Onderzoek wijst uit dat geld gelukkig maakt als je het uitgeeft aan de volgende drie dingen: ervaringen, tijd en misschien wel de belangrijkste: als je het weggeeft." Met ervaringen heeft Lindhout het over kopen van mooie momenten zoals een vakantie of dagje weg.
Vrijheid: je vrij voelen om keuzes te maken die echt bij je passen. Zelfverwezenlijking: doen waar je goed in bent en wat je identiteit bekrachtigt. Verbinding en participatie: ergens bij horen of deel van uitmaken. Erkenning: af en toe horen dat je goed bent op het terrein waar je ambities liggen.
Wanneer je je alleen voelt, kom je in de buurt van eenzaamheid. Jouw behoefte aan gezelschap, samenzijn, vriendschap en het leven delen wordt niet vervuld. Ook de behoefte om te zorgen of ontzorgd te worden, wordt niet vervuld. Je kunt niet geven en je kunt niet ontvangen.
Het altijd ontevreden gevoel
Het knagende, ontevreden gevoel komt onder andere doordat we ambitieus zijn. Ambitieus zijn betekent telkens meer willen. Een beter salaris, meer succes met onze side-hustles, meer gezellige dingen doen met vrienden en meer quality-time met onze loved ones.
Misschien ga je door een moeilijke periode heen en zie je het even niet meer zitten. In zulke situaties krijgen veel mensen met ongelukkig zijn symptomen te maken. Ze voelen zich bijvoorbeeld lusteloos en vermoeid. Ook negatief denken over jezelf en je leven hoort bij de bekende ongelukkig zijn symptomen.
Jezelf analyseren is goed, maar houd je focus positief. Je krijgt net zoveel inzicht door je sterke kanten te bestuderen, als door je zwakke kanten te accepteren. Wat je goed vindt aan jezelf is de voorbode van wie je wilt worden. Het is de belofte wie je kunt zijn.
je een fout of fouten hebt gemaakt in jouw leven. je in gebreke bent gebleven of ernstig tekort bent geschoten. je situaties verkeerd hebt ingeschat of niet serieus genomen. je niet geslaagd bent maar dat jouw leven of missie mislukt is.
De eerste en belangrijkste stap naar verbinding met jezelf is om te vertragen. Wanneer je vertraagd, word je je bewuster van wat je doet. Van wat er in jou speelt, hoe je je voelt en wat je nodig hebt. Het helpt je om meer stil te staan bij wat er in jou leeft.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.
Een depressie is een psychische aandoening die de gevoelens, gedachten en stemming van mensen raakt. Mensen die depressief zijn, zijn langdurige tijd somber en hebben vrijwel nergens zin in. Ze verliezen vaak interesse in de dingen om zich heen en kunnen niet echt meer genieten.
Soms vinden kinderen het lastig om hun gevoelens te verwoorden (dat is iets wat je ze wel kan leren) en daardoor uiten ze hun blije gevoel op een andere manier: juist, door te vragen om meer. Want ze willen dat gevoel vasthouden en vragen daarom alweer om het volgende item op hun verlanglijstje.
Eenzaamheid veroorzaakt gezondheidsrisico's
Eenzaamheid kan ook leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer. Mensen die eenzaam zijn vertonen vaker ongezond gedrag: weinig bewegen, minder gezond eten en meer gebruik van verslavende middelen.
Onderzoek toont aan dat eenzaamheid fysieke uitwerking heeft: eenzaamheid kan, net als stress, een negatieve invloed hebben op het immuunsysteem. Met een lage weerstand ben je vatbaarder voor infecties. Ook kan eenzaamheid leiden tot depressie en een verhoogd risico op hartziekten en de ziekte van Alzheimer.
Als iemand die eenzaam is, een bekende ziet, wordt het beloningssysteem in de hersenen super actief, veel actiever dan bij mensen die niet eenzaam zijn. 'Dat geeft aan hoe groot de behoefte bij eenzame mensen is om een bekende te zien', zegt Erik Scherder, hoogleraar klinische neuropsychologie.
Geluk zit in acceptatie.
Het zit dus in de acceptatie van jezelf en de acceptatie van je leven – op dit moment. Geluk is het accepteren van het goede, terwijl je verder groeit in de richting die nog beter bij je past.
Mensen die 'zichzelf zijn' hebben duidelijke normen en waarden en staan daarmee steviger in hun schoenen dan mensen die minder goed weten wie ze zijn. Ook is wetenschappelijk bewezen dat mensen die beslissing maken op basis van hun gevoel blijer zijn met de resultaten dan mensen die enkel op de harde feiten afgaan.
Als je je gevoelens moeilijk kunt ervaren, is er vaak sprake van veel gedachten. Daar kunnen je gevoelens niet overheen komen. Er is een aantal methodes om ruimte te geven aan je gevoel. Je moet wel gemotiveerd zijn om te voelen, ook als er eerst wat minder prettige gevoelens voorbij komen.
Maar door gewoon even bewust adem te halen en het lichaam te voelen ben je al een heel eind. Wat ook de verbinding herstelt is dagelijks regelmatig mediteren, observeren wat er in je lichaam gebeurt, je gedachten op te merken en je gevoelens te duiden. Mediteren helpt om de connectie met je innerlijk te herstellen.