Vul de blender met warm water.Doe hier een drupje afwasmiddel bij en zet de blender een minuutje aan. De blender zal zichzelf schoonmaken en jij hoeft helemaal niets te doen. Gooi het water weg, maak even droog met een theedoek en klaar is kees.
Blender schoonmaken
Mag de kan niet in de vaatwasser, dan hier een truc: doe er een druppel afwasmiddel in en vul de kan voor driekwart met heet water. Zet het apparaat kort aan. Spoel het apparaat na met schoon warm water.
Vloeistoffen komen eerst
Schenk eerst (soja)melk, yoghurt of water in de blender voordat je fruit of groenten erin doet. Hierdoor is het gemakkelijker voor de blender om te snijden en voorkom je dat dat ingrediënten onderin vast blijven zitten. Snijd de groenten en fruit in kleine stukjes voor een egaler resultaat.
Een blender is ideaal voor mixen en pureren, bijvoorbeeld van soepen, smoothies en mousse. Het ligt vooral aan de soort en hoeveelheid messen van de blender hoe krachtig deze is. En dan tot slot, de keukenmachine, ook wel food processor genoemd. Ideaal voor malen, hakken, mengen en blenden.
IJsblokjes en bevroren producten
Met een krachtige blender kun je crushed ice of een smoothie met bevroren fruit maken, maar niet elke blender kan dat aan. Is jouw blender minder sterk, zorg er dan voor dat je bevroren producten eerst even laat ontdooien. En ijs crushen, dat kan ook op deze manier.
Een staafmixer is het meest geschikt voor het pureren van ingrediënten. Zo pureer je bijvoorbeeld groente in een pan tot soep of je pureert fruit tot een smoothie. Over het algemeen is het resultaat met een staafmixer iets grover. De smoothie of soep bevat dus wat meer stukjes dan bij een blender.
Wanneer je groente en fruit pureert voor een smoothie, dan heb je er meer van nodig. De structuur van je groenten en fruit gaat kapot in de blender. Vitamines gaan hierdoor verloren. Met een smoothie als ontbijt red je het dus niet, omdat er vitamines verloren gaan tijdens de bereiding.
Als u gepureerd of anderszins fijngemalen eten eet, ontbreekt er dus eigenlijk een deel van de spijsvertering. “Daarom is het verstandig en beter voor je vertering om te kauwen op een smoothie of puree. Een smoothie goed dik maken en met een lepel eten kan een oplossing zijn”, adviseert Sabine Leijten.
Voeg zoveel groente toe als je wilt. Spinazie, boerenkool, tomaten, bloemkool, wortelen of kool. Maar ook gekookte pompoen of zoete aardappelen. Houd er wel rekening mee dat deze een aanzienlijke hoeveelheid koolhydraten bevatten.
Het is best verleidelijk om je soep in de blender te doen wanneer het recept je instrueert dat de soep gepureerd moet worden, maar jij geen staafmixer hebt. Een verstandig idee is dit alleen niet. Laat de soep eerst even afkoelen voordat je het in de blender doet.
Smoothies staan niet in de Schijf van Vijf. Het zijn suikerhoudende dranken. Het drinken van suikerhoudende dranken verhoogt de kans op overgewicht en diabetes type 2. Van het drinken van een smoothie raak je minder snel vol dan van het eten van los fruit of groente.
Was het fruit goed onder stromend water of schil het. Appels, peren en kiwi's (en uiteraard mandarijnen en sinaasappels) kun je beter schillen. Prak het fijn met een vork of rasp het. Hard fruit zoals appels kun je beter eerst koken als je het wil prakken.
De NutriBullet blender werd door de Consumentenbond in 2021 uitgeroepen tot beste koop blender. Je krijgt namelijk echt waar voor je geld. De blender is makkelijk in gebruik; je zet de blenderbeker in de blender en drukt erop om de ingrediënten te blenden.
De makkelijkste manier om jouw staafmixer schoon te maken, is direct na gebruik. Mix de staafmixer in een maatbeker met wat afwasmiddel en warm water. Spoel de staafmixervoet daarna af onder de kraan en droog 'm af. Let op: het motorstuk is niet waterbestendig.
Fruit & zuivel
Fruit is licht verteerbaar en verlaat gemiddeld met een uur weer de maag. Combineer je fruit met andere productgroepen dan leidt dit meestal tot gasvorming en een opgeblazen gevoel. Vooral zure vruchten combineren heel slecht met melk en yoghurt. Gekookt fruit kan wel weer.
Kies groenten die u goed fijn kunt maken zoals andijvie, bloemkool, broccoli, bietjes, doperwten, spinazie, spruitjes, witlof, worteltjes. Kook de groenten vóór het malen goed gaar. Kook aardappelen goed gaar en prak ze met een vork tot kruim of maak er puree van. Samen met de groenten kunt u er een stamppot van maken.
In de meeste smoothies zit veel fruit. Fruit is natuurlijk gezond, maar in alle soorten fruit zit vruchtensuiker. Je krijgt dus relatief veel vruchtensuikers binnen als je een fruitsmoothie drinkt. Dit vruchtensuiker levert net zoveel calorieën als suiker uit de suikerpot.
Het blenden van fruit en groente maakt voedingsstoffen kapot, zo klinkt het nogal eens. Vezels en vitaminen zouden onder invloed van warmte en zuurstof beschadigen.
Doe minstens 100 ml vocht bij je smoothie. Dat kan water en ijs zijn, maar ook melk, yoghurt, amandelmelk, sojamelk, kokosmelk of kefir. Hoe meer vocht je toevoegt, hoe vloeibaarder je smoothie wordt.
Eerst betreed er bederf op (die zachte plekjes die na een tijdje komen) voordat er daadwerkelijk verlies van voedingsstoffen kan worden gemeten. Uit een onderzoek bleek dat fruit uit de koelkast pas na zes dagen niet meer dan 5% van hun vitamine C-gehalte waren kwijt geraakt.
Naast het maken van veel groene smoothies kun je nog veel meer doen met je blender. Denk eens aan het pureren van een soep, het maken van sauzen en om je zelfgemaakte babyhapjes in te pureren. In sommige (wat krachtigere) blenders kun je ook ijsblokjes crushen voor in je overheerlijke cocktail.
Hoe pureer je? Soep pureren gaat heel eenvoudig met een staafmixer. Haal de pan van het vuur, zet hem op een onderzetter op het aanrecht. Houd de pan met de ene hand vast met behulp van een ovenwant of een pannenlap en pureer de soep met je andere hand met een staafmixer.
Een (krachtige) blender levert eigenlijk hetzelfde resultaat als een keukenmachine. Het enige verschil is dat een keukenmachine relatief duur in aanschaf is en veel ruimte inneemt in uw keuken. Kies daarom voor een blender, want ook daarin kunt u op de lage stand bijvoorbeeld sauzen, boters, beslag en hummus maken.