De ziekte van Crohn is een chronische ontstekingsziekte van het maag-darmkanaal. Veelvoorkomende symptomen zijn: diarree, bloed en/of slijm in de ontlasting, buikpijn, buikkrampen en koorts. Mogelijke gevolgen zijn gewichtsverlies en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.
Behandeling van de ziekte van Crohn gaat vooral met medicijnen. Stress, ongezonde voeding, een ongezonde leefstijl en mogelijk ook alcoholgebruik kunnen de klachten erger maken. Het advies is om regelmatig te eten en te drinken en voldoende nachtrust te houden.
De ziekte van Crohn is een auto-immuunziekte. Daarbij valt je immuunsysteem het eigen lichaam aan. In het geval Crohn ontstaan ontstekingen in de darmen. De precieze oorzaak van Crohn is niet bekend.
We onderzoeken uw ontlasting, om uit te sluiten dat u een bacteriële infectie hebt en om te kijken of er sprake is van een ontsteking. Beeldvormend onderzoek, zoals een echografie, röntgenonderzoek en een CT-scan of MRI-scan. Coloscopie. In de meeste gevallen stellen we de diagnose door een kijkonderzoek.
Bloedonderzoek. Met een bloedonderzoek wordt onderzocht of er sprake is van bloedarmoede, van een ontsteking of een slechte voedingstoestand. Heeft jouw bloed een te laag eiwitgehalte dan kan dit een aanwijzing zijn voor de ziekte van Crohn. Om meer zekerheid te krijgen is verder onderzoek noodzakelijk.
Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn zijn chronische darmontstekingen. Bij een chronische darmontsteking is er een verhoogd risico op dikke darmkanker, vooral wanneer de ziekte vele jaren actief is geweest.
Met de moderne diagnostiek, behandeling en controle is de levensverwachting van mensen met Crohn of colitis ulcerosa gelijk aan die van leeftijdsgenoten.
UWV Ziekte van Crohn
Op het moment dat je 2 jaar ziek bent stopt het recht op loon bij je werkgever of het recht op je Ziektewetuitkering. Het kan zo zijn dat je op dat moment nog steeds ziek bent en niet in staat bent om weer te gaan werken. In voornoemd geval heeft u mogelijk recht op een WIA-uitkering.
De ziekte zit meestal aan het eind van de dunne darm, in de dikke darm en bij de anus. De belangrijkste symptomen en klachten ontstaan door de ontstekingen in de darm: buikpijn. vermoeidheid (een van de meest gehoorde klachten, ook als de ziekte rustig is)
Inflammatory Bowel Disease (IBD), in het Nederlands: inflammatoire (ontstekingsachtige) darmziekten, is de meest gebruikte benaming voor chronische ontstekingen van het maag-darmkanaal. Samen met de ziekte van Crohn valt colitis ulcerosa onder de noemer IBD.
Vermoeidheid. Vermoeidheid komt veel voor bij de ziekte van Crohn en kan het dagelijks leven flink belemmeren. Doordat je lichaam voedingsstoffen niet goed gebruikt, kun je sneller en vaker moe zijn. Ook komen door de chronische ontstekingen stoffen vrij in je bloed die vermoeidheid kunnen veroorzaken.
De ziekte van Crohn is niet te genezen, maar wel te behandelen. De behandeling bestaat uit medicatie en soms een operatie. Een behandeling met medicijnen is vaak levenslang nodig. De behandeling is vaak levenslang nodig en gericht op het verkrijgen van remissie (een rustige fase zonder ontstekingen).
De oorzaak van de ziekte van Crohn is nog niet geheel bekend. Verschillende factoren spelen een rol in het ontstaan van de ziekte. In elk geval is er sprake van een sterke reactie van het afweersysteem. Daarom wordt de ziekte van Crohn ook wel een auto-immuunziekte genoemd.
Bij de ziekte van Crohn komen de ontstekingen in het hele spijsverteringskanaal voor: van mond tot anus. Bij colitis ulcerosa beperken de ontstekingen in de darm zich tot de slijmvlieslaag. Bij de ziekte van Crohn kunnen de ontstekingen ook tot de diepere lagen van de darmwand doordringen.
Uit onderzoek uit 2015 onder bijna 300 mensen met de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa blijkt dat er wel overeenkomsten zijn tussen voedingsmiddelen die mensen mijden omdat ze er last van krijgen: pittig eten, gekruid eten, koolzuurhoudende dranken, melkproducten, energiedranken.
Zorg voor een normaal vezelgehalte. Een aantal jaren geleden werd gedacht dat lichtverteerbare en/of stoppende voeding gunstig was bij de ziekte van Crohn. Daarom werd aangeraden om wit brood, beschuit en witte rijst te eten in plaats van volkorenproducten.
Bij de ziekte van Crohn en bij colitis ulcerosa zijn de darmen langdurig ontstoken. De gewrichtsontstekingen komen meestal voor bij de gewrichten van uw wervelkolom, uw bekken of in uw armen of benen. Deze ontstekingen heten achtereenvolgens spondylitis, sacro-iliitis en artritis.
Een aanhoudend, ongemakkelijk gevoel in de buik is een signaal dat er iets met je spijsvertering aan de hand is, bijvoorbeeld je darmen. Er kan een tumor in de darmen zitten die het ongemakkelijke gevoel kan geven. Het kan ook een andere, meer onschuldige reden hebben.
Bij de ziekte van Crohn kunt u een opvlamming herkennen door het (opnieuw) krijgen van klachten zoals: diarree met of zonder bloed- en/of slijmbijmenging. buikpijn. gewichtsverlies.
Risicofactoren en erfelijkheid
De ziekte van Crohn is in 20% van de gevallen erfelijk. Omgevingsfactoren en levensstijl spelen ook een rol: Ontstekingsverschijnselen en ernst van de ziekte van Crohn zijn groter bij rokers.
Met een MRI-scan van de dunne darm – een zogenoemde enterografie – sporen we problemen en aandoeningen in de dunne darm op. Voorbeelden zijn een ontsteking van de dunne darm (vb. door de ziekte van Crohn), een obstructie, een tumor, enzovoort.
Sommige mensen met de ziekte van Crohn hebben voortdurend klachten, terwijl anderen er jarenlang niets van merken. Het is een bekend verschijnsel dat de aandoening ineens kan opvlammen. Dat kan komen door bijvoorbeeld stress of bepaalde voeding, maar meestal is de oorzaak onbekend.