Naast een comfortabele broek is het handig om meerdere lagen aan te trekken.Bijvoorbeeld een t-shirt en een vest of een sweater eroverheen. Je vest of sweater kun je uittrekken als je het te warm krijgt. Krijg je het koud zodra je bent opgestegen of een dutje doet tijdens de vlucht dan trek je hem gewoon weer aan.
Je kunt het beste een shirt dragen van een ademende stof, zoals katoen, zijde of linnen. Anders ga je sneller zweten en voel je je eerder vies. Ook een T-shirt van merinowol is een goede optie om vocht en vieze luchtjes te weren. Over het T-shirt kun je andere laagjes dragen tijdens de vlucht.
Dat is waarom je vooral bij een lange vliegreis het beste een joggingbroek aantrekt met een t-shirt in plaats van jeans en een blazer. Een losse en rekbare broek is het beste voor een comfortabele zithouding in het vliegtuig. Neem wel een warme trui of jas mee, want het is vaak best fris in het vliegtuig.
Kleding vliegtuig
Reis je naar een warm land, dan kan je wellicht het beste een hemdje aantrekken onder een t-shirt met lange of korte mouwen. Kies iets dat tegen een stootje en een vlek kan, eventueel neem je sneldrogend materiaal! Mocht je geen zin hebben in een vest, dan kan je ook een lekkere sweater aantrekken.
In het vliegtuig is het namelijk altijd vrij koud – als jij alvast in jouw crop top en korte broek in het vliegtuig stapt, is de kans groot dat je naar buiten loopt met een verkoudheid. Denk daarom in laagjes.
In je handbagage mag je 1 liter aan vloeistoffen meenemen in verpakkingen van elk 100 mililiter. Kleinere of halfvolle verpakkingen mogen uiteraard ook. Stop die vloeistoffen, gels, crèmes, zalfjes, pasta's en spuitbussen in een hersluitbare doorzichtige plastic 1-liter zak.
De Amerikaanse site Business Insider deed onlangs uit de doeken dat het cabinepersoneel geen drankjes drinkt waar warm water voor gebruikt wordt. Dit warme water komt uit een speciale tank en die blijkt helaas niet zo hygiënisch.
De meeste vliegtuigen vliegen op zo'n 10 kilometer boven het aardoppervlak, waar het zo'n 40 graden vriest. De extreme kou maakt dat de lucht maar weinig waterdamp kan bevatten. De extra waterdamp, veroorzaakt door de vliegtuigmotoren, leidt daardoor tot wolkvorming in de vorm van ijskristallen.
De neus van het toestel wordt omhoog gebracht tot 5°–20°, waardoor er meer liftkracht wordt verkregen van de vleugels en het vliegtuig opstijgt.
Toiletafval gaat via buizen door het hele vliegtuig en wordt vervolgens opgevangen in een tank. Het afval wordt soms wel met 130 kilometer per uur weggesluisd. In de tank zitten chemische stoffen die de plas en poep afbreken. Zo past er meer in een afvaltank en verlicht het de stank.
Vliegtuig-sokken of reiskousen zijn compressiekousen speciaal voor op reis wanneer u lang stilzit, bijvoorbeeld in het vliegtuig met weinig beenruimte.
De lucht komt boven de hoofden van de passagiers binnen, circuleert en verlaat de cabine via openingen in de vloer. Elke twee tot drie minuten is de lucht geheel vervangen. Hierdoor wordt een te grote ophoping van koolstofdioxide tegengegaan en verdunnen geurtjes snel.
Als in een vliegtuig door een calamiteit de luchtdruk te veel afneemt, dan is elk vliegtuig voorzien van mond- en neuskapjes waarmee je dan wordt voorzien van zuurstof.
Veiligheid voor (van) alles
Dat is tevens de reden dat de lichten in het vliegtuig uit gaan en je niet even rustig die laatste alinea uit kan lezen. Verder kunnen de stewardessen/stewards bij een moeilijke landing of een crash door de open ramen zien aan welke kant eventueel puin en obstakels liggen.
Op alle vluchten, behalve intercontinentale vluchten, dien je te betalen voor drankjes en maaltijden. Als je Premium boekt, dan krijg je maaltijden en drankjes gratis.
Ja, je mag eten meenemen in je handbagage. Voor drinken gelden dezelfde regels als voor andere vloeistoffen: je mag 1 liter meenemen, in verpakkingen van max. 100 ml. Koop je drankjes na de veiligheidscontrole? Dan mag je die gewoon meenemen in het vliegtuig.
Plaats niet alleen de spullen uit je zakken, maar álle voorwerpen met metaal op de band. Dus ook je riem, horloge en andere sieraden. En uit voorzorg ook maar vast je schoenen en je jas. Verder moeten ook je laptop en andere elektronica uit de tas worden gehaald.
U doet in Amsterdam aangifte omdat u meer dan € 10.000 bij u hebt. Want van bedragen van € 10.000 en meer moet u aangifte doen.
De vloeistofregel is er om te voorkomen dat terroristen gevaarlijke vloeistoffen in grote hoeveelheden kunnen meenemen. Je flesje mag je daarom wel bijvullen met water na de veiligheidscontrole. Ook mag je drinken kopen in de winkels op het vliegveld.
U mag vloeistoffen, spuitbussen en gels in uw handbagage hebben zolang zij niet meer dan een maximum volume van 100 ml overschrijden per artikel, meegenomen in een hersluitbare, doorzichtige plastic tas van niet meer dan 1 liter capaciteit per passagier.