Oma weet raad
Je kunt bestrijden van vliegen doen door wat kruidnagels in een bakje water te doen. Ze hebben namelijk een hekel aan deze geur. Je kunt er ook voor kiezen om doorzichtige plastic zakjes voor de helft te vullen met water.
Vliegen houden niet van de geur van kruidnagel of citroen!
Snijd een sinaasappel of citroen doormidden en druk daar wat kruidnagels in. Dat leg je op een schoteltje en zet je neer vlakbij waar je zit. De geur zal de vliegen verjagen. Ook is er kruidnagelolie te koop wat eenzelfde effect heeft.
In de juiste omstandigheden houden sommige vliegen het zelfs een paar maanden vol. Dit zijn wel omstandigheden waarin de vlieg niet door de mens of andere vijanden gedood wordt. Gemiddeld leven vliegen tussen de 14 en 24 dagen.
Zweet trekt vliegen aan
Vooral in warme, droge streken zijn de insecten heel agressief. Dat komt doordat het menselijk lichaam een luilekkerland is voor de vlieg. Vliegen smullen van de voedingsstoffen, mineralen en het vocht op onze huid, en hoe meer we zweten, hoe aantrekkelijker we zijn.
Vliegen komen je huis binnen door openstaande ramen en deuren, maar ook door scheuren, gaten en kieren. Het kan ook gebeuren dat je producten hebt gekocht (vlees, vis of fruit) waar vliegen eitjes op hebben gelegd: die kunnen bij jou thuis uitkomen en dan heb je dus ook vliegen in huis.
Zakjes water
De schittering van het water houdt de vliegen bij je vandaan. Vul je zakjes voor driekwart met water, knoop ze dicht en hang ze met een touwtje op. Doe dit ook in de deuropening, dit weerhoudt ze ervan het huis in te vliegen.
Doe een flinke hand kruidnagels in ½ liter water en breng het aan de kook. Zet het vuur laag en laat dit mengsel 20 minuten met de deksel op de pan zachtjes trekken. Zet het vuur uit en laat alles goed afkoelen. Zeef het mengel en vang het water op.
Maar de huisvlieg houdt zich vooral binnenshuis op. Wanneer ze niet op zoek is naar voedsel gaat ze achter een partner aan voor de voortplanting. En bij de huisvlieg is het de goede gewoonte zich te verzamelen bij een uitsteeksel van het plafond in de kamer waarin ze zich bevinden. Meestal is dat een lamp.
Deze planten houden de vervelende gevleugelden op afstand: Citroenmelisse, citroenverbena, citroengras (citronella) en citroengeranium: kortom alles met een citroengeur. Dit mag voor ons dan wel fris ruiken, maar is voor de muggen en vliegen een echte afknapper.
Huisvlieg of kleine kamervlieg
Het lichaam kan tot wel 8 mm groot worden. De huisvlieg of kleine kamervlieg eet eigenlijk alles wat wij mensen ook eten. Ze komen dus af op ons voedsel en vliegen daardoor al snel rond in ons huis.
Knoflook, knoflook, Knoflook
Vliegen houden, net als vele mensen, niet van de geur van knoflook. Om vliegen op afstand te houden maak je een afkooksel van knoflook: kook verse en sappige knoflook in water. Zeef de bouillon en zet het resultaat in een kom op bijvoorbeeld je keukentafel of voor het raam.
Vliegen verdrijven met geluid
Zo'n vliegenverdrijver werkt op basis van geluid en zendt hele hoge tonen uit die voor mensen niet hoorbaar zijn. Ultrasone geluiden beginnen vanaf ongeveer 20.000 hertz en klinken voor insecten als een harde boorhamer. Hierdoor zal de vliegenplaag in huis snel verleden tijd zijn.
Sluipwespen en roofvliegen zijn de natuurlijke vijand van de vlieg. Sluipwespen parasiteren zich op de vliegenpop. Hierdoor kan de vlieg zich nooit meer ontwikkelen tot een volwassen vlieg. Roofvliegen larven eten de vliegenlarven.
'Je kunt ze onder houden zo lang je wil, ze komen boven zo droog als een rapport van een ministerie. ' Pas nu bieden onderzoekers van de Caltech-universiteit de verklaring, in het vakblad PNAS van vandaag. Het water van het meer is drie keer zouter dan zeewater en ook nog eens alkalisch.
Kom je vliegen in de zomer tegen, dan zijn het vooral huisvliegen en vleesvliegen. Die leggen namelijk eitjes in (rottend) afval en in de zomer staan er natuurlijk veel vuilnisbakken te 'broeien'. Hoe warmer het is, hoe sneller de eitjes zich zullen ontwikkelen tot vliegen.
Is het oppervlak glad, dan plakt hij zich vast met de kleefhaartjes, dat zijn een soort zuignapjes. Wanneer hij landt, plakt hij eerst zijn voorpootjes op het plafond en daarna volgt de rest van zijn lichaam erachteraan. Bekijk het filmpje om te zien hoe dat er in het echt uit ziet. Komen haaien op mensenbloed af?
De warmere periodes in het jaar zijn het hoogseizoen voor vliegen. Ze worden dan wakker, zijn zeer actief en constant op zoek naar voedsel. In deze tijd is de overlast van vliegen het grootst. Ze zoeken constant huizen op om door deuren en ramen naar binnen te gaan voor eten, schuil- en broedplaatsen.
De vlieg maakt spectaculaire vliegmanoeuvres, past zijn snelheid in een fractie van een seconde aan, weet obstakels te ontwijken, en gaat gevaar moeiteloos uit de weg. Niet zo boeiend, zou je denken… totdat je beseft dat de vlieg dat alles doet met een minuscuul brein van slechts honderdduizend neuronen.
Een vlieg vliegt een vaste route naar binnen. En omdat het insect niet onthoudt welke weg hij heeft afgelegd, weet hij dus ook niet hoe hij weer buiten moet komen. Een vlieg die naar buiten wil, kan zich alleen op het licht richten. Dat is waar hij volgens zijn instinct naartoe moet.
Om vliegen weg te jagen, kan je ook gebruik maken van witte azijn. Je kan het gebruiken op verschillende manieren: verwarm het en zet een kommetje aan een raam, of gebruik het om je ruiten te wassen.
Blauw is een van de kleuren waar vliegenogen het meest gevoelig voor zijn. De andere kleur is ultraviolet. De onderzoekers stelden dat vast door met minuscule elektrodes de neurologische respons in de vliegenoogjes te meten wanneer de diertjes werden blootgesteld aan licht van verschillende golflengtes.