Verlegenheid heeft verschillende oorzaken
Verlegenheid is voor een deel erfelijk: als veel mensen in jouw familie verlegen zijn, heb jij een grotere kans om dit ook te zijn. Ook onzekerheid, een laag zelfbeeld, of vervelende ervaringen in de puberteit, zoals pesten, vergroten je kans op verlegenheid.
Veel mensen zijn wel eens verlegen, bijvoorbeeld als ze een grote groep moeten toespreken. Maar verlegenheid kan ook ernstiger vormen aannemen, bijvoorbeeld zo verlegen zijn dat je niet meer naar een feest durft. Verlegenheid is een uiting van onzekerheid.
beduusd, beschroomd, beteuterd, onthutst, verlegen. schroomvallig (bn) : bedeesd, beschroomd, schuchter, timide, verlegen.
Er is maar een kleine hoeveelheid mensen die vanaf jongs af aan uitblinkende sociale vaardigheden hebben. De meeste mensen hebben het toch echt geleerd. Sociale vaardigheden kun je snel leren door elke keer weer in nieuwe gesprekken te belanden. Zo ga je na een tijd patronen herkennen.
Introverte mensen zijn niet alleen graag alleen, maar zijn ook regelmatig in zichzelf gekeerd. Niet omdat ze helemaal niet van contact houden, maar omdat ze genoeg hebben aan hun eigen innerlijke omgeving. De denkende introvert denkt veel na; niet alleen over dingen in de wereld, maar vooral ook over zichzelf.
Verlegenheid is angst in sociale situaties. Je denkt dat je beoordeeld wordt op alles wat je zegt en doet. Hierdoor word je erg zelfbewust, waardoor je minder betrokken bent bij de sociale interactie. Je bent een beetje in jezelf gekeerd en praat niet gemakkelijk mee met anderen.
Je kindje wordt zich tussen de 1 en 4 jaar steeds meer bewust van de wereld om zich heen en van zichzelf. Verlegenheid is hier een natuurlijk gevolg van. Je peuter beseft zich namelijk steeds meer hoe hij zich verhoudt tot anderen, waardoor hij zich opeens klein of beoordeeld door volwassenen kan voelen.
Door eerst steun te bieden, maar daarna het kind wat los te laten en er op te vertrouwen dat het kind zich redt, kan het kind verlegen gedrag overwinnen. Ouders kunnen het kind ook helpen minder verlegen gedrag te ontwikkelen door al op jonge leeftijd sociaal contact te stimuleren en sociaal gedrag te waarderen.
De kernbetekenis van verlegen is: onzeker, ongemakkelijk, niet-vrij. geen raad weten met iets, ergens te veel van hebben.
Verlegen zijn betekent dat je terughoudend bent in de omgang. Je kunt bang of beschroomd zijn in het gezelschap van anderen en je erg onzeker voelen. Het kan een onaangenaam gevoel zijn wanneer je denkt dat je wordt beoordeeld op alles wat je zegt en doet en als dat je ervan weerhoudt je te uiten.
'Warme' mensen zijn personen die veel liefde geven aan de mensen om hen heen. Ze geven liefde in de vorm van aandacht, de juiste woorden op het juiste moment, door altijd klaar te staan en door attent te zijn.
Begin dus bij jezelf en zorg voor een glimlach. Je zult niet alleen merken dat anderen aardiger tegen je doen, maar je gaat je zelf ook blijer voelen, waardoor vriendelijk naar anderen toe vanzelf al een beetje gemakkelijker gaat. Geef een collega, vriend of familielid een compliment.
Gezelligheid geeft een bepaalde aangename omstandigheid of gevoel weer, een vorm van knusheid, vriendelijkheid, huiselijkheid, vertrouwdheid, kneuterigheid enzovoort. Meestal heeft gezelligheid te maken met anderen samen te zijn.” Nu ben ik iemand die het ook heel leuk en gezellig kan hebben als ik alleen ben.
Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) hebt, vertoon je antisociaal gedrag. Je kunt roekeloos, agressief, prikkelbaar, impulsief en onverschillig overkomen. Rekening houden met (de gevoelens van) anderen is lastig en regels worden vaak niet nageleefd.
Een misantroop kan humaan en sociaal gedrag vertonen en is dus niet per definitie antisociaal of het tegengestelde van een humanist. Het woord misantropie komt van het Griekse misos ("haat") en anthropos ("mens"). Een synoniem voor misantropie is mensenhaat en een antoniem is filantropie.
Ben je sociaal? Dan heb je oog voor jouw medemens, je bent begaan met de ander en medemenselijkheid is iets wat bij je past. Wie sociaal is begrijpt en voelt aan hoe mensen met elkaar zouden moeten omgaan. Een sociaal mens houdt rekening met anderen, heeft respect voor de medemens en kan zich inleven in anderen.