Een van de redenen om in te leiden is als je overtijd bent. Vaak is het advies vanaf 42 weken sowieso in te leiden en meestal wordt hier vanaf 41 weken al wat over uitgelegd door je verloskundige. Je verloskundige verwijst je dan door naar het verloskundig team in het ziekenhuis.
Redenen voor inleiding bevalling:
Langdurig gebroken vliezen zonder weeën. De placenta (moederkoek) werkt niet meer goed. Je baby groeit niet goed meer. Er een medische of psychische reden is om niet langer op een spontane bevalling te wachten.
Enkele veel voorkomende redenen voor een inleiding zijn: over tijd zijn, langdurig gebroken vliezen, groeivertraging van het kind en een verslechtering van het functioneren van de placenta.
Je hebt zelf de keuze om ingeleid te worden vanaf 41 weken. Tussen 39-40 weken zwangerschapsduur hebben wij met jullie een gesprek over “inleiden”. Als de keuze is om tot na 41 weken af te wachten volgen er extra controle's zoals het meten van het vruchtwater.
Bij een inleiding is de kans op een pittige bevalling wel groter, omdat het uitgangspunt minder ideaal is. Als je lichaam eigenlijk nog niet klaar is voor de bevalling, kan het moeizamer gaan en is er meer medische hulp nodig. Ook kun je gespannen zijn omdat je wordt ingeleid en misschien maak je je zorgen om je baby.
Afhankelijk van de reden van de inleiding kan dit langer duren, soms tot de volgende ochtend. Afhankelijk van het verloop van de bevalling kun je onder de douche of word je op bed gewassen. Als jij of de baby geen intensieve controles nodig hebben, kun je ongeveer 3 à 4 uur na de bevalling weer naar huis.
Er wordt gezegd dat een ingeleide bevalling pijnlijker is dan een normale bevalling. Dit is moeilijk te bewijzen. Geen enkele bevalling is hetzelfde. Wel krijg je bij een inleiding van de bevalling vaker pijnstilling, omdat deze langer kan duren.
Van de Nederlandse vrouwen die bevallen van hun eerste voldragen kind wordt 33 procent ingeleid. Dit is veel in vergelijking met de praktijk in andere Europese landen.
Het uiteindelijke doel van primen is rijping van de baarmoedermond en een ontsluiting van 2 à 3 cm, waardoor de bevalling kan worden ingeleid. Er zijn verschillende methoden om de baarmoedermond rijp te maken: primen met een ballonkatheter; primen door inbrengen van vaginale capsules met Angusta.
Grootste kans in week 40-41
In week 40-41, de week van de uitgerekende datum, heb je de meeste kans om te bevallen.
Het slangetje wordt vastgemaakt op uw bovenbeen. Het inbrengen van de ballon is niet pijnlijk. Het speculum onderzoek wordt door vrouwen vaak wel als onaangenaam maar niet heel pijnlijk ervaren.
'Zo'n snelle bevalling noemen we wel een stortbevalling', vertelt verloskundige en Ouders van Nu expert Karlijn Janssen. 'Er bestaat geen harde definitie voor, maar ik zou spreken van een stortbevalling als de bevallingsduur bij een eerste kind minder is dan zo'n drie tot vier uur', zegt ze.
Om ontsluiting te krijgen heb je krampen of weeën nodig. Dat heeft voornamelijk met hormonen te maken in plaats van met bewegen. Het is wel zo dat als je eenmaal krampen of weeën hebt, het supergoed is om te blijven bewegen omdat het ervoor kan zorgen dat de ontsluiting daardoor sneller verloopt.
10% van de bevallingen begint met het breken van de vliezen, nog voordat er weeën zijn. De vliezen breken meestal 's nachts. Je merkt dit doordat je opeens vocht verliest.
Wandelen
Lekker in beweging blijven op een tempo dat bij je past, het hoofdje van de baby schommeltje mee en stimuleert de baarmoedermond en kan daarmee de bevalling natuurlijk opwekken.
Het infuus wordt voorzichtig opgehoogd tot u 2 weeën per 5 minuten hebt. De hoeveelheid oxytocine die u nodig heeft wisselt sterk evenals de duur van de inleiding. De meeste vrouwen bevallen echter wel binnen 24 uur na het starten van de oxytocine.
Ontsluiten bij tweede kind
Als je al een keer bevallen bent, ontsluit je vaak gemakkelijker dan de eerste keer. Je kunt al weken van tevoren 2-3 cm ontsluiting hebben zonder dat je echt weeën hebt, vaak heb je wel last gehad van voorweeën.
Samenspel van hormonen
Een bevalling begint pas als het lichaam er klaar voor is. Dit is een kwestie van tijd, maar vooral ook van alle hormonen in balans. We kunnen hier weinig aan sturen. Het is nog niet precies bekend wat een bevalling precies doet beginnen.
Het grootste deel van de vrouwen geeft aan het strippen gevoelig te vinden, maar niet echt pijnlijk. Doet het je te veel pijn, dan stoppen we uiteraard meteen. Uit het Nederlandse onderzoek bleek dat strippen zinvol is tussen 41 en 42 weken zwangerschap.
Vliezen breken
Het verloop van een inleiding kan erg verschillen qua duur. Als je baarmoedermond bij het inwendig onderzoek onrijp is, kan de inleiding enkele dagen duren. Als de inleiding start met het breken van de vliezen, dan wordt je baby vaak binnen 24 uur geboren.
75 procent van hen overlijdt tijdens de bevalling. Meer medisch personeel is belangrijk om moedersterfte in de rest van de wereld terug te dringen.
Toename aantal ruggenprikken
Tijdens de bijna 840.000 bevallingen die tussen 2015 en 2020 plaatsvonden in Nederland, koos 20,1 procent van de vrouwen voor een ruggenprik. Dit is een stijging ten opzichte van 2010, toen dit op ongeveer 16 procent lag.
In geval van een thuisbevalling bellen we bij 5-6 centimeter ontsluiting de kraamverzorgster die ons komt ondersteunen bij de bevalling. Ga je poliklinisch bevallen dan gaan we bij 5-6 centimeter ontsluiting richting het ziekenhuis. De eerste vijf centimeter zijn voor de meeste vrouwen goed te doen.
Wanneer u tussen de 37 en 42 weken zwanger bent, wordt de bevalling op gang gebracht. Vóór de zwangerschapsduur van 37 weken is een inleiding meestal niet nodig.
Wie bij de bevalling aanwezig moet zijn, bepaalt u zelf. Voor de rust en ook voor de voortgang van de bevalling is het beter het aantal mensen bij de bevalling te beperken tot maximaal twee; in de meeste gevallen de partner en soms nog een extra persoon.