In tegenstelling tot honden, kunnen katten echt niet vegetarisch eten. Het zijn echte carnivoren, die vlees nodig hebben om gezond te kunnen blijven functioneren. Dus nee, je kunt een kat niet vegetarisch voeren en we leggen je uit waarom niet.
In tegenstelling tot honden en sommige andere vleeseters, is de kat een strikte carnivoor. Dit stelt speciale eisen aan zijn dieet. Een echte carnivoor kan niet zonder dierlijk weefsel en heeft een hogere eiwitbehoefte dan andere zoogdieren. Het lichaam van een kat reageert slecht op een eiwitarm dieet.
Je zou je kunnen afvragen waarom een kat wel vlees nodig heeft, maar een hond zonder kan. Dit heeft te maken met het feit dat katten een hogere behoefte hebben aan eiwitten en aminozuren. Deze worden in hun lichaam sneller afgebroken dan bij honden. Taurine is een belangrijk aminozuur voor katten.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.
Veel vegetarische hondeneigenaren eten geen vlees en zouden ook hun hond graag vegetarisch voer geven, mits dat mogelijk zou zijn. Echter zijn honden, net zoals wolven, carnivoren dus vleeseters. Een vegetarisch dieet is daarom niet geschikt voor hen.
Vlees (vers en verhit) is beter te verteren dan brokken. Vers-vlees diëten bevatten daarnaast weinig vezels. Dat is de reden dat honden en katten op een vers vlees dieet weinig ontlasting produceren. Dat kan een voordeel, maar ook een nadeel zijn: er zijn honden die obstipatie krijgen van een vlees dieet.
Over het algemeen zijn de meeste veganisten het er over eens dat huisdieren houden in principe niet vegan is. Hoewel er genoeg huisdieren zijn die best een mooi leven hebben, zijn zij toch afhankelijk van wat mensen voor hen beslissen.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Ja, een hond mag yoghurt, maar met mate en tenzij je hond lactose-intolerant is. Yoghurt is niet giftig voor je hond, dus in die zin mag hij hier af en toe eens van proeven. Maar onthoud dat yoghurt eigenlijk bestemd is voor menselijke consumptie, net als alle soorten zuivel zoals kwark, kaas en karnemelk.
Rundvlees, varkensvlees en kip kunnen bijvoorbeeld een allergische reactie uitlokken bij honden. U kunt dan hypoallergeen hondenvoer uitproberen. Dit bestaat uit slechts één soort vlees, aangevuld met (glutenvrije) granen, aardappel of groente. Er zijn diverse soorten hypoallergeen hondenvoer verkrijgbaar.
Een hypoallergene hondenvoeding bevat maar één soort eiwit. Zo bevat deze voeding enkel zalm als dierlijk eiwit. Juist omdat er heel weinig allergieën voor zalm gekend zijn. De meest voorkomende voedingsallergieën zijn voor het eiwit van rund, kip, eieren en mais.
De meest voorkomende allergie bij honden is vlooienallergie, maar ook voedselallergie komt regelmatig voor. hierbij kun je denken aan een allergie voor graan, kip of zalm. Andere bekende allergieën zijn inhalatie-allergie en contact-allergie.
Mogen katten kaas eten? We weten dat sommige kattenbaasjes graag een stukje kaas geven aan hun kat, maar dit wordt niet aanbevolen omdat katten lactose intolerant zijn. Hun spijsverteringsstelsel kan geen zuivelproducten verteren. Als ze toch zuivel eten kan dit leiden tot maagklachten, buikpijn en diarree.
Ja, katten kunnen brood eten omdat het niet giftig voor ze is, maar het is niet aan te raden. Dit komt omdat hun maag- en darmstelsel niet is geëvolueerd om voedsel te verteren dat voornamelijk uit koolhydraten bestaat, en ze hebben een hoog eiwitgehalte nodig.
De oudste kat ter wereld is op het moment van schrijven zo'n 26 jaar oud. Volgens het Guinness Book of Records was Creme Puff dan weer de oudste kat ter wereld ooit. Deze kattin werd maar liefst 38 jaar en 3 dagen oud. Baby, de oudste kater, bereikte een leeftijd van 38 jaar.
Katten kunnen veilig rijst eten. Het is niet giftig voor katten, maar het is geen noodzakelijke toevoeging aan hun dieet. Als jouw kat dus al alle noodzakelijke voedingsstoffen in zijn kattenvoer heeft gekregen, krijgt hij geen extra voedingswaarde binnen door het eten van rijst.
Wat zijn de voordelen van nat hondenvoer? Natvoer is licht verteerbaar en bevat vaak maar de helft van het aantal calorieën in vergelijking met droogvoer. Je hond zal dus minder snel te dik worden. Doordat nat hondenvoer veel vocht bevat, is de kans op urineweginfecties kleiner dan bij het gebruik van droog hondenvoer.
Katten zijn carnivoren en dus gek op vlees. Een klein stukje mager vlees is dus de perfecte snack voor je kat. Geef vooral vleessoorten als kip, kalkoen of vis en vermijd bacon of ham. Een stukje gekookt ei of roerei (zonder peper en zout) kun je ook als snack gegeven worden.
Uw hond mag dus zeker verwend worden met pure pindakaas (zonder xylitol). En als lekker-maak-smaakje mag het ook zeker. Aangezien pinda's echter wel behoorlijk calorierijk zijn is het beter om uw hond niet te veel pindakaas te geven. Dan voorkomt u overgewicht en alvleesklier problemen bij uw hond.