Om met het begin te beginnen: jenever bestaat uit moutwijn (gemaakt van granen) en neutrale alcohol, gedistilleerd met jeneverbessen (en andere smaakmakers). Bij gin ontbreekt de moutwijn, maar wordt de neutrale (graan)alcohol ook op smaak gebracht met jeneverbessen (want verplicht) en botanicals voor extra smaak.
Gin is een gedistilleerde drank die rechtstreeks afstamt van de Nederlandse jenever. Het is een combinatie van neutrale alcohol, water, jeneverbessen en andere toegevoegde plantaardige ingrediënten, de zogenoemde botanicals. Wereldwijd zijn er twee kernprincipes waar het maken van gin aan moet voldoen.
Het zal je wellicht niets verbazen; gin smaakt erg sterk als je het puur drinkt. Als het de eerste keer is dat je gin puur gaat drinken, raden we je aan om hier voorzichtig mee om te gaan. Een slok gin nemen en deze direct doorslikken kan resulteren in een scherp en brandend gevoel in je keel.
Verschillende wetenschappelijke onderzoeken tonen intussen aan dat verantwoord gin drinken niet alleen je humeur, maar ook je gezondheid een boost geeft. De natuurlijke ingrediënten van gin zijn antioxidanten die je huid soepel, veerkrachtig en jong houden.
Voor gin heb je 2 ingrediënten nodig: botanicals en pure neutrale alcohol. En botanicals zijn alles dat plantaardig en distilleer baar is. Denk aan bloemen, zaden, wortels en kruiden. Hoofdbestanddeel van deze botanicals zijn altijd jeneverbessen die de gin die typische smaak geven.
Gin is goed voor nieren én lever
Ze helpen namelijk ook om overtollig water uit je lichaam te krijgen. Hiermee verdwijnen ook meteen schadelijke afvalstoffen en bacteriën uit je lichaam, wat weer heel voordelig is voor je nieren en lever. Kortom een soort detox: een echte win-winsituatie!
Hoewel gin afstamt van jenever en veel met de drank gemeen heeft, met name de aanwezigheid van jeneverbessen, zijn de eindproducten toch echt verschillend. Het is vastgelegd dat gin een alcoholpercentage van minstens 37,5% moet hebben, waarmee het zich ook onderscheidt van jenever.
Er wordt vaak beweerd dat je van gin-tonic kan afvallen. De bittere smaak zou je hongergevoel onderdrukken en ervoor zorgen dat je maag zich trager ledigt. Daardoor zou je minder eten, en dus gewicht kunnen verliezen. Maar dat blijkt helaas niet te kloppen.
Gin-tonics zijn toegestaan zolang de hoeveelheid gin niet meer dan 3,5 cl bedraagt. Een glas trappistenbier overschrijdt de hoeveelheid alcohol van een standaardglas en mag daarom niet gedronken worden als je moet rijden. Bovendien hou je het beter op minder dan tien standaardglazen per week.
Volwassenen vanaf 18 jaar maximum 10 standaardglazen per week. Zowel mannen als vrouwen. Spreid het alcoholgebruik over meerdere dagen in de week. Minstens 2 alcoholvrije dagen per week.
Het is goed voor je lijn
Dat alcoholische dranken zoals bier en wijn niet goed zijn voor je figuur, is algemeen bekend. Gelukkig kun je van een glas gin-tonic wél onbezorgd genieten. Een glas gin bevat namelijk slechts 65 calorieën, terwijl een glas bier al snel 120 calorieën bevat.
Over het algemeen geldt voor het gebruik: Bloemige & kruidige gin: neutrale tonics. Zoete & bloemige gin: fruitig en bloemige tonics. Citrus & zoete gin: neutrale tonics.
Lekker om puur te drinken, maar smaakt ook goed gemixt met cola of jus d'orange. Jonge jenever bestaat voor het grootste deel uit neutrale alcohol vervaardigd uit graan of melasse, op smaak gemaakt met maximaal 15% moutwijn.
Een sterke drank puur drinken betekent dat je er niets extra mee doet. Dus niet afkoelen, geen ijs en niet mixen. Om op deze manier van gin te genieten moet je een standaardshot (45 ml) gin in een traditioneel cocktailglas gieten. Drink de gin langzaam en in kleine slokjes zodat je van de smaken kan genieten.
Jenever is een sterke drank die vervaardigd wordt in Nederland, België en enkele gebieden in het noorden van Frankrijk (onder de naam genièvre) en het noordwesten van Duitsland als (Ostfriesischer) Korngenever. Oorspronkelijk gaat het om moutwijn waaraan extracten uit de jeneverbes werden toegevoegd.
Een glas Baileys waaraan tonic of bitterlemon wordt toegevoegd, vertoont een heftige chemische reactie tussen room en zuur. Er ontstaat een schiftende, sponsachtige massa die weleens is omschreven als 'borrelende stopverf'.
Gin Cola. Gin is ook te mixen met Cola, zoals vele dranksoorten is ook Gin enorm lekker in combinatie met de bittere smaak van Cola. Het is niet het populairste mixdrankje met Gin, maar dat komt voornamelijk omdat iedereen bij Gin meteen aan Tonic denkt.
Wanneer de kittelbloem in gin wordt gelegd, kleurt de gin blauw omdat het licht basisch is. Wanneer gin wordt samengevoegd met tonic, wat zuur is, kleurt het mooi roze!
De meeste varianten van dit drankje die verkocht worden in de winkel voegen fruitextracten en suiker toe. Vaak is het net zo ongezond als andere frisdranken, hier wat statistieken. Zoals te zien is Tonic dus vergelijkbaar aan Cola, Seven-Up of Fanta betreft calorieën.
Gezondheid
Frisdrank zoals Schweppes Indian Tonic is niet geschikt als onderdeel van je dagelijkse voedingspatroon. Schweppes Indian Tonic kun je wel als extraatje drinken. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Tonic is perfect als jij niet houdt van sterke koffie of thee. Tonics zijn het perfecte middel om de spijsvertering in de ochtend op gang te helpen. Hieronder beschrijven wij onze drie favoriete gezonde dranken.
Fris bitter en licht kruidig. Het is de jeneverbes die zorgt voor de kenmerkende smaak van jenever. In Nederland heeft de jeneverbes een wettelijk beschermde status.
WODKA = WATER + ALCOHOL
Wodka (of vodka in het Engels) is eigenlijk niet meer dan water en pure alcohol op basis van rogge, aardappel of mais. Resultaat: een neutrale sterke drank zonder geur en een pure smaak.