Geadviseerd wordt om dagelijks een supplement van 50µg of wekelijks een supplement van 2000 µg te nemen. Bekijk ook de pagina over vitamine B12 op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme voor onderbouwing van dit suppletieadvies.
Er zijn geen nadelige effecten bekend als je te veel vitamine B12 inneemt, er is geen exacte bovengrens. Daarom gaan we uit van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag: 14 mcg per dag voor een volwassene.
Hoeveel vitamine B12 heeft een mens nodig? Volgens de Gezondheidsraad hebben volwassenen een hoeveelheid van 2,8 microgram vitamine B12 per dag nodig. Dit is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).
Greger adviseert volwassenen om dagelijks 3,5 microgram vitamine B12 binnen te krijgen. Dat is drie tot vier keer zoveel als wat de Gezondheidsraad wilt dat je binnenkrijgt (1 microgram).
Niet bij iedereen wordt de Intrinsic factor in voldoende mate gemaakt, waarvoor minder vitamine B12 geactiveerd wordt. Hierdoor lopen niet alleen vegetariërs en veganisten kans op een tekort. Voor deze groep is methylcobalamine een betere optie.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Vegan opties: plantaardige melk, gistextract en ontbijtgranen zijn vaak verrijkt met vitamine B12. Neem ze twee keer per dag. Het dagelijks slikken van een vitamine B supplement dat ten minste 10 microgram B12 bevat (of 2000 microgram per week), kan je ook helpen je vitamine B12 te verhogen.
"Tot op heden waren er geen nadelige effecten bekend van te hoge doses vitamine B12", zegt onderzoeker Stephan Bakker van het UMCG. "Bij andere vitamines zit er vaak een bovengrens aan de dosering van een supplement, bij B12 is dat niet zo."
Overdosering B12 is wél mogelijk
De onderzoekers van het UMCG waarschuwen mensen die supplementen slikken of injecties krijgen om een vitamine B12-tekort te voorkomen. Veel mensen denken dat er geen gevaar schuilt in overdosering van B12 en gaan uit van 'hoe meer, hoe beter'.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 is voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar 2,8 microgram.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
Er zijn duidelijke aanwijzingen dat inname van een actieve vitamine B12, zoals methylcobalamine, de voorkeur verdient boven de inname van cyanocobalamine. Methylcobalamine wordt door de weefsels beter vastgehouden dan cyanocobalamine.
Het meest gegeven advies is om twee keer per week 1000 mcg vitamine B12 te suppleren. Dit betekent dus dat je lichaam twee keer 1 mcg opneemt via de darmreceptoren en twee keer ongeveer 20 tot 40 mcg (1 – 2 procent van 1998 mcg) opneemt via de slijmvliezen.
Kan een tekort van de ene op de andere dag ontstaan? In het lichaam is een voorraad B12 aanwezig voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Indien er geen B12 meer binnenkomt of wordt opgenomen duurt het nog enkele jaren voor de klachten ontstaan.
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
Tot op heden zijn er geen bijwerkingen van (teveel) vitamine B12 bekend, daarom worden supplementen, ongeacht dosering, als veilig beschouwd.
De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) van vitamine B12 is 2,5 microgram. Doseringen van 10 microgram (400% van de ADH) en helemaal die van 100 microgram (4000% van de ADH) kunnen misschien geen kwaad, maar zijn vooral niet nodig. Het lichaam neemt zo'n hoge dosis toch niet op.
Er bestaan vele oorzaken voor een tekort aan vitamine B12. Deze zijn onder te verdelen in 4 categorieën: verminderde inname (geen/te weinig dierlijke producten in de voeding), een gestoorde opname, aangeboren stoornissen in de B12-stofwisseling, en overige oorzaken.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Bij een dosering van 1000 microgram neem je dan dus 10 microgram op, ruim voldoende voor de dagelijkse aanbeveling. Overigens is een dergelijke overdosering niet schadelijk: het teveel plas je weer uit, en er zijn ook tabletten met een lagere dosering B12, zoals multivitaminetabletten.
Bij maag- en darmziekten helpen tabletten onvoldoende. Dan is een injectie beter werkzaam. De injectie krijgt u meestal elke maand of elke 2 maanden, soms vaker. Mensen met diabetes die metformine gebruiken, en mensen die een maagzuurremmer gebruiken hebben meer kans op vitamine B12-tekort.
Geschikt voor mensen die weinig of geen dierlijke producten gebruiken zoals vegetariërs en veganisten.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.